Stöd till unga jordbrukare (EU)

NYTT 2018

Stö­det till unga jord­bru­ka­re är ett från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat di­rekt­stöd som i sin hel­het fi­nan­si­e­ras av EU. Dess syf­te är att un­der­lät­ta eta­ble­ring­en som jord­bru­ka­re och jord­bru­kets struk­tur­ut­veck­ling. Stö­det be­ta­las i hela lan­det. Stö­det be­ta­las till ak­ti­va jord­bru­ka­re som läm­nar in stö­dan­sö­kan år­li­gen. Stöd be­ta­las i högst fem år.

Stödvillkor

Stöd be­ta­las till en ak­tiv jord­bru­ka­re som för förs­ta gång­en eta­ble­rar jord­bruk som går­dens hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re och som har be­stäm­man­de­rät­ten.

Om du eta­ble­ra­de dig som jord­bru­ka­re fö­re år 2014, för­kor­tas den stöd­be­rät­ti­gan­de fem­års­pe­ri­o­den med det an­tal år som har gått mel­lan eta­ble­ring­en som jord­bru­ka­re och in­läm­nan­det av den förs­ta an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Eta­ble­rings­året räk­nas dock inte in i den stöd­be­rät­ti­gan­de fem­års­pe­ri­o­den. Det förs­ta året som för­kor­tar den stöd­be­rät­ti­gan­de pe­ri­o­den är året som föl­jer på eta­ble­rings­året. Där­med be­ta­las stö­det till unga jord­bru­ka­re i år till jord­bru­ka­re som eta­ble­rat sig ti­di­gast 1.1.2013.

Ex­em­pel 1.
En jord­bru­ka­re eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re 1.1.2012. Han be­ta­la­des stöd till unga jord­bru­ka­re 2015-2017. Åren 2013-2014 drogs av från den stöd­be­rät­ti­gan­de fem­års­pe­ri­o­den. I år be­ta­las stö­det inte läng­re, ef­ter­som fem­års­pe­ri­o­den har löpt ut.

Ex­em­pel 2.
En jord­bru­ka­re eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re 1.4.2013. Han har rätt till stöd till unga jord­bru­ka­re åren 2015-2018. Den stöd­be­rät­ti­gan­de fem­års­pe­ri­o­den mins­ka­des med ett stöd­be­rät­ti­gan­de år; 2014. Stö­det kan be­ta­las åren 2015-2018. Ål­der­s­kra­vet grans­ka­des för år 2015, ef­ter­som jord­bru­ka­ren läm­na­de in sin förs­ta an­sö­kan om grund­stöd år 2015.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Om du eta­ble­ra­de dig som jord­bru­ka­re 2014 el­ler åren ef­ter det, ska du an­sö­ka om stö­det förs­ta gång­en un­der de fem år som föl­jer på eta­ble­ring­en som jord­bru­ka­re för att stö­det ska kun­na be­ta­las till dig. Stöd kan be­ta­las un­der fem ka­len­der­år ef­ter var­and­ra räk­nat från den förs­ta an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re.

Ex­em­pel 3.
En jord­bru­ka­re eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re 1.3.2014 och an­sök­te om stöd till unga jord­bru­ka­re 2015. Sö­kan­den har rätt till stöd till unga jord­bru­ka­re åren 2015-2019. Ål­der­s­kra­vet grans­ka­des för år 2015, ef­ter­som jord­bru­ka­ren läm­na­de in sin förs­ta an­sö­kan om grund­stöd år 2015.

Ex­em­pel 4.
En jord­bru­ka­re eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re 1.8.2015. An­sö­kan om grund­stöd över­för­des i hans namn i sam­band med be­sitt­nings­över­fö­ring av hela går­den och grund­stö­det be­ta­la­des till ho­nom år 2015. Jord­bru­ka­ren an­sö­ker förs­ta gång­en om stöd till unga jord­bru­ka­re först år 2018. Jord­bru­ka­ren har rätt till stöd till unga jord­bru­ka­re åren 2018-2022. Ål­der­s­kra­vet grans­ka­des för år 2015, ef­ter­som jord­bru­ka­ren läm­na­de in sin förs­ta an­sö­kan om grund­stöd re­dan år 2015.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Ansökan om stöd

Sök stö­det i sam­band med den sam­la­de stö­dan­sö­kan i Vi­put­jäns­ten el­ler med blan­kett 101B. An­sök om stöd till unga jord­bru­ka­re i stö­dan­sö­kan och läm­na de tilläggs­upp­gif­ter som gäl­ler stö­det. I tilläggs­upp­gif­ter­na med­de­lar du vil­ket år du eta­ble­ra­de jord­bruks­verk­sam­he­ten som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re samt per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den. Läm­na de bi­la­gor som be­hövs till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Stö­det till unga jord­bru­ka­re be­ta­las på ba­sis av ak­ti­ve­ra­de stöd­rät­tig­he­ter. An­sök där­för ock­så om grund­stöd så att stöd till unga jord­bru­ka­re kan be­vil­jas.

Om du an­sök­te om stöd år 2015 el­ler där­ef­ter be­hö­ver du inte ge in bi­la­gor på nytt år 2018.  Om det har skett änd­ring­ar i går­dens ägan­de- el­ler be­sitt­nings­för­hål­lan­den el­ler om går­dens verk­sam­hets­form har änd­rats, så att det har bli­vit änd­ring­ar i tilläggs­upp­gif­ter­na i fjol­årets an­sö­kan, ska du gö­ra de be­höv­li­ga änd­ring­ar­na i tilläggs­upp­gif­ter­na och ge in de ak­tu­el­la bi­la­gor­na.

Stöd­vill­ko­ren mås­te upp­fyl­las var­je stö­dan­sök­nings­år, bort­sett från ål­der­s­kra­vet. Kom ihåg att an­sö­ka om stöd var­je år.

Ne­dan ges en­ligt typ av sö­kan­de en när­ma­re be­skriv­ning av hur året för eta­ble­ring av jord­bruk, hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re och be­stäm­man­de­rätt fast­ställs i frå­ga om stö­det till unga jord­bru­ka­re på oli­ka slags går­dar. Dess­utom re­do­görs för för­fa­ran­de­na vid an­mä­lan av per­so­ner som är del­ak­ti­ga av stö­det och fast­stäl­lan­det av nöd­vän­di­ga bi­la­gor. Vill­ko­ren mås­te upp­fyl­las 15.6-31.12 an­sök­nings­året för att stö­det ska kun­na be­vil­jas.

En en­sam fy­sisk per­son
En en­sam fy­sisk per­son har ägan­de- och be­sitt­nings­rät­ten till en gård el­ler be­sitt­nings­rät­ten till en ar­ren­de­rad gård.

Du äger din gård en­sam och den är i din be­sitt­ning el­ler du har ar­ren­de­rat verk­sam­he­ten på den gård du be­sit­ter. Då an­ses du fun­ge­ra som går­dens hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re i egen­skap av en­sam fy­sisk per­son.

I tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re ska du upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re samt ditt namn i per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den. Som bi­la­ga till an­sö­kan ska du ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev) som vi­sar tid­punk­ten för eta­ble­ring som jord­bru­ka­re och går­dens ägan­de­för­hål­lan­den. Om din gård är ar­ren­de­rad ska du som bi­la­ga ge in ett skrift­ligt ar­ren­de­av­tal. Om du har läm­nat in des­sa bi­la­gor till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ti­di­ga­re, t.ex. i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling, be­hö­ver bi­la­gor­na inte läm­nas in på nytt om inga änd­ring­ar har skett i ägan­de- el­ler be­sitt­nings­för­hål­lan­de­na.

Äk­ta ma­kar och per­so­ner som jäm­ställs med ma­kar
Bäg­ge ma­kar­na ska upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re, om ni bå­da äger och be­sit­ter går­den el­ler bå­da be­sit­ter en ar­ren­de­rad gård.

Ni äger och be­sit­ter går­den till­sam­mans el­ler har ar­ren­de­rat verk­sam­he­ten på den gård ni be­sit­ter. Då an­ses ni bå­da fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re. Bäg­ge ska upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet och jord­bruks­verk­sam­he­ten kan ha in­letts ti­di­gast 1.1.2013. Se punk­ten om ma­kar som jäm­ställs med äk­ta ma­kar.

I tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re ska ni upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Om ni har eta­ble­rat jord­bruk som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re vid oli­ka tid­punk­ter ska ni upp­ge året då den förs­ta av ma­kar­na eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge bäg­ges namn i per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den. Som bi­la­ga till an­sö­kan ska ni ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev) som vi­sar tid­punk­ten för eta­ble­ring som jord­bru­ka­re och går­dens ägan­de­för­hål­lan­den. Om verk­sam­he­ten på din gård är ar­ren­de­rad ska du som bi­la­ga ge in ett skrift­ligt ar­ren­de­av­tal. Om du har gett in des­sa bi­la­gor till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ti­di­ga­re, t.ex. i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling, be­hö­ver bi­la­gor­na inte läm­nas in på nytt om inga änd­ring­ar har skett i ägan­de- el­ler be­sitt­nings­för­hål­lan­de­na.

Lant­bruks­sam­man­slut­ning­ar
Alla del­äga­re i sam­man­slut­ning­en mås­te upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re

Går­den be­sitts av sam­man­slut­ning­ens del­äga­re. Sam­man­slut­ning­ens del­äga­re an­ses fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re när alla del­ak­ti­ga i sam­man­slut­ning­en upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re. Alla del­äga­re mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet. Ing­en av del­ägar­na har fått eta­ble­ra jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re fö­re 1.1.2013.

Upp­ge lant­bruks­sam­man­slut­ning­en som sö­kan­de av stöd. Upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re i tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Om sam­man­slut­ning­ens del­äga­re har eta­ble­rat jord­bruk som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re vid oli­ka tid­punk­ter ska du upp­ge året då den förs­ta del­äga­ren eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge sam­man­slut­ning­ens del­äga­re i per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den.

Som bi­la­ga till an­sö­kan ska du ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev) som vi­sar tid­punk­ten för eta­ble­ring som jord­bru­ka­re och går­dens ägan­de­för­hål­lan­den. Om går­den är ar­ren­de­rad ska du som bi­la­ga ge in ett skrift­ligt ar­ren­de­av­tal. Bi­fo­ga ock­så en upp­da­te­rad ut­red­ning om sam­man­slut­ning­en. Ak­tu­ell in­for­ma­tion om de del­ak­ti­ga i sam­man­slut­ning­en ska fram­gå av bi­la­gor­na. Om du har gett in des­sa bi­la­gor till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ti­di­ga­re, t.ex. i sam­band med ge­ne­ra­tions­väx­ling, be­hö­ver bi­la­gor­na inte läm­nas in på nytt om inga änd­ring­ar har skett i ägan­de- el­ler be­sitt­nings­för­hål­lan­de­na.

Oskif­tat döds­bo
Alla del­äga­re i döds­bo­et ska upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re

Går­den är i döds­bo­ets be­sitt­ning. Del­ägar­na i döds­bo­et an­ses fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re när alla del­äga­re i döds­bo­et upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re. Alla del­äga­re mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet. Ing­en av del­ägar­na har fått eta­ble­ra jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re fö­re 1.1.2013.

Upp­ge döds­bo­et som sö­kan­de av stöd. Upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re i tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Om döds­bo­ets del­äga­re har eta­ble­rat jord­bruk som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re vid oli­ka tid­punk­ter ska ni upp­ge året då den förs­ta del­äga­ren eta­ble­ra­de jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge döds­bo­ets del­äga­re i punk­ten för per­so­ner som är del­ak­ti­ga av stö­den.

Till an­sö­kan ska ni foga en bo­upp­teck­ning el­ler nå­gon an­nan ak­tu­ell re­do­gö­rel­se för del­ägar­na i döds­bo­et. Ak­tu­ell in­for­ma­tion om del­ägar­na i döds­bo­et ska fram­gå av bi­la­gor­na.

Ak­tie­bo­lag
De jord­bru­ka­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re ska in­ne­ha över 50 % av ak­ti­er­na i ak­tie­bo­la­get, och ak­ti­er­na som de äger ska ge mer än 50 % av det rös­te­tal som bo­la­gets ak­ti­er med­för.

Då det ovan nämn­da vill­ko­ret upp­fylls an­ses del­ägar­na fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re. Alla del­äga­re som upp­fyl­ler vill­ko­ret ska upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet och ing­en av dem får ha eta­ble­rat jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re fö­re 1.1.2013.

Upp­ge ak­tie­bo­la­get som sö­kan­de av stöd. Upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re i tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Det här är året då den förs­ta del­äga­ren som upp­fyl­ler vill­ko­ren har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge de del­äga­re som upp­fyl­ler vill­ko­ret i per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den.

Som bi­la­ga till an­sö­kan ska ni ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga ock­så ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag, bo­lags­ord­ning­en och en ak­tie­ägar­för­teck­ning. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om ak­tie­ägar­nas namn och fö­del­se­da­tum, an­ta­let ak­ti­er som de in­ne­har och den röst­rätt som vars och ens ak­tie­in­ne­hav med­för.

An­delslag
Ma­jo­ri­te­ten (över hälf­ten) av med­lem­mar­na i an­delsla­get ska upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re

Då det ovan nämn­da vill­ko­ret upp­fylls an­ses an­delsla­gets med­lem­mar fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re. Alla med­lem­mar som upp­fyl­ler vill­ko­ret ska upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet och ing­en av dem får ha eta­ble­rat jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re fö­re 1.1.2013.

Upp­ge an­delsla­get som sö­kan­de av stöd. Upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re i tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Det här är året då den förs­ta jord­bru­ka­ren som upp­fyl­ler vill­ko­ren har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge de med­lem­mar som upp­fyl­ler vill­ko­ret i punk­ten för per­so­ner som är del­ak­ti­ga av stö­den .

Som bi­la­ga till an­sö­kan ska ni ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga ock­så en med­lems­för­teck­ning och en ägar­för­teck­ning. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om med­lem­mar­nas namn och fö­del­se­da­tum.

Kom­man­dit­bo­lag
De jord­bru­ka­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re är an­sva­ri­ga bo­lags­män och de ut­gör en ma­jo­ri­tet (mer än hälf­ten) av de an­sva­ri­ga bo­lags­män­nen i bo­la­get.

Då det ovan nämn­da vill­ko­ret upp­fylls an­ses bo­lags­män­nen fun­ge­ra som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re. Alla bo­lags­män som upp­fyl­ler vill­ko­ret ska upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet och ing­en av dem får ha eta­ble­rat jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re fö­re 1.1.2013.

Upp­ge kom­man­dit­bo­la­get som sö­kan­de av stöd. Upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re i tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Det här är året då den förs­ta bo­lags­man­nen som upp­fyl­ler vill­ko­ren har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge de bo­lags­män som upp­fyl­ler vill­ko­ret i per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den.

Som bi­la­ga till an­sö­kan ska ni ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga ock­så ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag och bo­lags­av­ta­let. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om namn och fö­del­se­da­tum för samt­li­ga bo­lags­män samt vil­ka som är bo­la­gets an­sva­ri­ga bo­lags­män.

Öp­pet bo­lag
Alla bo­lags­män ska upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re.

Bo­lags­män­nen i det öpp­na bo­la­get fun­ge­rar som hu­vud­sak­li­ga fö­re­ta­ga­re när alla del­äga­re upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re. Alla mås­te upp­fyl­la ål­der­s­kra­vet och ing­en av dem har fått eta­ble­ra jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re fö­re 1.1.2013.

Upp­ge det öpp­na bo­la­get som sö­kan­de av stöd. Upp­ge året för eta­ble­ring av jord­bruk som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re i tilläggs­upp­gif­ter­na till an­sö­kan om stöd till unga jord­bru­ka­re. Det här är året då den förs­ta bo­lags­man­nen har eta­ble­rat verk­sam­het som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Upp­ge alla bo­lags­män i per­so­ner­na som är del­ak­ti­ga av stö­den.

Som bi­la­ga till an­sö­kan ska ni ge in en över­lå­tel­se­hand­ling (kö­pe- el­ler gå­vo­brev). Bi­fo­ga ock­så ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag och bo­lags­av­ta­let. Av bi­la­gor­na ska fram­gå ak­tu­el­la upp­gif­ter om namn och fö­del­se­da­tum för alla bo­lags­män.

Steg­vi­sa ge­ne­ra­tions­väx­ling­ar och änd­ring­ar av verk­sam­hets­for­men

Lant­bruks­sam­man­slut­ning­ar:

Om det i lant­bruks­sam­man­slut­ning­en in­går en jord­bru­ka­re som inte upp­fyl­ler stöd­vill­ko­ren för unga jord­bru­ka­re, kan en jord­bru­ka­re som upp­fyl­ler vill­ko­ren vara be­rät­ti­gad till stö­det när sam­man­slut­ning­en har upp­lösts och han el­ler hon in­le­der jord­bruks­verk­sam­het för förs­ta gång­en som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. På mot­sva­ran­de sätt, om det i sam­man­slut­ning­en in­går en jord­bru­ka­re som inte upp­fyl­ler vill­ko­ren, kan sam­man­slut­ning­en vara be­rät­ti­gad till stö­det till unga jord­bru­ka­re från och med det att alla med­lem­mar i sam­man­slut­ning­en för förs­ta gång­en upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re. Ål­ders­grän­sen grans­kas för det år då du förs­ta gång­en eta­ble­rar dig som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Mot­sva­ran­de år fast­ställs som eta­ble­rings­år.

Döds­bon, äk­ta ma­kar som od­la­re och öpp­na bo­lag grans­kas en­ligt sam­ma prin­cip.

Ak­tie­bo­lag:

Om ett ak­tie­bo­lag inte upp­fyl­ler vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re (t.ex. en ung jord­bru­ka­re har 49 % av ak­tie­bo­la­gets ak­ti­er och det rös­te­tal som ak­ti­er­na med­för), kan ak­tie­bo­la­get upp­fyl­la vill­ko­ren för stöd till unga jord­bru­ka­re från och med det att den unga jord­bru­ka­ren har över 50 % av ak­tie­bo­la­gets ak­ti­er och mer än hälf­ten av röst­rät­ten i bo­la­get. Ål­ders­grän­sen grans­kas för det år då du för förs­ta gång­en eta­ble­rar dig som hu­vud­sak­lig fö­re­ta­ga­re. Mot­sva­ran­de år fast­ställs som eta­ble­rings­år.

An­delslag och kom­man­dit­bo­lag grans­kas en­ligt sam­ma prin­cip.

Stödbelopp och betalning av stödet

Stö­det be­ta­las på ba­sis av de stöd­rät­ter som ak­ti­ve­rats för grund­stöd. Det är möj­ligt att få stöd för högst 90 stöd­rät­tig­hets­hek­tar. Stöd­be­lop­pet är ca 53 euro/ha. Den slut­li­ga stöd­ni­vån kan vara stör­re el­ler mind­re än så.

Stö­det till unga jord­bru­ka­re om­fat­tas av fi­nan­si­ell di­sci­plin och lin­jär minsk­ning (Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan, punkt 10.2).

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 201824.3.2018