4. Aktiv jordbrukare

Du mås­te upp­fyl­la vill­ko­ren för ak­tiv jord­bru­ka­re, om du an­sö­ker om EU:s di­rek­ta och pro­gram­ba­se­ra­de stöd . EU:s di­rekt­stöd är grund- och för­grö­nings­stöd, EU-stöd till unga jord­bru­ka­re, bi­drag för jord­bruks­grö­dor och EU-djur­bi­drag. Pro­gram­ba­se­ra­de är kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och mil­jö­er­sätt­ning samt er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar. Er­sätt­ning för mil­jö­er­sätt­ning­ens mil­jö­av­tal och för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar kan ock­så be­vil­jas vis­sa and­ra grup­per (läs mer i ka­pi­tel Mil­jö­för­bin­del­se).

Gransk­ning­en av om du är ak­tiv jord­bru­ka­re ut­förs var­je år i sam­band med stö­dan­sö­kan. Du mås­te upp­fyl­la vill­ko­ret som gäl­ler ak­tiv jord­bru­ka­re hela ka­len­der­året för att du ska få stöd. Om du har en för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion ska du upp­fyl­la vill­ko­ret för ak­tiv jord­bru­ka­re un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den. Om du är en jord­bru­ka­re som eta­ble­rar jord­bruks­verk­sam­het ska du upp­fyl­la vill­ko­ret för ak­tiv jord­bru­ka­re från den tid­punkt då du in­led­de jord­bruks­verk­sam­he­ten. Med­de­la kom­mu­nen om änd­ring­ar som skett un­der året.

Du be­trak­tas som ak­tiv jord­bru­ka­re år 2017 om du har fått sam­man­lagt högst 5 000 euro i di­rekt­stöd år 2016, obe­ro­en­de av vad din and­ra fö­re­tags­verk­sam­het är.

Du be­trak­tas inte som ak­tiv jord­bru­ka­re om du dri­ver flyg­plat­ser, till­han­da­hål­la järn­vägs­tjäns­ter el­ler dri­va vat­ten­verk, fas­tig­hets­fö­re­tag el­ler per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar och du dess­utom har fått över 5 000 euro i di­rekt­stöd år 2016. Om du dri­ver så­da­na verk­sam­he­ter upp­tas du på en för­buds­lis­ta. Se yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion i punkt Att stry­kas från för­buds­lis­tan och För­buds­lis­tans de­fi­ni­tio­ner.

Ex­em­pel 1.
Du är ak­tiv jord­bru­ka­re, om dina di­rekt­stöd för 2016 var högst 5 000 euro.

Ex­em­pel 2.
Du är ak­tiv jord­bru­ka­re, om dina di­rekt­stöd för 2016 var över 5000 euro, men du var­ken dri­ver flyg­plat­ser, till­han­da­hål­ler järn­vägs­tjäns­ter el­ler dri­ver vat­ten­verk, fas­tig­hets­fö­re­tag el­ler per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar.

Ex­em­pel 3.
Du kan på­vi­sa att du är ak­tiv jord­bru­ka­re ge­nom att läm­na in be­vis till kom­mu­nen, om dina di­rekt­stöd för 2016 var över 5000 euro, och du dri­ver flyg­plat­ser, till­han­da­hål­ler järn­vägs­tjäns­ter el­ler dri­ver vat­ten­verk, fas­tig­hets­fö­re­tag el­ler per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar. Se yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion i punkt Att stry­kas från för­buds­lis­tan.

Förvaltning

Som för­valt­ning be­trak­tas det att du dri­ver verk­sam­het som le­der till att du upp­tas på för­buds­lis­tan.

När det gäl­ler grup­per av fy­sis­ka per­so­ner och ju­ri­dis­ka per­so­ner be­trak­tas som för­valt­ning att den grupp el­ler ju­ri­dis­ka per­son som är stöd­sö­kan­de dri­ver verk­sam­het som le­der till upp­ta­gan­de på för­buds­lis­tan. Om en en­skild med­lem i en grupp el­ler i en ju­ri­dis­ka per­son dri­ver flyg­plat­ser, till­han­da­hål­ler järn­vägs­tjäns­ter el­ler dri­ver vat­ten­verk, fas­tig­hets­fö­re­tag el­ler per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar le­der det inte till upp­ta­gan­de på för­buds­lis­tan. Som grup­per be­trak­tas äk­ta ma­kar och med dem jäm­ställ­da per­so­ner, om ma­kar­na äger och dri­ver går­den till­sam­mans el­ler helt el­ler del­vis har ar­ren­de­rat den gård de dri­ver. Ock­så sam­man­slut­ning­ar och döds­bon be­trak­tas som grup­per. Ju­ri­dis­ka per­so­ner är ak­tie­bo­lag, an­delslag, re­gi­stre­ra­de för­e­ning­ar, samt öpp­na bo­lag och kom­man­dit­bo­lag.

Ex­em­pel 1. Olle Od­la­re äger en­sam går­den och fun­ge­rar som stöd­sö­kan­de. Olle Od­la­re dri­ver en flyg­plats och upp­tas på för­buds­lis­tan.

Ex­em­pel 2. Olle och Olga Od­la­re äger går­den till­sam­mans och är gif­ta med var­and­ra. Olga har be­myn­di­gat Olle att sö­ka jord­bruks­stö­den för bäg­ges räk­ning. Olga äger ett fas­tig­hets­för­med­lings­fö­re­tag. De dri­ver inte ge­men­samt det fö­re­tag som or­sa­kar upp­ta­gan­det på för­buds­lis­tan. Som äk­ta ma­kar är Olle och Olga Od­la­re till­sam­mans ak­tiv jord­bru­ka­re.

Ex­em­pel 3.  Ak­tie­bo­la­get Od­ling Ab äger går­den och är stöd­sö­kan­de. Olle Od­la­re är pri­mär od­la­re av Od­ling Ab. Olle Od­la­re äger 60 % av Od­ling Ab och Olle Od­la­re dri­ver ock­så en flyg­plats. Od­ling Ab är ak­tiv jord­bru­ka­re.

Ex­em­pel 4. Ak­tie­bo­la­get Od­ling Ab äger går­den och är stöd­sö­kan­de. Od­ling Ab dri­ver ock­så en flyg­plats. Od­ling Ab upp­tas på för­buds­lis­tan.

Att strykas från förbudslistan

Du upp­tas på för­buds­lis­tan om du dri­ver en flyg­plats, till­han­da­hål­ler järn­vägs­tjäns­ter el­ler dri­ver ett vat­ten­verk, ett fas­tig­hets­fö­re­tag el­ler en per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning, och du har fått mer än 5 000 euro i di­rekt­stöd år 2016. Du kan stry­kas från för­buds­lis­tan och bli ak­tiv jord­bru­ka­re om du kan på­vi­sa nå­got av föl­jan­de:

a) det år­li­ga di­rekt­stöds­be­lop­pet som du fått är minst fem pro­cent av de to­ta­la in­koms­ter­na från an­nat än jord­bruks­verk­sam­het det se­nas­te skat­te­året vars be­skatt­ning är fast­ställd;
b) din jord­bruks­verk­sam­het är inte obe­tyd­lig. Jord­bruks­verk­sam­he­ten an­ses inte vara obe­tyd­lig om din jord­bruks­in­komst ut­gör minst fem pro­cent av de to­ta­la in­koms­ter­na;
c) din hu­vud­sak­li­ga bransch är att be­dri­va jord­bruks­verk­sam­het.

Om du an­sö­ker om att stry­kas från för­buds­lis­tan på ba­sis av punk­ter­na a–c ska du kon­tak­ta kom­mu­nen för att ut­re­da vil­ka be­vis du mås­te läm­na in. Mer in­for­ma­tion får du ock­så i punkt
In­läm­nan­de av be­vis.

Definitioner av verksaheterna som leder till upptagande på förbudslistan

Flyg­plats
Med flyg­plats av­ses ett mark­om­rå­de som är sär­skilt in­rät­tat för land­ning, start och ma­növ­re­ring av luft­far­tyg, in­be­gri­pet de an­lägg­ning­ar som kan be­hö­vas för flyg­tra­fi­ken och för ser­vice till luft­far­ty­gen, samt de an­lägg­ning­ar som be­hövs för de kom­mer­si­el­la luft­farts­tjäns­ter­na.

Järn­vägs­fö­re­tag
Med järn­vägs­fö­re­tag av­ses ett of­fent­ligt el­ler pri­vat­rätts­ligt fö­re­tag el­ler nå­gon an­nan sam­man­slut­ning som med stöd av en kon­ces­sion som be­vil­jats inom Eu­ro­pe­is­ka eko­no­mis­ka sam­ar­bets­om­rå­det så­som sin hu­vud­sak­li­ga verk­sam­het be­dri­ver per­son- el­ler gods­tra­fik på järn­väg och som är skyl­digt att till­han­da­hål­la drag­kraft; med järn­vägs­fö­re­tag av­ses ock­så fö­re­tag som en­bart till­han­da­hål­ler drag­kraft.

Vat­ten­verk
Med vat­ten­verk av­ses en in­rätt­ning som skö­ter av­tal­s­kun­der­nas vat­ten­tjäns­ter. Med vat­ten­tjäns­ter av­ses vat­ten­för­sörj­ning, dvs. le­dan­de, be­hand­ling och le­ve­rans av vat­ten för an­vänd­ning som hus­hålls­vat­ten, samt av­lopps­han­te­ring, dvs. av­le­dan­de och be­hand­ling av av­lopps­vat­ten, dag­vat­ten och drä­ne­rings­vat­ten. Med kund av­ses äga­ren el­ler in­ne­ha­va­ren av en fas­tig­het el­ler nå­gon an­nan som in­går av­tal med vat­ten­tjänst­ver­ket om an­slut­ning av fas­tig­he­ten till ver­kets led­ning­s­nät el­ler om till­han­da­hål­lan­de och an­li­tan­de av ver­kets tjäns­ter. Att vara ma­jo­ri­tets­del­äga­re el­ler del­äga­re i ett vat­ten­an­delslag som har in­rät­tats för att tryg­ga de egna vat­ten­tjäns­ter­na be­trak­tas inte som att dri­va vat­ten­verk.

Fas­tig­hets­bo­lag
Med fas­tig­hets­fö­re­tag av­ses dis­po­nent­by­rå­er, fö­re­tag som be­dri­ver gryn­de­rent­re­pre­na­der och fas­tig­hets­för­med­lings­by­rå­er. Att till­han­da­hål­la in­kvar­te­ring på går­den be­trak­tas inte som fas­tig­hets­fö­re­tags­verk­sam­het.

  1. Med dis­po­nent av­ses en ak­tör som an­sva­rar för för­valt­ning­en av fas­tig­he­ten och bygg­na­der­na och skö­ter bo­la­gets öv­ri­ga dag­li­ga för­valt­ning i en­lig­het med sty­rel­sens an­vis­ning­ar och fö­re­skrif­ter. En ak­tör som en­bart er­bju­der väg­dis­po­nent- el­ler gårds­karlstjäns­ter be­trak­tas inte som ett fas­tig­hets­fö­re­tag.
  2. Med gryn­de­rent­re­pre­nad­verk­sam­het av­ses verk­sam­het där bygg­nads­fir­man pla­ne­rar, mark­nads­för, pro­du­ce­rar och säl­jer bo­stä­der samt af­färs- och kon­torslo­ka­ler på sin egen tomt och på ett så­dant sätt att kö­pa­ren får be­sitt­nings­rät­ten till ifrå­ga­va­ran­de lo­ka­ler ge­nom att kö­pa ak­ti­er i mål­bo­la­get. Bygg­fö­re­tag som byg­ger på en tomt som ägs av en an­nan part be­trak­tas inte som fas­tig­hets­fö­re­tag.
  3. Med fas­tig­hets­för­med­lings­by­rå av­ses den som för att få in­komst el­ler an­nan eko­no­misk nyt­ta för sam­man av­tals­par­ter i syf­te att få till stånd ett köp, ett byte el­ler ett hy­res­av­tal el­ler ett av­tal om över­lå­tel­se av nå­gon an­nan nytt­jan­de­rätt i frå­ga om ett för­med­lings­ob­jekt.

Per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar
Med per­ma­nen­ta sport- och re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar av­ses om­rå­den som an­vänds för sport- och re­kre­a­tions­verk­sam­het och där det finns per­ma­nen­ta kon­struk­tio­ner och/el­ler per­ma­nen­ta läk­tar­kon­struk­tio­ner. Så­da­na om­rå­den är t.ex. golf­ba­nor, täv­lings­ba­nor och fot­bolls­pla­ner.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Ex­em­pel på per­ma­nen­ta re­kre­a­tions­an­lägg­ning­ar

Ex­em­pel 1.
Rita Ryt­ta­re an­sö­ker om jord­bru­kar­stöd och äger en rid­sko­la som er­bju­der rid­lek­tio­ner. Rid­sko­lan har en ma­ne­ge med en per­ma­nent läk­ta­re och en ut­om­hus­plan utan läk­tar­kon­struk­tio­ner. Rita Ryt­ta­re upp­tas på för­buds­lis­tan.

Ex­em­pel 2.
Rita Ryt­ta­re an­sö­ker om jord­bru­kar­stöd och äger en rid­sko­la som er­bju­der rid­lek­tio­ner. Rid­sko­lan har en ut­om­hus­plan med en per­ma­nent läk­ta­re. Rita Ryt­ta­re upp­tas på för­buds­lis­tan.

Ex­em­pel 3.
Rita Ryt­ta­re an­sö­ker om jord­bru­kar­stöd och äger en rid­sko­la som er­bju­der rid­lek­tio­ner. Rid­sko­lan har var­ken ma­ne­ge el­ler ut­om­hus­plan med per­ma­nen­ta läk­ta­re el­ler do­mar­torn. Rita Ryt­ta­re är ak­tiv jord­bru­ka­re.

Ex­em­pel 4.
Lant­bruks­lä­ro­an­stal­ten Skol­gård an­sö­ker om jord­bruks­stöd och ut­bil­dar rid­in­struk­tö­rer och dess hu­vud­sak­li­ga bransch är un­der­vis­ning. Lä­ro­an­stal­ten har en läk­tar­för­sedd ma­ne­ge som en­bart an­vänds för un­der­vis­nings­än­da­mål. Skol­gård är ak­tiv jord­bru­ka­re.

Ex­em­pel 5.
Stall Häst Ab fö­der an­sö­ker om jord­bruks­stöd och fö­der samt upp häs­tar och er­bju­der hy­ress­tall­plat­ser. Häst Ab er­bju­der inte rid­lek­tio­ner. Stal­let har en ma­ne­ge med en per­ma­nent läk­ta­re som an­vänds en­bart av stal­let självt och av kun­der­na. Häst Ab är ak­tiv jord­bru­ka­re.

Inlämnande av bevis

För att stry­kas från för­buds­lis­tan ska du läm­na in be­vis till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.6.2017. Du kan inte läm­na in be­vi­sen i Vi­put­jäns­ten, utan de ska ges in till kom­mu­nen på pap­per. Mer info får du i punkt 5.3 an­sök­ning­ar och bi­la­gor.

a)

Du kan visa att de år­li­ga di­rekt­stöd som du fått är minst fem pro­cent av din to­tal­in­komst med av­drag för jord­bruks­in­koms­ten. Vid be­döm­ning­en ska du an­vän­da upp­gif­ter från den se­nast fast­ställ­da be­skatt­ning­en. Om ditt skat­te­år är ett ka­len­der­år är det se­nast fast­ställ­da skat­te­året 2015.

b)

Jord­bruks­verk­sam­he­ten som du be­dri­ver är inte obe­tyd­lig. Jord­bruks­verk­sam­he­ten an­ses inte vara obe­tyd­lig om jord­bruks­in­koms­ten ut­gör minst fem pro­cent av dina to­ta­la in­koms­ter. Vid be­döm­ning­en ska du an­vän­da upp­gif­ter från den se­nast fast­ställ­da be­skatt­ning­en. Om ditt skat­te­år är ett ka­len­der­år är det se­nast fast­ställ­da skat­te­året 2015.

* Lad­da ner ta­bel­ler­na i pdf-for­mat

Di­rekt­stöds­be­lopp
Vid be­döm­ning­en av jord­bru­ka­rens di­rekt­stöds­be­lopp an­vänds upp­gif­ter från det se­nas­te slut­för­da skat­te­året. Om skat­te­året är ett ka­len­der­år grans­kar man år 2017 di­rekt­stöds­be­lop­pet för 2015. Di­rekt­stöds­be­lop­pet är det be­lopp som du är be­rät­ti­gad till fö­re av­drag och för­väg­ran­Be­vis på di­rekt­stöds­be­lop­pet be­hö­ver inte ges in till kom­mu­nen. Kom­mu­nen kon­trol­le­rar di­rekt­stöds­be­lop­pet lands­bygds­nä­rings­för­valt­ning­ens da­ta­sys­tem.

Om du inte har an­sökt om di­rekt­stöd år 2015, är di­rekt­stöds­be­lop­pet kal­ky­le­rat. Det kal­ky­le­ra­de be­lop­pet fås ge­nom att mul­ti­pli­ce­ra an­ta­let stöd­be­rät­ti­gan­de hek­tar för vil­ka du hade haft rätt att få di­rekt­stöd med det na­tio­nel­la ge­nom­snitt­li­ga di­rekt­stö­det per hek­tar. Kom­mu­nen räk­nar ut det kal­ky­le­ra­de be­lop­pet av di­rekt­stöd åt dig.

Jord­bruks­in­komst
Jord­bruks­in­koms­ten är de in­koms­ter som du har fått från jord­bruks­verk­sam­he­ten på din gård, in­be­gri­pet di­rekt­stöd och pro­gram­ba­se­ra­de stöd och na­tio­nel­la stöd för jord­bruks­verk­sam­he­ten.

Med jord­bruks­verk­sam­het av­ses pro­duk­tion, upp­föd­ning el­ler od­ling av jord­bruks­pro­duk­ter. Jord­bruks­verk­sam­het är ock­så bärg­ning av skörd, mjölk­ning samt upp­föd­ning och hål­lan­de av pro­duk­tions­djur för jord­bruks­än­da­mål samt be­va­ran­de av jord­bruks­mar­ken i så­dant skick att den läm­par sig som be­tes­mark el­ler för od­ling utan an­vänd­ning av an­nat än nor­ma­la jord­bruksme­to­der och jord­bruks­ma­ski­ner. And­ra in­koms­ter än de som nämns här be­trak­tas som in­koms­ter från an­nat än jord­bruks­verk­sam­het.

Ock­så de in­koms­ter som går­den får av för­äd­ling av jord­bruks­pro­duk­ter be­trak­tas som jord­bruks­in­komst, om de för­äd­la­de pro­duk­ter­na för­blir i din ägo och för­äd­ling­en re­sul­te­rar i en jord­bruks­pro­dukt. En så­dan jord­bruks­pro­dukt kan till ex­em­pel an­ses vara mjöl som du har malt av egen säd till för­sälj­ning.

Av jord­bruks­in­koms­ter­na be­ak­tas bara dina in­koms­ter som hör sam­man med jord­bruks- och träd­gårds­pro­duk­tio­nen. Till ex­em­pel in­koms­ter från ma­ski­nent­re­pre­nad el­ler ut­hyr­ning av se­mes­ter­stu­gor är inte jord­bruks­in­komst, men de räk­nas in i de to­ta­la in­koms­ter­na.

To­ta­la in­koms­ter
I de to­ta­la in­koms­ter­na in­går alla in­koms­ter.

Så­väl jord­bruks­in­koms­ter som to­ta­la in­koms­ter av­ser brut­to­in­koms­ter­na fö­re av­drag av re­le­van­ta kost­na­der och skat­ter. Vid gransk­ning­en av in­koms­ter i punk­ter­na a) och b) an­vänds upp­gif­ter­na från det se­nast fast­ställ­da skat­te­året. Läm­na in be­skatt­nings­be­slu­tet till kom­mu­nen. Läm­na dess­utom in en even­tu­ell jord­bru­kets skat­te­de­kla­ra­tions­blan­kett 2. Vi­da­re finns det upp­gif­ter om jord­bruks­in­koms­ter och to­ta­la in­koms­ter i det stöd­sam­man­drag som var­je år skick­as till din gård. Vid be­hov kan kom­mu­nen ock­så be­gä­ra upp­gif­ter om bok­fö­ring el­ler bok­slut och and­ra in­komst­ve­ri­fi­kat i an­slut­ning till verk­sam­hets­ut­öv­ning av dig.

c)

Du kan kon­trol­le­ra den hu­vud­sak­li­ga bran­schen i fö­re­tags- och or­ga­ni­sa­tions­da­ta­sys­te­met (FODS)   (ytj.fi/svens­ka) m med hjälp av ditt FO-num­mer. Du kan på­vi­sa att du är ak­tiv jord­bru­ka­re ge­nom att till kom­mu­nen läm­na in ett ut­drag från FODS-re­gist­ret var­av det fram­går att din hu­vud­sak­li­ga bransch är jord­bruks­verk­sam­het. Du be­trak­tas som ak­tiv jord­bru­ka­re om ditt fö­re­tags hu­vud­sak­li­ga bransch i en­lig­het med  Sta­tis­tik­cen­tra­lens bransch­klas­si­fi­ce­ring är växt­od­ling och hus­djurs­sköt­sel un­der klass 01, dock inte jakt och ser­vice i an­slut­ning här­till el­ler ser­vice till jord­bruk, bort­sett från klass 01612 Att hål­la od­lings­mark od­lings­bar.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201717.3.2017