7. Ersättningsberättigande basskifte

ATT BE­AK­TA:

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det lig­ger till grund för be­tal­ning­en av i hu­vud­sak er­sätt­ning­ar på ba­sis av Pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land 2014–2020 och des­sa ut­gör er­sätt­ning för de in­komst­bort­fall och kost­na­der som åsam­kas jord­bru­ka­ren för att han el­ler hon föl­jer vis­sa åt­gär­der.

Ett krav för be­tal­ning­en av kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för mil­jö­för­bin­del­se, mil­jö­av­tal om åk­rar för tra­nor, gäss och sva­nar, eko­er­sätt­ning samt na­tio­nel­la hek­tar­stöd i stöd­re­gi­on C är att skif­tet är er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de.

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det är en be­stå­en­de egen­skap för ett bas­skif­te. Skif­tet kan allt­så nå­got år vara i en så­dan per­sons be­sitt­ning som inte an­sö­ker om till ex­em­pel mil­jö- el­ler kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ar. Skif­tet be­hål­ler än­då sitt er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de och se­na­re kan des­sa stöd igen be­ta­las för skif­tet på an­sö­kan, för­ut­satt att skif­tet kan fo­gas till för­bin­del­sen.

Möj­lig­he­ten att foga skif­ten till en för­bin­del­se är be­ro­en­de av de me­del som står till för­fo­gan­de var­je år. Kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning be­ta­las en­ligt vill­ko­ren för alla er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten. När det gäl­ler mil­jö­för­bin­del­se och eko­lo­gisk pro­duk­tion tas fo­gan­det av skif­ten till för­bin­del­sen upp i de ka­pi­tel som be­hand­lar er­sätt­ning­ar­na i frå­ga.

Ett er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­te änd­ras till icke er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de, om det vid över­vak­ning­en kon­sta­te­ras att skif­tet inte är od­lat el­ler om du på blan­kett 102C an­mä­ler att du tar skif­tet ur an­vänd­ning för jord­bruks­än­da­mål.

I ta­bel­len för­kla­ras oli­ka slag av er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­den för ett bas­skif­te och syf­tet med dem.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Ersättningsberättigande skiften

Skif­ten som var er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de el­ler LFA-er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de för­ra året är i re­gel ock­så er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de det­ta år.

Ut­över det­ta kan ett skif­te be­vil­jas er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de år 2018, om det in­går i nå­gon av grup­per­na i ta­bel­len ne­dan. För­utom att in­gå i grup­pen krävs det att skif­tet har upp­getts år 2013 el­ler 2014 och att den grö­da som an­mälts på jord­bruks­skif­tes­blan­ket­ten har va­rit nå­gon an­nan än ’Icke od­lad’. Om skif­tet har tap­pat sin be­rät­ti­gan­de t.ex. i sam­band med en över­vak­ning, kan det inte be­vil­jas igen.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Grup­per som fast­stäl­las i an­sök­nings­för­ord­ning­en

En­ligt an­sök­nings­för­ord­ning­en kan du ut­över skif­te­na i ta­bell 2 an­sö­ka om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de ock­så för bas­skif­ten som kom­mit i din be­sitt­ning via ägo­re­gle­ring.

H. Ägo­re­gle­rings­skif­ten som hör sam­man med ny­skif­te

Som er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de kan god­kän­nas högst 5 hek­tar av åker­are­a­ler som har kom­mit i jord­bru­ka­rens be­sitt­ning ge­nom ägo­re­gle­ring­ar som be­stämts i en ny­skif­tes­plan en­ligt 88 § i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (554/1995) för­ut­satt att ny­skif­tes­pla­nen har vun­nit laga kraft och ägor­na har till­trätts i en­lig­het med ny­skif­tes­pla­nen. Det­ta gäl­ler ock­så ar­ren­de­ra­de åk­rar när ar­ren­de­om­rå­det i en­lig­het med ny­skif­tes­pla­nen med stöd av 86 § i fas­tig­hets­bild­nings­la­gen har flyt­tats till en an­nan plats. Des­sa icke stöd­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­ler som kom­mit i jord­bru­ka­rens be­sitt­ning kan dock god­kän­nas som er

Skif­ten inte god­känns inte er­sätt­nings­be­rät­ti­ga­de 2018 på grund av att en för­bin­del­se att inte odla har ta­git slut el­ler på grund av att skif­ten här­rörs från en jord­bru­ka­re som inte har en för­bin­del­se är över 65 år.

Ansökan om ersättningsberättigande

Du kan sö­ka er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de på en fritt for­mu­le­rad an­sö­kan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten där du upp­ger bas­skif­tets namn och sig­num och an­sök­nings­grund och öv­ri­ga mo­ti­ve­ring­ar. Där­till er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de kan söks i den el­ekt­ro­nis­ka stö­dan­sö­kan ge­nom att i tilläggs­upp­gif­ter­na om bas­skif­tet upp­ge an­sö­kan om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de och med­de­la en an­sök­nings­grund en­ligt ta­bel­len. Du kan ock­så an­sö­ka om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de med bas­skif­tes­blan­kett 102A.

Om du får er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten i din be­sitt­ning från en an­nan jord­bru­ka­re, be­hö­ver du inte an­sö­ka sär­skilt om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de för skif­te­na. Li­ka­så be­hö­ver du inte an­sö­ka sär­skilt om er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de, om ett skif­te som se­dan ti­di­ga­re be­rät­ti­gar till er­sätt­ning de­las el­ler slås sam­man och du vill att de skif­ten som bil­das ska för­bli er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de. Om du vill ta bort er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det från ett skif­te ska du an­mä­la det på blan­kett 102A el­ler i den el­ekt­ro­nis­ka stö­dan­sö­kan.

Skif­ten som kom­mer från en an­nan jord­bru­ka­re fo­gas au­to­ma­tiskt till din för­bin­del­se utan se­pa­rat an­sö­kan, om skif­te­na har in­gått i mot­sva­ran­de för­bin­del­ser ti­di­ga­re år.

Byte av ersättningsberättigande mellan skiften

Du kan byta er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de mel­lan are­a­ler som du äger, om are­a­len som ska by­tas är minst en halv hek­tar per gård. För ett byte räck­er det att sam­man­lagt minst 0,5 ha er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de fal­ler bort från skif­te­na i sam­band med by­tet. Bå­de det skif­te som över­lå­ter och det skif­te som tar emot er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det kan vid be­hov de­las fö­re över­fö­ring­en. Den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­a­len får inte öka till följd av by­tet.

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det får inte by­tas mel­lan oli­ka er­sätt­nings­om­rå­den, om det er­sätt­nings­be­lopp per hek­tar som be­ta­las ut skul­le öka på grund av by­tet. Du kan an­sö­ka om byte av er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de ock­så till ett skif­te som in­rät­tats år 2005 el­ler se­na­re. Byte av er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de söks med blan­kett 471. Blan­ket­ten och de ex­ak­ta kra­ven hit­tar du på Ma­vis web­si­dan mavi.fi → Gui­der och blan­ket­ter → Od­la­re → Blan­ket­ter.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201817.3.2018