3. Sökandens rätt till stöd

3.1 SÖKANDE

Med sö­kan­de av­ses en en­skild jord­bru­ka­re som är
• en fy­sisk per­son,
• en ju­ri­disk per­son el­ler
• en sam­man­slut­ning av fy­sis­ka el­ler ju­ri­dis­ka per­so­ner. Sam­man­slut­ning­ens och dess med­lem­mars ju­ri­dis­ka ställ­ning inom den na­tio­nel­la lag­stift­ning­en in­ver­kar inte på rät­ten att an­sö­ka.

Stöd och er­sätt­ning ut­be­ta­las för den gårds­bruksen­het som är i den sö­kan­des be­sitt­ning och be­lä­gen i Fin­land.

Med ma­kar av­ses per­so­ner som har in­gått äk­ten­skap med var­and­ra och per­so­ner som un­der skat­te­året fort­gå­en­de har le­vat un­der äk­ten­skaps­lik­nan­de för­hål­lan­den i ge­men­samt hus­håll utan att in­gå äk­ten­skap med var­and­ra och som ti­di­ga­re har va­rit gif­ta med var­and­ra el­ler som har el­ler har haft ett ge­men­samt barn (in­komst­skat­te­lag (1535/1992) 7 § 1 och 3 mom.).

Sökandens ålder

Det finns ing­en öv­re ål­ders­gräns för att få stöd. I frå­ga om na­tio­nel­la stöd ska sö­kan­den ha fyllt 18 år. När det gäl­ler stöd som helt fi­nan­si­e­ras av EU sak­nas en und­re ål­ders­gräns. Läs mer om na­tio­nel­la stöd i punk­ten Na­tio­nel­la jord­bru­kar­stöd och sö­kan­dens ål­der.

Vis­sa pro­gram­bas­ba­se­ra­de jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar och sö­kan­dens ål­der
Ett vill­kor för god­kän­nan­de av för­bin­del­se, in­gå­en­de av av­tal och be­vil­jan­de av er­sätt­ning som gäl­ler mil­jö­er­sätt­ning, kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion och er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar är att den fy­sis­ka per­son som är sö­kan­de el­ler sö­kan­dens make är minst 18 år den 31 de­cem­ber det år som fö­re­går an­ting­en stöd­året el­ler det år då för­bin­del­se- el­ler av­tals­pe­ri­o­den bör­ja­de.

Om du är yng­re än 18 år har du rätt att an­sö­ka om stöd om du har in­gått äk­ten­skap, be­dri­ver jord­bruk som sam­äga­re till­sam­mans med din för­äl­der el­ler om det finns and­ra sär­skil­da skäl att av­vi­ka från ål­der­s­kra­vet. Om jord­bruk och träd­gårds­od­ling be­drivs av fle­ra jord­bru­ka­re el­ler i form av en sam­man­slut­ning, är ett vill­kor för be­vil­jan­de av stöd att minst en jord­bru­ka­re, en med­lem i sam­man­slut­ning­en, en del­äga­re el­ler en bo­lags­man upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet.

Na­tio­nel­la jord­bru­kar­stöd och sö­kan­dens ål­der
Ock­så en jord­bru­ka­re som lyf­ter LFöPL-pen­sion kan få na­tio­nel­la stöd.Ett vill­kor för att na­tio­nel­la stöd ska be­vil­jas är att du el­ler din maka/make är minst 18 år den sis­ta ka­len­der­da­gen i det år som fö­re­går stöd­året, dvs. nå­gon­de­ra av er var minst 18 år 31.12.2016.

I en an­nan än en of­fent­lig sam­man­slut­ning ska minst en del­ak­tig i er sam­man­slut­ning vara en fy­sisk per­son som har fyllt 18 år och som själv be­dri­ver jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling.

Na­tio­nel­la stöd som be­vil­jas för jord­bruk och träd­gårds­od­ling är bl.a. föl­jan­de:

  1. Na­tio­nellt stöd till söd­ra Fin­land för hus­djurs­sköt­sel, växt­pro­duk­tion, växt­hus­pro­duk­tion och lag­ring av träd­gårds­pro­duk­ter.
  2. Nord­ligt stöd för växt­pro­duk­tion, hus­djurs­sköt­sel, växt­hus­pro­duk­tion, lag­ring av träd­gårds­pro­duk­ter, lag­ring av skogs­bär och skogs­svam­par, ren­hus­håll­ning, tjäns­ter inom hus­djurs­sköt­sel, trans­port­bi­drag för mjölk och kött samt an­nat nord­ligt stöd.
  3. And­ra stöd till jord­bru­ket och träd­gårds­od­ling­en än de som av­ses i 1 och 2 punk­ten.

Ex­em­pel på ål­ders­gräns

Per­so­ner yng­re än 18 år
Om du är yng­re än 18 år kan du be­ta­las pro­gram­ba­se­ra­de er­sätt­ning­ar och na­tio­nel­la stöd i det fall att
• du in­gått äk­ten­skap.
• du id­kar jord­bruk som sam­äga­re till­sam­mans med dina för­äld­rar el­ler en­de­ra för­äl­dern.

Upp­ge nå­gon av de ovan nämn­da grun­der­na i tolläggs­upp­gif­ter­na i an­sö­kan, om du an­sö­ker om stöd och inte har fyllt 18 år.

När sö­kan­den är min­der­årig mås­te man be­ak­ta vad la­gen om för­myn­dar­verk­sam­het (442/1999) fö­re­skri­ver om bl.a. nöd­vän­dig­he­ten av att för­ord­na in­tres­se­be­va­ka­re för rätts­hand­ling­ar mel­lan för­äld­rar och min­der­åri­ga barn. Tilläggs­upp­gif­ter om de krav som la­gen om för­myn­dar­verk­sam­het stäl­ler ges t.ex. av för­myn­der­skap­s­en­he­ter­na vid ma­gi­stra­ter­na.

Ål­ders­grän­ser som gäl­ler fle­ra jord­bru­ka­re el­ler en sam­man­slut­ning
När jord­bruk och träd­gårds­od­ling be­drivs av fle­ra jord­bru­ka­re till­sam­mans el­ler i form av en sam­man­slut­ning krävs det att minst en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re upp­fyl­ler kra­vet på ned­re ål­ders­gräns för att kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion och mil­jö­er­sätt­ning ska kun­na be­vil­jas.

Nationella stöd kan betalas om minst en jordbrukare, bolagsman, medlem eller delägare som själv idkar jordbruk eller trädgårdsodling uppfyller kravet på nedre åldersgräns.

Ålderskraven gäller inte offentligrättsliga samfund, föreningar, stiftelser, skollägenheter eller fängelselägenheter. Ålderskraven gäller heller inte en sökande som bedriver annan stödberättigande verksamhet än jordbruk (t.ex. seminverksamhet eller transport av mjölk).

Stöd till unga jord­bru­ka­re (EU) och na­tio­nellt stöd till unga jord­bru­ka­re
Läs om ål­ders­grän­sen i an­slut­ning till unga jord­bru­ka­re (EU) i ka­pi­tel Stöd till unga jord­bru­ka­re.

Stöd till unga jord­bru­ka­re. In­for­ma­tion om ål­ders­grän­sen för na­tio­nellt stöd till unga jord­bru­ka­re i ka­pi­tel Na­tio­nel­la åker­ba­se­ra­de stöd.

Befullmäktigad sökande

En pri­vat­per­son, ett sam­fund, en sam­man­slut­ning el­ler ett döds­bo kan skrift­li­gen ge full­makt åt nå­gon per­son att un­der­teck­na stö­dan­sö­kan på hans/hen­nes väg­nar. Full­mak­ten bör vara in­di­vi­du­ell och nog­grant sti­pu­le­ra vad full­makts­gi­va­ren sam­tyckt till. Till ex­em­pel ska läng­den på oli­ka för­bin­del­ser fram­gå re­dan av full­mak­ten. En döds­bo­del­äga­re ska in­for­me­ra de and­ra döds­bo­del­ägar­na om del­giv­ning­ar från myn­dig­he­ter­na.

El­ekt­ro­nisk an­sö­kan om stöd krä­ver att nå­gon per­son be­myn­di­gas att un­der­teck­na den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan för de andras räk­ning. I sam­band med el­ekt­ro­nisk an­sö­kan om stöd går det ock­så att de­le­ge­ra be­hö­rig­he­ten. Läs mer om el­ekt­ro­niskt be­myn­di­gan­de i ka­pi­tel 5. An­sö­kan om stöd.

Be­myn­di­gan­de av råd­gi­va­re
Du kan be­myn­di­ga en råd­gi­va­re att gö­ra upp stö­dan­sö­kan el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in blan­kett 457 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Läs mer om el­ekt­ro­niskt be­myn­di­gan­de av råd­gi­va­re i ka­pi­tel 5. An­sö­kan om stöd.

Samfund, sammanslutningar och dödsbon

Sam­fund, sam­man­slut­ning­ar och döds­bon mås­te läm­na en ut­red­ning över del­ägar­na på blan­kett 101D, om det har skett för­änd­ring­ar i upp­gif­ter­na om del­äga­re.

En sam­man­slut­ning kan inte vara äga­re till stöd­rät­tig­he­ter. Alla del­ägar­na un­der­teck­nar an­sö­kan el­ler ock­så un­der­teck­nas an­sö­kan av en per­son som del­ägar­na be­myn­di­gat. En per­son som har namn­teck­nings­rätt kan ock­så fun­ge­ra som un­der­teck­na­re i sam­fun­dets el­ler sam­man­slut­ning­ens stäl­le. Till an­sö­kan fo­gas full­mak­ter el­ler ett ut­drag ur han­dels­re­gist­ret el­ler mot­sva­ran­de var­av namn­teck­nings­rät­ten fram­går.

Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het kan en­ligt egen pröv­ning be­hand­la an­sö­kan även om un­der­skrift av nå­gon av del­ägar­na i ett sam­fund, en sam­man­slut­ning el­ler ett döds­bo inte kan fås, el­ler om det är spe­ci­ellt svårt el­ler rent­av omöj­ligt att få un­der­skrift p.g.a. att per­so­nen i frå­ga är bo­satt i ett an­nat land el­ler av nå­gon an­nan där­med jäm­för­bar or­sak. An­sva­ret för be­hand­ling­en av an­sö­kan gent­emot den del­äga­re vars un­der­skrift sak­nas lig­ger i det­ta fall hos de del­äga­re som un­der­teck­nat an­sö­kan. Del­ägar­na bör an­teck­na or­sa­ken till att namn­teck­ning­en sak­nas un­der punk­ten ”Tilläggs­upp­gif­ter” i stö­dan­sö­kan 101B.

Om fle­ra per­so­ner od­lar går­den till­sam­mans el­ler i form av en sam­man­slut­ning ska åt­min­sto­ne en jord­bru­ka­re, bo­lags­man, med­lem el­ler del­äga­re vara en fy­sisk per­son som upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet, om ni an­sö­ker om na­tio­nel­la stöd. Den per­so­nen ska själv idka jord­bruk el­ler träd­gårds­od­ling.

Vid över­fö­ring­ar av be­sitt­nings­rät­ten på grund av att sö­kan­den av­li­dit an­ses den nya in­ne­ha­va­ren upp­fyl­la de all­män­na kra­ven på sö­kan­de i frå­ga om na­tio­nel­la stöd (främst ål­ders­be­gräns­ning­ar­na), om den ti­di­ga­re sö­kan­den har upp­fyllt vill­ko­ren när stö­dan­sö­kan läm­na­des in.

Besittning av skiften

Den are­al för vil­ken be­ta­las stöd ska vara i sö­kan­dens be­sitt­ning minst 15.6.2017 när det gäl­ler alla are­al­ba­se­ra­de stöd och er­sätt­ning­ar. I frå­ga om mil­jö­av­tal ska av­tals­are­a­len vara i sö­kan­dens be­sitt­ning un­der av­tals­pe­ri­o­den.

Sö­kan­den ska föl­ja tvär­vill­ko­ren un­der pe­ri­o­den 1.1–31.12 (se Tvär­vill­kors­gui­den). För grund­stö­dets del mås­te för­ut­sätt­ning­ar­na för stöd­be­rät­ti­gan­de upp­fyl­las hela ka­len­der­året.

Skif­ten som sö­kan­den har köpt el­ler ar­ren­de­rat och an­mält se­nast 15.6.2017, kan bör­ja om­fat­tas av stö­den. Om den ti­di­ga­re äga­ren el­ler in­ne­ha­va­ren har an­sökt om stöd för skif­te­na i frå­ga, ska den­ne åter­ta sin an­sö­kan som gäl­ler des­sa skif­ten. Om hela går­dens be­sitt­ning över­förs, är över­fö­ring­en möj­lig för are­al­stö­dens del fram till 31.8.2017. Om den ti­di­ga­re äga­ren el­ler in­ne­ha­va­ren har an­sökt om stöd för går­den, mås­te han åter­ta sin an­sö­kan. Un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om över­fö­ring­en av be­sitt­ning­en inom 15 ar­bets­da­gar från över­fö­ring­en av hela går­dens be­sitt­ning, dock se­nast 15.9.2017
(se bi­la­ga A. Be­sitt­nings­över­fö­ring­ar av en hel gård).

Separat administrerade gårdsbruksföretag samt gemensamma företag och samarbete

Ett gårds­bruks­fö­re­tag kan läm­na bara en enda an­sö­kan om stöd och för­bin­del­se.

Du kan läm­na in se­pa­ra­ta an­sök­ning­ar en­bart om gårds­bruks­fö­re­tag med se­pa­rat fö­re­tags­verk­sam­het. Då de se­pa­ra­ta gårds­bruks­fö­re­ta­gens ställ­ning de­fi­ni­e­ras mås­te man even­tu­ellt be dig om tilläggs­ut­red­ning. Här­vid be­ak­tas om den gårds­bruksen­het som du le­der är funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig som pro­duk­tions­en­het. Om­stän­dig­he­ter som be­ak­tas är bl.a. fö­re­ta­gets skat­te­be­hand­ling, jord­bru­ka­rens ställ­ning på gårds­bruksen­he­ten och frå­gor som hän­för sig till de till­stånd som fö­re­ta­gets pro­duk­tion för­ut­sät­ter och till or­ga­ni­se­ran­det av pro­duk­tions­verk­sam­he­ten. Ing­en av des­sa fak­to­rer är dock en­sam av­gö­ran­de.

Följ­der av kring­gå­en­de av vill­ko­ren för stöd
Myn­dig­he­ter­na ut­re­der änd­ring­ar av be­fint­li­ga går­dar och bil­dan­det av nya går­dar. Där­för kan se­pa­ra­ta an­sök­ning­ar om stöd sam­man­slås. Då man över­vä­ger sam­man­slag­ning av an­sök­ning­ar­na kan man jäm­fö­ra ti­di­ga­re års an­sök­nings­upp­gif­ter och klar­läg­ga hu­ru­vi­da an­sö­kan om stöd via ett an­nat gårds­bruks­fö­re­tag le­der ex­em­pel­vis till kring­gå­en­de av be­gräns­ning­ar för stöd­för­må­ner el­ler budget­di­sci­plin. Gransk­ning­en av an­sök­nings­upp­gif­ter be­grän­sar sig inte en­bart till året in­nan. Så­lun­da kon­trol­le­ras ock­så så­da­na fall där sö­kan­den ef­ter­strä­var obe­fo­ga­de stöd­för­må­ner ge­nom suc­ces­si­va för­änd­ring­ar av be­sitt­ning­en av går­den.

Stöd kan inte be­vil­jas, om du vid­tar så­da­na åt­gär­der för änd­ring av åker­are­a­lens be­sitt­nings­för­hål­lan­den el­ler mot­sva­ran­de vars uppen­ba­ra syf­te är att kring­gå vill­ko­ren för be­vil­jan­de av stöd.

Stö­den kan sän­kas el­ler läm­nas obe­ta­la­de om nå­gon om­stän­dig­het el­ler nå­gon åt­gärd i syf­te att er­hål­la stöd har gi­vits en så­dan form som inte mot­sva­rar dess ur­sprung­li­ga na­tur el­ler än­da­mål. En så­dan åt­gärd kan till ex­em­pel vara att pro­duk­tio­nen på ar­ti­fi­ci­ell väg har de­lats upp på fle­ra sö­kan­de i uppen­bar av­sikt att kring­gå stöd­vill­ko­ren.

Be­ty­del­sen av änd­rad fö­re­tags­form
Med änd­rad fö­re­tags­form av­ses t.ex. en si­tu­a­tion där fy­sis­ka per­so­ner, dvs. jord­bru­ka­re, in­le­der sam­ar­be­te med an­vänd­ning av sina pro­duk­tions­in­sat­ser och bil­dar en lant­bruks­sam­man­slut­ning, ett ak­tie­bo­lag, öp­pet bo­lag el­ler kom­man­dit­bo­lag el­ler där fö­re­tags­for­men för ett be­fint­ligt fö­re­tag änd­ras. Myn­dig­he­ter­na ska un­der­sö­ka bil­dan­det av nya pro­du­cen­ter som ut­gör sö­kan­de för att för­säk­ra sig om att inte nya sö­kan­de bil­das i syf­te att kring­gå stöd­vill­kor.

Arrendeavtal

Skrift­ligt ar­ren­de­av­tal
Mavi re­kom­men­de­rar att du in­går ett skrift­ligt ar­ren­de­av­tal och av­ta­lar om stöd­rät­tig­he­ter­na i sam­band med ar­ren­de­av­tal som gäl­ler mark. I jord­le­go­la­gen (258/1966) be­stäms om ar­ren­de­av­tal för mark. Jord­bruks­mark där det inte finns bo­stads- och eko­no­mi­bygg­na­der som be­hövs för att be­dri­va lant­bruk el­ler där bygg­na­der­na är otill­räck­li­ga för det­ta än­da­mål, kan för viss tid, högst 20 år, ar­ren­de­ras ut för att an­vän­das hu­vud­sak­li­gen för be­dri­van­de av lant­bruk. En bruk­nings­del där det finns bo­stads- och eko­no­mi­bygg­na­der som be­hövs för att be­dri­va lant­bruk kan för viss tid, högst 25 år, ar­ren­de­ras ut för att an­vän­das hu­vud­sak­li­gen för be­dri­van­de av lant­bruk. Om ar­ren­de­ti­den inte finns ut­skri­ven i ar­ren­de­av­ta­let an­ses ar­ren­de­av­ta­let vara i kraft i två år.

Ett munt­ligt ar­ren­de­av­tal är gil­tigt när ar­ren­de­ti­den för obe­byggd jord­bruks­mark är högst två år.

Tvis­te­mål Om ett ar­ren­de­av­tal om jord­bruks­mark be­strids, av­bryts ut­be­tal­ning­en av stöd än­da tills dom­sto­len har be­slu­tat i vems be­sitt­ning åkern har va­rit och un­der vil­ken pe­ri­od.

I re­gel be­hövs ing­et ar­ren­de­av­tal som bi­la­ga till stö­dan­sök­ning­ar­na.

3.2 GÅRDBRUKSENHETENS RÄTT TILL STÖD
Definition av gårdsbruksenhet

När det gäl­ler di­rekt­stöd och pro­gram­ba­se­ra­de jord­bruks­a­rer­sätt­ning­ar­be­trak­tas alla en­he­ter som leds av dig och som an­vänds för jord­bruks­verk­sam­het i sam­ma med­lems­stat som en enda gårds­bruksen­het. Det­ta in­ne­bär att de pro­duk­tions­en­he­ter (går­dar) som sam­ma jord­bru­ka­re (en el­ler fle­ra) od­lar i Fin­land be­trak­tas som en enda gårds­bruksen­het.

Om jord­bru­ka­ren od­lar fle­ra en­he­ter som an­vänds för jord­bruks­verk­sam­het i oli­ka de­lar av Fin­land och des­sa till­sam­mans bil­dar en ad­mi­ni­stra­tiv hel­het, dvs. de fun­ge­rar un­der jord­bru­ka­rens led­ning, ska upp­gif­ter­na om des­sa en­he­ter läm­nas in i en­dast en an­sö­kan. Den­na an­sö­kan om­fat­tar alla en­he­ter i frå­ga.

När det gäl­ler na­tio­nel­la stöd av­ser en gårds­bruksen­het en funk­tio­nellt och eko­no­miskt själv­stän­dig pro­duk­tions­en­het som ut­görs av en el­ler fle­ra fas­tig­he­ter el­ler de­lar av fas­tig­he­ter el­ler pro­duk­tions­bygg­na­der med mark­grund, som leds av dig och an­vänds för att be­dri­va jord­bruk och som du be­sit­ter som en enda hel­het på ba­sis av ägan­de el­ler ar­ren­de­ring.

Bas­skif­tets el­ler jord­bruks­skif­tets pla­ce­ring av­gör stöd­ni­vån för de na­tio­nel­la are­al­ba­se­ra­de stö­den.

I un­der­ka­pi­tel med ru­bri­ken Se­pa­rat ad­mi­ni­stre­ra­de gårds­bruks­fö­re­tag samt ge­men­sam­ma fö­re­tag och sam­ar­be­te be­rät­tas mer om se­pa­rat ad­mi­ni­stre­ra­de gårds­bruks­fö­re­tag samt om ge­men­sam­ma fö­re­tag och sam­ar­be­te.

Pro­duk­tion som be­dri­vits i Fin­land
Stöd be­ta­las en­dast för pro­duk­tion som be­dri­vits i Fin­land. Jord­bru­ka­rens na­tio­na­li­tet sak­nar be­ty­del­se.

Areal som krävs för att gården ska ha rätt till stöd

Di­rekt­stöd
Det mins­ta stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­skif­te som kan be­ta­las grund­stöd, för­grö­nings­stöd och stöd till unga jord­bru­ka­re är 0,05 hek­tar. Skif­ten som är mind­re än 0,05 hek­tar be­ak­tas än­då när man fast­stäl­ler den are­al där för­grö­nings­stö­dets krav mås­te iakt­tas.

Ing­et stöd be­vil­jas om det  sam­man­lag­da be­lop­pet av an­sökta­di­rekt­stöd un­der stöd­året är 200 euro el­ler mind­re.

Om du an­sö­ker om stöd­rät­tig­he­ter för grund­stöd ur den na­tio­nel­la re­ser­ven un­der året för an­sö­kan om stöd har en mi­ni­mi­a­re­al fast­ställts för an­sö­kan på ba­sis av vis­sa grun­der för till­del­ning ur re­ser­ven.

Vis­sa pro­gram­ba­se­ra­de jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar
Ett vill­kor för be­vil­jan­det av mil­jö- och eko­er­sätt­ning är att du in­ne­har minst 5,00 hek­tar mil­jö­för­bin­del­se­a­re­al un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den, el­ler om det gäl­ler mil­jö­er­sätt­ning för od­ling av träd­gårds­väx­ter, minst en hek­tar mil­jö­för­bin­del­se­a­re­al i od­ling med träd­gårds­väx­ter.

För­bin­del­sen upp­hör om vill­ko­ret för mi­ni­mi­a­re­al inte upp­fylls. Det­ta kan leda till att re­dan ut­be­tal­da stöd åter­krävs för hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den.

Så­da­na er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten som på grund av växt­följ­den in­ne­has un­der ett för­bin­del­se­år av en an­nan jord­bru­ka­re som in­gått för­bin­del­se kan räk­nas in­gå i mi­ni­mi­a­re­a­len hos den sö­kan­de som i hu­vud­sak be­sit­ter skif­tet. I det­ta fall bör byte sö­kas se­pa­rat hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het som fat­tar be­slut om hu­ru­vi­da by­tet kan god­kän­nas. Jord­bru­ka­ren ska ge en mo­ti­ve­ring till by­tet. Er­sätt­ning­en be­ta­las till den som od­lar det er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­tet och an­mä­ler det på blan­ket­ten.

Ett vill­kor för att mil­jö­av­tal ska be­vil­jas är att are­a­len som av­ta­let gäl­ler är minst 0,30 hek­tar. En are­al som är fö­re­mål för mil­jö­av­tal om åk­rar för tra­nor, gäss och sva­nar mås­te vara minst 5,00 hek­tar. Av­tals­om­rå­det ska vara i din be­sitt­ning un­der hela av­tals­pe­ri­o­den.

Ett vill­kor för att kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning ska be­vil­jas är att du in­ne­har minst 5,00 er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark. Om din gård lig­ger i ett skär­gårds­om­rå­de räck­er det att du har 3,00 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark i skär­gårds­om­rå­det.

Ett vill­kor för att er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar ska be­vil­jas är att det ef­ter av­slu­tad in­ve­ste­ring in­gås ett av­tal om sköt­seln av ob­jek­tet för in­ve­ste­ring­en där av­tals­are­a­len är minst 0,30 hek­tar.

Na­tio­nel­la stöd för växt­pro­duk­tion
Du ska se­nast 15.6.2017 för hela växt­pe­ri­o­den 2017 in­ne­ha minst 5,00 hek­tar åker som läm­par sig för od­ling. Om det gäl­ler växt­spe­ci­fikt stöd för träd­gårds­väx­ter ska du ha minst 1,00 hek­tar åker i od­ling med träd­gårds­väx­ter.

3.3 ODLINGSSÄTT

Tvär­vill­ko­ren är krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den samt fö­re­skriv­na verk­sam­hets­krav. De fö­re­skriv­na verk­sam­hets­kra­ven hän­för sig till mil­jö­frå­gor, folk­häl­sa, växt­skydd samt dju­rens häl­sa och väl­be­fin­nan­de.

Du mås­te iakt­ta tvär­vill­kor när det gäl­ler föl­jan­de stöd­for­mer:

I tvär­vill­kors­gui­den kan du lä­sa mer om tvär­vill­ko­ren. Gui­den finns på ad­res­sen www.mavi.fi → Gui­der och blan­ket­ter → Od­la­re →Tvär­vill­kors­gui­de.

Ett krav för be­vil­jan­det av stöd som helt el­ler del­vis fi­nan­si­e­ras av EU är att du be­va­rar jord­bruks­mar­ken i så­dant skick att den läm­par sig som be­tes­mark el­ler för od­ling. Mil­jö­er­sätt­ning och er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion för­ut­sät­ter att du iakt­tar kra­vet på att be­va­ra jord­bruks­mar­ken samt mi­ni­mi­k­ra­ven för an­vänd­ning av sköd­sel­me­del och växt­skydds­me­del.

Skyl­dig­he­ten att bär­ga skör­den har slo­pats. Du ska strä­va ef­ter att pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Be­tal­ning­en av na­tio­nel­la stöd ba­se­ra­de på od­lings­are­a­len för­ut­sät­ter att ditt mål är att pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd på ett sätt som be­ak­tar pro­duk­tions­för­hål­lan­de­na på or­ten.

En od­lings­me­tod som be­rät­ti­gar till na­tio­nel­la stöd om­fat­tar:
• Än­da­måls­en­lig be­ar­bet­ning och göds­ling av åkern.
• Såd­den har ut­förts se­nast 30.6.2017 och möj­lig­gör jämn gro­ning. Om det på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den är omöj­ligt att se se­nast 30.6 ska du så ge­nast när om­stän­dig­he­ter­na med­ger det. (Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd.)
• An­vänd­ning av växt­ar­ter och -växtsor­ter som läm­par sig för än­da­må­let, om­rå­det och skif­tet.
• Ut­sä­de el­ler plan­tor i till­räck­lig mängd och av till­räck­lig kva­li­tet.
• Än­da­måls­en­ligt växt­skydd och flyg­hav­re­be­kämp­ning.
• Att skif­tet är i så­dant pro­duk­tions­till­stånd att en bärg­nings- och mark­nads­fö­rings­dug­lig skörd kan pro­du­ce­ras.
• Jord­bruks­mar­ken be­va­ras öp­pen.

Obs. Om du od­lar ham­pa, se bi­la­ga C!

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201717.3.2017