5. Ansökan om stöd

ATT BE­AK­TA:

5.1 Ansökningstider och andra datum

Det­ta ka­pi­tel in­for­me­rar om an­sök­nings­ti­der­na för oli­ka stöd och om and­ra da­tum som hör sam­man med an­sö­kan om stöd. Vis­sa stöd­for­mer kan ock­så an­kny­ta till sär­skil­da da­tum som an­ges i vill­ko­ren för re­spek­ti­ve stöd.

30.4.              Av­lägg ut­bild­ning­en för mil­jö­er­sätt­ning se­nast det­ta da­tum om du har in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning år 2015.

2.5.                 Sis­ta möj­li­ga da­tum att an­sö­ka om att an­slu­ta sig till kon­troll­sys­te­met för eko­lo­gisk pro­duk­tion (ny eko­gård)

15.6.               Den sam­la­de stö­dan­sö­kan av­slu­tas

15.6.               Den förs­ta pro­duk­tions­kon­trol­len ska vara ut­förd (ny eko­gård)

15.6.               Sis­ta möj­li­ga da­tum att an­mä­la bas­skif­te­s­änd­ring­ar

15.6.               En dags be­sitt­nings­tid för bas­skif­ten

30.6.               Sis­ta så­nings­da­tum *)

10.7.              Sis­ta möj­li­ga da­tum att läm­na in stö­dan­sö­kan för­se­nad (16 % av­drag från stö­det till följd av för­se­nings­da­gar)

11.7.               För­se­na­de an­sök­ning­ar av­slås

31.8.               Sis­ta möj­li­ga da­tum att föra över be­sitt­ning­en av en hel gård

15.9.               Sis­ta möj­li­ga da­tum att an­mä­la be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård

31.10.             Sis­ta da­tum att läm­na in hös­tens an­mä­lan om are­a­ler­na för mil­jö­er­sätt­nings­åt­gär­der

27.11.             Sis­ta möj­li­ga da­tum att läm­na in hös­tens an­mä­lan om are­a­ler­na för mil­jö­er­sätt­nings­åt­gär­der (19 % minsk­ning av stö­det)

*) Möj­ligt att av­vi­ka från den sis­ta så­nings­da­gen

Gui­den för tvär­vill­kor 2017 har pu­bli­ce­rad i mars.

5.2 Viputjänsten

År 2017 bör­jar ti­den för stö­dan­sö­kan i Vi­put­jäns­ten på ad­res­sen https://vipu.mavi.fi i bör­jan av maj och slu­tar 15.6.2017 kl. 23.59. Via Vi­put­jäns­ten kan du el­ekt­ro­niskt läm­na in föl­jan­de upp­gif­ter:

Via Vi­put­jäns­ten kan du vid se­pa­rat med­de­la­de tid­punk­ter skicka ock­så föl­jan­de upp­gif­ter el­ekt­ro­niskt:

Kort­fat­tat om Vipu
Vi­put­jäns­ten är tillämp­ning för el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter. I den kan du fyl­la i och sän­da in stö­dan­sö­kan el­ekt­ro­niskt. Vi­put­jäns­ten in­ne­hål­ler ett kart­gräns­snitt med vars hjälp du kan kor­ri­ge­ra kar­tor el­ekt­ro­niskt. Tack vare kart­tjäns­ten kan du mä­ta av­stånd och are­a­ler ut­i­från flyg­fo­ton samt in­rät­ta jord­bruks­skif­ten. I Vi­put­jäns­ten kan du ock­så blädd­ra i upp­gif­ter­na om din gård el­ler de­le­ge­ra be­hö­rig­het till nå­gon an­nan att fyl­la i och sän­da in stö­dan­sö­kan el­ekt­ro­niskt för din räk­ning. När­ma­re in­for­ma­tion om Vipu finns på ad­res­sen www.mavi.fi → Gui­der och blan­ket­ter → Vi­put­jäns­ten.  Bäst fun­ge­rar Vipu med de ny­as­te ver­sio­ner­na av webb­lä­sar­na Mo­zil­la Fi­re­fox och Goog­le Chro­me.

Vem kan gö­ra upp en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan?
För an­vänd­ning av Vi­put­jäns­ten krävs gäl­lan­de åt­komst­rät­tig­he­ter. Du kan upp­da­te­ra går­dens Vipu-åt­komst­rät­tig­he­ter via Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in blan­kett 457 till kom­mu­nen. För en ny gård som in­le­der jord­bruks­verk­sam­he­ten söks åt­komst­rät­tig­he­ter­na med blan­kett 456.

Det finns två oli­ka slag av åt­komst­rät­tig­he­ter till Vi­put­jäns­ten.

Du kan be­gä­ra blan­ket­ter­na för åt­komst­rät­tig­he­ter från kom­mu­nen el­ler skri­va ut dem på ad­res­sen www.suo­mi.fi/etjan­ster. Du hit­tar blan­ket­ter­na med sök­ord­et ”mavi+blan­kett­num­mer” till ex­em­pel ”mavi457”.

Hur log­gar jag in på Vipu?
Om du har gäl­lan­de åt­komst­rät­tig­he­ter kan du log­ga in på Vipu på tre oli­ka sätt:

  1. med per­son­li­ga bank­ko­der,
  2. med mo­bil­cer­ti­fi­kat el­ler,
  3. med ett el­ekt­ro­niskt iden­ti­tets­kort (HST-kort)

Åt­komst­rät­tig­he­ter­na till Vi­put­jäns­ten är in­di­vi­du­el­la (per­son­li­ga), inte lä­gen­hets­spe­ci­fi­ka.

Hur de­le­ge­rar jag be­hö­rig­het till en råd­gi­va­re?
Om du inte själv vill gö­ra upp en el­ekt­ro­nisk stö­dan­sö­kan kan du mot er­sätt­ning be ett blan­kett­om­bud el­ler en råd­gi­va­re att gö­ra upp an­sö­kan för din räk­ning. Det finns två oli­ka sätt att be­myn­di­ga en råd­gi­va­re att gö­ra upp din stö­dan­sö­kan

a) Du har gäl­lan­de åt­komst­rät­tig­he­ter till Vi­put­jäns­tens e-tjäns­ter

b) Du har inte gäl­lan­de åt­komst­rät­tig­he­ter till Vi­put­jäns­tens e-tjäns­ter

Be­hö­ver du hjälp el­ler yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion om an­vänd­ning­en av Vipu?
An­vis­ning­ar om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten finns på in­ter­netad­res­sen mavi.fi →Gui­der och blan­ket­ter→Vi­put­jäns­ten.

I frå­gor som rör den el­ekt­ro­nis­ka stö­dan­sö­kan och an­vänd­ning av Vipu-tjäns­ten kan du kon­tak­ta din kom­muns an­sva­ri­ga per­son för el­ekt­ro­nisk stö­dan­sö­kan. Den an­sva­ri­ga per­so­nens kon­takt­upp­gif­ter får du från Vi­put­jäns­ten→ an­vän­dar­stöd. Han el­ler hon ger hjälp vid pro­blem som rör åt­komst­rät­tig­he­ter, ifyll­ning och sänd­ning av an­sök­ning­ar samt an­vänd­ning av tillämp­ning­en.

Ser­vice­av­brott i Vi­put­jäns­ten
Ser­vice­av­brot­ten i Vi­put­jäns­ten in­fal­ler kl. 24–7. Med­de­lan­den om and­ra pro­blem som rör an­vänd­ning­en läggs in på Vi­put­jäns­tens in­logg­nings­si­da och på en an­slags­tav­la för den el­ekt­ro­nis­ka kom­mu­ni­ka­tions­tjäns­ten för jord­bru­kar­stöd som finns på ad­res­sen mavi.fi/sv →Gui­der och blan­ket­ter →Vi­put­jäns­ten.

5.3 Att fylla i och lämna in ansökningar och bilagor

An­sök­nings­ti­den går ut 15.6.2017
An­sök­ning­ar för den sam­la­de stö­dan­sö­kan kan läm­nas in el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan öpp­nas i mit­ten av april och stängs 15.6.2017 kl. 23.59. Ef­ter det kan man inte läm­na in an­sök­ning­ar el­ekt­ro­niskt.

För att fyl­la i och skicka el­ekt­ro­nis­ka an­sök­ning­ar be­hö­ver du åt­komst­rät­tig­he­ter till Vi­put­jäns­ten. Gäl­lan­de åt­komst­rät­tig­he­ter kan du kon­trol­le­ra i Vi­put­jäns­ten

Pap­pers­blan­ket­ter­na ska du läm­na in till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­ten har sitt drift­scen­trum. Om går­den sak­nar drift­scen­trum läm­nar du an­sö­kan till den kom­mun där hu­vud­de­len av går­dens åk­rar är be­läg­na.

Du kan föra pap­pers­blan­ket­ter­na di­rekt till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ler sän­da dem per post ad­res­se­ra­de till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i kom­mu­nen i frå­ga. An­sök­nings­blan­ket­ter­na mås­te in­läm­nas se­nast 15.6.2017. En an­sö­kan som skick­as per post ska vara ad­res­se­rad till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten och stämp­lad se­nast 15.6.2017 för att den ska kun­na an­ses vara in­läm­nad i tid.

Om du inte läm­nar in stö­dan­sö­kan är du, med un­dan­tag av for­ce ma­jeu­re, inte be­rät­ti­gad till stöd (se punkt 5.5).

Blan­ket­ter­na för den sam­la­de stö­dan­sö­kan
Ob­li­ga­to­ris­ka blan­ket­ter för den sam­la­de stö­dan­sö­kan är 101B och 102B. Läm­na dess­utom in jord­bruks­skif­tes­kar­tor för de bas­skif­ten som har fler än ett jord­bruks­skif­te.

Läm­na in blan­ket­ter­na 101A, 101D, 102A och 102C, bara om det har bli­vit änd­ring­ar i de upp­gif­ter som an­mäl­des året in­nan. Se and­ra nöd­vän­di­ga blan­ket­ter och bi­la­gor samt tid­punk­ter­na för in­läm­nan­det av dem i sam­band med var­je stöd.

Den sö­kan­des an­svar
Fyll i an­sök­nings­blan­ket­ter­na om­sorgs­fullt. An­sva­ret för att stö­dan­sö­kan och bi­la­gor­na till den läm­nas in i tid och att upp­gif­ter­na är kor­rek­ta lig­ger ute­slu­tan­de hos sö­kan­den. De som del­tar i den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan ska åter­sän­da bi­la­gor­na i pap­pers­form inom ut­satt tid (gäl­ler inte kar­tor som du kan skicka in i sam­band med den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan).

Stöd be­ta­las inte till för­måns­ta­ga­re för vil­ka det har be­vi­sats att för­ut­sätt­ning­ar­na för att få stö­det har ska­pats på konst­lad väg.

Be­vis på att an­sö­kan kom­mit fram
När en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan har skick­ats in får du ef­ter in­sän­dan­det ett med­de­lan­de om det till den e-post­ad­ress du an­gett. Om det inte kom­mer nå­got med­de­lan­de i e-pos­ten kan du hö­ra dig för hos kom­mu­nen om an­sö­kan har kom­mit fram. Det kan hän­da att med­de­lan­det ute­blir till ex­em­pel på grund av orik­tig e-post­ad­ress. Kvit­tot över att sänd­ning­en av en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan har lyck­ats bör spa­ras i e-pos­ten fram till årets slut el­ler skri­vas ut för ar­ki­ve­ring. Kvit­tot bör del­ges de öv­ri­ga ägar­na till gårds­bruksen­he­ten.

Spa­ra ock­så det sam­man­drag som du får i sam­band med att an­sö­kan skick­as. Kon­trol­le­ra att det överst på sam­man­dra­get står att an­sö­kan har läm­nats in till din kom­muns lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Du kan skri­va ut sam­man­dra­get el­ler lag­ra det. I sam­man­dra­get ser du när an­sö­kan läm­na­des in till kom­mu­nen.

Vid an­sö­kan på pap­per kan kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ef­ter att ha gjort an­teck­ning­ar om mot­ta­gan­det på be­gä­ran ge sö­kan­den an­ting­en en ko­pia av stö­dan­sö­kans (101B) förs­ta sida el­ler nå­gon an­nan ut­red­ning om de blan­ket­ter som läm­nats in till myn­dig­he­ten.

Myn­dig­he­tens råd­giv­ning
På grund av jäv kan den lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het som hand­läg­ger stö­dan­sö­kan inte hjäl­pa sö­kan­den att fyl­la i stö­dan­sö­kan.

Myn­dig­he­ter­na kan ge all­män in­for­ma­tion och ut­bild­ning som an­går alla jord­bru­ka­re. Myn­dig­he­ten kan ge sö­kan­den råd om för­fa­ran­det, med vil­ket av­ses all­män­na råd kring an­sö­kan om stöd, t.ex. var och när stöd söks, stöd­vill­kor som gäl­ler sö­kan­den och nöd­vän­di­ga do­ku­ment. Myn­dig­he­tens upp­gift är att på för­frå­gan re­do­gö­ra för vad som in­går i de oli­ka al­ter­na­ti­ven utan att för den skull ge re­kom­men­da­tio­ner om an­sö­kan. Du kan få råd om ifyl­lan­det av an­sök­ning­ar av råd­giv­nings­or­ga­ni­sa­tio­ner och pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­nas blan­kett­om­bud.

I frå­gor som rör el­ekt­ro­nisk an­sö­kan och an­vänd­ning av Vi­put­jäns­ten kan du kon­tak­ta ex­per­ten på el­ekt­ro­nisk stö­dan­sö­kan i ditt sam­ar­bets­om­rå­de. Av ho­nom el­ler hen­ne får du hjälp vid pro­blem med åt­komst­rät­tig­he­ter, att fyl­la i an­sök­ning­ar, an­vän­da tillämp­ning­en och att skicka in an­sök­ning­ar. Ex­per­ten på el­ekt­ro­nisk stö­dan­sö­kan ger inte an­vis­ning­ar om hur du op­ti­me­rar stö­dan­sö­kan.

Försenade ansökningar och bilagor

För­se­nad blan­kett
Du kan mis­ta stö­den helt el­ler del­vis om du inte läm­nar in an­sök­nings­blan­ket­ter­na inom ut­satt tid, el­ler om upp­gif­ter­na i el­ler bi­la­gor­na till an­sö­kan är brist­fäl­li­ga.

Om an­sök­nings­blan­ket­ten för­se­nas med högst 25 ka­len­der­da­gar mins­kas det stöd som be­vil­jas med 1 pro­cent per ar­bets­dag som an­sö­kan är för­se­nad. Ing­et stöd be­vil­jas om an­sök­nings­blan­ket­ten för­se­nas med mer än 25 ka­len­der­da­gar.

Du kan inte läm­na in blan­ket­ter för sent på el­ekt­ro­nisk väg. Ef­ter att an­sök­nings­ti­den gått ut kan du ge in blan­ket­ter­na i pap­pers­form till kom­mu­nen el­ler skicka dem per post ad­res­se­ra­de till ve­der­bö­ran­de kom­muns lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Om du inte läm­nar in den blan­kett som be­hövs till kom­mu­nen inom ut­satt tid av­gör kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het för­ut­sätt­ning­ar­na för be­vil­jan­de av stöd utan blan­ket­ten i frå­ga.

Läm­na in Gårds­bruks­blan­kett 101A, blan­ket­ten Del­ak­ti­ga i gårds­bruksen­he­ten 101D, Stö­dan­sö­kans bas­skif­tes­blan­kett 102A el­ler Änd­rings­blan­kett för bas­skif­ten 102C till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het bara om det har bli­vit änd­ring­ar i upp­gif­ter­na om gårds­bruksen­he­ten, upp­gif­ter­na om del­ak­ti­ga el­ler bas­skif­te­na.

Mer in­for­ma­tion om för­se­na­de an­sök­ning­ar om djur­stöd som in­går i den sam­la­de stö­dan­sö­kan finns i gui­den för re­spek­ti­ve stöd.

För­se­nad bi­la­ga
Hand­ling­ar som of­tast ska läm­nas in som bi­la­ga till stö­dan­sö­kan är kar­tor och full­mak­ter. Ar­ren­de­av­ta­len be­hö­ver i re­gel inte läm­nas in som bi­la­ga till stö­dan­sö­kan.

För sent in­läm­na­de bi­la­gor le­der van­ligt­vis inte till att an­sö­kan för­se­nas. In­läm­nan­det av bi­la­gor kan dock vara ett vill­kor för be­vil­jan­de el­ler ut­be­tal­ning av stöd, och stö­det be­vil­jas el­ler be­ta­las då inte förr­än du har läm­nat in bi­la­gor­na. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ber dig kom­plet­te­ra an­sö­kan om en nöd­vän­dig bi­la­ga sak­nas. Be­slu­tet om be­vil­jan­de av stö­det fat­tas utan bi­la­gor om du inte sva­rar på be­gä­ran om kom­plet­te­ring inom ut­satt tid.

De bi­la­gor som nämns ovan i det­ta ka­pi­tel kan inte läm­nas in el­ekt­ro­niskt, bort­sett från kar­tor­na. Det är din skyl­dig­het att se till att du har läm­nat in de hand­ling­ar som krävs som bi­la­ga i sam­band med en el­ekt­ro­nisk an­sö­kan i pap­pers­form till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het fö­re ut­gång­en av an­sök­nings­ti­den el­ler nå­gon an­nan fast­ställd tids­frist.

Korrigering av fel i ansökan

Om du ef­ter att ha skick­at iväg an­sö­kan mär­ker att du har gjort ex­em­pel­vis ett fel i sam­band med ifyl­lan­det, kan du und­gå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att ge­nast ef­ter upp­täck­ten an­mä­la fe­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på eget ini­ti­a­tiv och skrift­li­gen. Gå till vä­ga på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit orik­tig ef­ter att den läm­nats in.

Möj­lig­he­ter­na att kor­ri­ge­ra uppen­ba­ra fel är stör­re än möj­lig­he­ter­na att kor­ri­ge­ra and­ra fel. Som uppen­bart fel är det möj­ligt att god­kän­na t.ex. att en upp­gift i stö­dan­sö­kan står i tyd­lig kon­flikt med and­ra upp­gif­ter i an­sö­kan. Om du t.ex. har glömt bort att krys­sa för att du an­sö­ker om ett visst stöd men om­sorgs­fullt fyllt i punk­ter­na för kom­plet­te­ran­de upp­gif­ter för stö­det i frå­ga, kan det­ta tol­kas som en inre mot­stri­dig­het. Dess­utom kan man kor­ri­ge­ra t.ex. om­kas­ta­de siff­ror (ex­em­pel: 169 ->196), fel an­mält lä­gen­hets­sig­num el­ler bank­kon­to­num­mer och räk­ne­fel. För att en myn­dig­het ska kun­na kor­ri­ge­ra ett uppen­bart fel mås­te han el­ler hon vara över­ty­gad om att sö­kan­den hand­lat är­ligt och i god tro. Dess­utom för­ut­sätts det att du har fyllt i an­sö­kan om­sorgs­fullt i öv­rigt.

Ge­nom an­mä­lan av ett uppen­bart fel kan du und­gå bara på­följ­der­na av fe­let. Där­för är kor­ri­ge­rings­möj­lig­he­ter­na myck­et be­grän­sa­de och stö­dan­sö­kan kan var­ken op­ti­me­ras, ut­vid­gas el­ler änd­ras på den­na grund. (se åter­ta­gan­de av an­sö­kan, punkt 5.5)

Sö­kan­dens an­mä­lan om ett fel kan be­ak­tas, om kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het har fått en skrift­lig an­mä­lan om fe­let in­nan sö­kan­den un­der­rät­tats om kon­troll på plats el­ler re­sul­ta­ten av nå­gon an­nan kon­troll.

Möj­lig­he­ter­na att kor­ri­ge­ra fel som gäl­ler stöd som i sin hel­het fi­nan­si­e­ras med na­tio­nel­la me­del är mer om­fat­tan­de än i frå­ga om stöd som helt el­ler del­vis fi­nan­si­e­ras av EU. Du kan än­då inte gö­ra så­da­na änd­ring­ar i de na­tio­nel­la stö­den som in­ver­kar på stöd som helt el­ler del­vis fi­nan­si­e­ras av EU. Ex­em­pel­vis kan ett skif­te ha en­dast en are­al för alla stöd­for­mer. I bi­la­ga F kan du kon­trol­le­ra om det är frå­gan om ett na­tio­nellt stöd el­ler ett stöd som helt el­ler del­vis fi­nan­si­e­ras av EU.

Förvaring av dokument

An­sök­nings­året + 4 år
Do­ku­ment i ori­gi­nal som hör sam­man med an­sö­kan om stöd och bi­drag som helt el­ler del­vis fi­nan­si­e­ras av EU samt med an­sö­kan om na­tio­nel­la stöd, och som du inte skick­ar som bi­la­ga till stö­dan­sö­kan, ska du i re­gel spa­ra un­der an­sök­nings­året och de föl­jan­de fyra ka­len­der­åren.

För­bin­del­se­pe­ri­o­den + 4 år
Spa­ra do­ku­ment, an­teck­ning­ar och in­tyg som hör sam­man med er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion, mil­jö­er­sätt­ning och er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de i minst fyra år ef­ter för­bin­del­se- el­ler av­tals­pe­ri­o­dens ut­gång.

Lä­ke­me­dels- och fo­der­bok­fö­ring 5 år
Spa­ra bok­fö­ring över lä­ke­me­del och fo­der­lä­ke­me­del som getts till pro­duk­tions­djur i fem år, även om du har sålt el­ler slak­tat dju­ret fö­re det. Ock­så fo­der­bok­fö­ring­en mås­te spa­ras i fem års tid.

Bok­fö­ring över växt­skydds­me­del 3 år
En verk­sam­hets­ut­öva­re som an­vän­der växt­skydds­me­del i sin yr­kes­verk­sam­het ska föra en upp­da­te­rad jour­nal över de växt­skydds­me­del som an­vänts samt mäng­der­na. Spa­ra bok­fö­ring­en i tre ka­len­der­år räk­nat från ut­gång­en av det år bok­fö­ring­en gäl­ler. Lägg än­då mär­ke till att de an­teck­ning­ar om an­vänd­ning av växt­skydds­me­del som sti­pu­le­ras i mil­jö­för­bin­del­sen ska spa­ras fyra år ef­ter för­bin­del­se­pe­ri­o­dens ut­gång.

El­ekt­ro­nisk an­sö­kan
Spa­ra det e-post­med­de­lan­de du fått om att in­sän­dan­det av den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan lyck­a­des och det sam­man­drag av an­sö­kan som du skri­vit ut el­ler lag­rat fram till ut­gång­en av föl­jan­de år. Kvit­tot och sam­man­dra­get bör del­ges de öv­ri­ga ägar­na till gårds­bruksen­he­ten.

Läm­nan­de av upp­gif­ter
För att gö­ra det möj­ligt att föl­ja upp och ut­vär­de­ra pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land (2014-2020), åtar sig en er­sätt­nings­ta­ga­re som ge­nom­för åt­gär­der som in­går i pro­gram­met att på be­gä­ran läm­na upp­gif­ter om verk­ning­ar­na av den åt­gärd som er­sätts.

5.4 Att återta ansökan eller en del av den

Om du vill kan du åter­ta hela an­sö­kan el­ler en del av den ef­ter 15.6.2017. Du kan mins­ka are­a­ler­na för de skif­ten du an­mält i den ur­sprung­li­ga an­sö­kan (t.ex. på grund av ett ovän­tat väg­byg­ge som in­letts utan väg­för­rätt­ning och som du inte har kun­nat be­ak­ta i an­sö­kan) ge­nom att åter­ta an­sö­kan till den­na del.

Åter­ta­gan­det kan du gö­ra på blan­kett 145 el­ler med en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Gör an­mä­lan utan dröjs­mål.

Ef­ter att hela an­sö­kan har åter­ta­gits är si­tu­a­tio­nen den­sam­ma som in­nan an­sö­kan läm­na­des in. Stöd be­vil­jas inte för skif­ten som åter­ta­gits från an­sö­kan. Du är dock skyl­dig att för de ur an­sö­kan åter­tag­na skif­te­nas del föl­ja de vill­kor som ska föl­jas på hela din gård, ex­em­pel­vis tvär­vill­ko­ren.

Du kan åter­ta en del av el­ler hela an­sö­kan än­da fram till det att myn­dig­he­ten har med­de­lat om över­vak­ning av går­den i frå­ga el­ler in­nan re­sul­ta­tet av den ad­mi­ni­stra­ti­va över­vak­ning­en har del­gi­vits och det kon­sta­te­ras el­ler har kon­sta­te­rats re­gel­vid­rig­he­ter gäl­lan­de skif­tet.

Den ad­mi­ni­stra­ti­va över­vak­ning­en kan t.ex. be­stå av in­di­vi­du­ell gransk­ning av skif­te­na i sam­band med kors­gransk­ning­ar el­ler av skif­tes­vis kon­troll av upp­fyl­lan­det av stöd­vill­ko­ren. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ut­för skif­tes­vi­sa kon­trol­ler ut­gå­en­de från do­ku­men­ten (t.ex. fö­re­gå­en­de års stö­dan­sö­kan) i sam­band med re­gi­stre­ring­en.

5.5 Force majeure eller exceptionell omständighet

Du kan be­hål­la din rätt till stöd helt el­ler del­vis om du inte har kun­nat läm­na in din an­sö­kan el­ler an­nars full­gö­ra dina skyl­dig­he­ter på grund av oöver­stig­ligt hin­der (for­ce ma­jeu­re) el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter och du med­de­lar det­ta till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten. Vid tolk­ning­en av for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter föl­jer man EU:s rätts­ak­ter och rätts­prax­is.

En­ligt EU-rätts­ak­ter­na kan bl.a. föl­jan­de oför­ut­säg­ba­ra hän­del­ser från fall till fall god­kän­nas som for­ce ma­jeu­re och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter:

• stöd­mot­ta­ga­ren av­li­der
• stöd­mot­ta­ga­ren blir ar­bets­o­för­mö­gen un­der en läng­re tid
• en all­var­lig na­tur­ka­ta­strof på­ver­kar gårds­bruksen­he­tens od­la­de are­al i vä­sent­lig grad
• bygg­na­der för upp­föd­ning av djur på går­den för­störs ge­nom olycks­hän­del­se
• en epi­zoo­ti el­ler växt­sjuk­dom drab­bar jord­bru­ka­rens hela djur­be­sätt­ning el­ler en del av den el­ler på mot­sva­ran­de sätt jord­bru­ka­rens grö­dor
• hela el­ler en av­se­värd del av gårds­bruksen­he­ten ex­pro­pri­e­ras, om ex­pro­pri­a­tio­nen inte kun­de för­ut­ses när an­sö­kan läm­na­des in.

Med­de­la den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten om for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter. Läm­na upp­gif­ter om for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het och till­hö­ran­de be­vis skrift­li­gen till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten inom 15 ar­bets­da­gar från det att det är möj­ligt att läm­na dem. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­di­g­jet (el­ler i vis­sa fall NTM-cen­tra­len) be­slu­tar från fall till fall om det har va­rit frå­gan om for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het.

När det gäl­ler grund- och för­grö­nings­stöd, EU:s stöd till unga jord­bru­ka­re, bi­drag för jord­bruks­grö­dor, EU:s djur­bi­drag, kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning och na­tio­nel­la stöd be­hål­ler du rät­ten till stöd i frå­ga om den are­al el­ler de djur som var stöd­be­rät­ti­gan­de vid den tid­punkt då for­ce ma­jeu­re el­ler de ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter­na in­träf­fa­de.

I frå­ga om mil­jö­för­bin­del­se, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion och er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de be­ta­las stö­det inte i sin hel­het.

• När det gäl­ler en mil­jö­för­bin­del­se ska du i fall av for­ce ma­jeu­re an­mä­la de mil­jö­för­bin­del­se­vill­kor som inte upp­fyllts på blan­kett 477 till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten el­ler an­nul­le­ra hela ut­be­tal­ning­en för åt­gär­den med blan­kett 145, om du inte alls har kun­nat föl­ja vill­ko­ren för åt­gär­den. Vid for­ce ma­jeu­re be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning bara för de vill­kor som bli­vit upp­fyll­da.

• En mins­kad er­sätt­ning för eko­lo­gisk växt­pro­duk­tion be­ta­las för de skif­ten som blir osåd­da på grund av for­ce ma­jeu­re. An­mäl des­sa skif­ten med blan­kett 477. Om for­ce ma­jeu­re inte god­känns mås­te er­sätt­ning­en för skif­te­na an­nul­le­ras. Er­sätt­ning­en för eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion sänks om går­den har ett av­brott i pro­duk­tio­nen på grund av for­ce ma­jeu­re (t.ex. elds­vå­da el­ler djur­sjuk­dom). Om till ex­em­pel en tred­je­del av räk­nings­pe­ri­o­den för djur ut­görs av av­brott sänks er­sätt­ning­en med en tred­je­del. Gör an­mä­lan om for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter som in­träf­fat inom hus­djurs­pro­duk­tio­nen med en skrift­lig fritt for­mu­le­rad an­mä­lan till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten.

• Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de be­ta­las inte för den tid då vill­ko­ren för åt­gär­den inte har följts, även om un­der­lå­tel­sen att föl­ja vill­ko­ren be­ror på for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het. Gör an­mä­lan om for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter med en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten.

Om du inte har kun­nat iakt­ta tvär­vill­kor på grund av for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het, tilläm­pas inte ad­mi­ni­stra­ti­va på­följ­der. Med­de­la om sa­ken med en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

När du skick­ar an­sö­kan el­ekt­ro­niskt an­sva­rar du för att den kom­mer fram i tid. For­ce ma­jeu­re kan tilläm­pas på en för sent in­läm­nad el­ekt­ro­nisk an­mä­lan när det gäl­ler en onor­mal el­ler oför­ut­säg­bar hän­del­se som inte be­ror på dig och vars följ­der du inte hade kun­nat und­vi­ka trots iakt­ta­gan­de av till­räck­lig för­sik­tig­het. Till ex­em­pel el­av­brott el­ler över­be­las­tat te­le­kom­mu­ni­ka­tions­nät be­trak­tas inte som for­ce ma­jeu­re. Du kan und­vi­ka pro­blem som or­sa­kas av ovan nämn­da si­tu­a­tio­ner ge­nom att skicka in den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan i till­räck­ligt god tid.

Obs! I fall av for­ce ma­jeu­re och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter är det av störs­ta vikt att du an­mä­ler det sked­da till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten inom ut­satt tid. I bi­la­ga F till An­sök­nings­gui­den kan du kon­trol­le­ra vem som är be­hö­rig myn­dig­het.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201717.3.2017