11. Råd 2020 rådgivning

Jord­bru­kar­na har nu i ett par års tid kun­nat an­vän­da sig av det mer om­fat­tan­de sys­te­met för jord-bruks­råd­giv­ning (Råd 2020). Råd­giv­nings­sys­te­met ut­vid­gas som­ma­ren 2017 till att gäl­la mo­der­ni­se-ring av går­dar och för­bätt­ran­de av går­dar­nas kon­kur­rens­kraft, när de råd­gi­va­re som an­sva­rar för det­ta äm­nes­om­rå­de har valts till sys­te­met.

Om du bo­kar ett råd­giv­nings­be­sök som gäl­ler mo­der­ni­se­ring av din gård och för­bätt­ran­de av dess kon­kur­rens­kraft gör råd­gi­va­ren en lä­ges­be­döm­ning av verk­sam­he­ten på din gård och dess lön­sam­het samt gör upp kal­ky­ler över dem. Syf­tet är att kart­läg­ga går­dens eko­no­mis­ka ut­gångs­lä­ge, vid be­hov ut­re­da al­ter­na­ti­ven för att änd­ra pro­duk­tions­in­rikt­ning och do­ku­men­te­ra alla fak­ta med hjälp av al­ter­na­ti­va kal­ky­ler. Det är allt­så frå­gan om en mer om­fat­tan­de hel­het än bara eko­no­mi­råd­giv­ning.

I och med den nya råd­giv­nings­mo­du­len kan du ock­så få skat­te­råd­giv­ning (inte skat­te­bok­fö­ring), vid be­hov råd­giv­ning om ge­ne­ra­tions­väx­ling (för­ut­sätt­ning­ar­na att ta över går­den, fi­nan­si­e­ring, be­skatt-ning, stöd­vill­kor etc.) el­ler råd­giv­ning om bo­la­gi­se­ring av går­dar. Om du på ba­sis av ut­red­ning­ar­na be­stäm­mer dig för att bör­ja med nå­gon in­ve­ste­ring fal­ler upp­gö­ran­det av den af­färs­plan som be­hövs för det­ta ut­an­för ra­men för råd­giv­nings­er­sätt­ning­en.

Ämnesområdena och förutsättningarna för rådgivning

Du kan få råd­giv­ning om des­sa äm­nes­om­rå­den:

Hel­he­ter­na och de­ras in­del­ning i råd­giv­nings­om­rå­den fram­går mer ex­akt av blan­kett 454 som du hit­tar på ad­res­sen www.suo­mi.fi/lo­mak­ke­et med sök­ord­et ”mavi454”. Den nya råd­giv­nings­mo­du­len läggs till på blan­ket­ten när mo­du­len kan tas i bruk.

Du kan få råd­giv­ning om:

Råd­giv­nings­be­sö­ken an­pas­sas all­tid ef­ter din gårds be­hov. Råd­giv­ning­en kan ut­gö­ras av ett en­skilt råd­giv­nings­be­sök och i mer om­fat­tan­de frå­gor kan du lå­ta upp­gö­ra:

Föl­jan­de råd­giv­nings­om­rå­den in­går inte i den sub­ven­tio­ne­ra­de råd­giv­ning­en:

Ansökan om rådgivning och rådgivningskostnader

Välj en lämp­lig råd­gi­va­re i råd­gi­var­re­gist­ret på ad­res­sen ti­laneu­vojat.mavi.fi. Råd­gi­var­na är lis­ta­de i re­gist­ret en­ligt re­gi­on och kom­pe­tens­hel­he­ter. Ta kon­takt med råd­gi­va­ren och av­ta­la om råd­giv­ning-en. Råd­gi­va­ren an­sö­ker om er­sätt­ning för råd­giv­ning­en och er­sätt­ning­en be­ta­las di­rekt till råd­gi­va­ren el­ler den­nes ar­bets­gi­va­re. Du be­ta­lar bara mer­vär­des­skat­ten för råd­giv­ning­en.

Du kan få råd­giv­ning på din gård för 7 000 euro (höj­des från 3 500 euro år 2017) un­der hela pro-gram­pe­ri­o­den. Den max­i­ma­la kost­na­den för ett råd­giv­nings­till­fäl­le får vara högst 1 500 euro.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201717.3.2017