1. Inledning

Det här är den nya Bas­gui­den till stö­dan­sö­kan 2017. I gui­den ges all­män in­for­ma­tion om stöd och er­sätt­ning­ar för jord­bru­ket och träd­gårds­od­ling­en, så­som vill­ko­ren för en stöd­sö­kan­de, tids­fris­ter, upp­gif­ter om bas- och jord­bruks­skif­ten samt ut­be­tal­ning av och till­syn över stöd. När­ma­re in­for­ma­tion om de oli­ka stö­den, er­sätt­ning­ar­na och bi­dra­gen får du i gui­den om re­spek­ti­ve stöd­typ.

Gui­der­na om de stöd som in­går i den sam­la­de stö­dan­sö­kan och som söks på sam­ma gång finns sam­la­de på webb­si­dan An­sök­nings­gui­de 2017 på ad­res­sen www.mavi.fi/an­sök­nings­gui­de. Gui­der­na om öv­ri­ga stöd hit­tar du på ad­res­sen www.mavi.fi →Gui­der och an­vis­ning­ar →Od­la­re.

Be­kan­ta dig med an­sök­nings­ma­te­ri­a­let in­nan du bör­jar gö­ra upp stö­dan­sö­kan. Ge­nom att om­sorgs­fullt fyl­la i an­sök­ning­ar­na och de till­hö­ran­de blan­ket­ter­na och läm­na in dem inom ut­satt tid och till rätt plats tryg­gar du dina rät­tig­he­ter som stöd­ta­ga­re.

Mer in­for­ma­tion om stö­den och hur de söks får du av

Ansökningsmaterial 2017

I bör­jan av april får du som jord­bru­ka­re per post ett med­de­lan­de om att stö­dan­sö­kan in­leds och en ut­skrift med för­hand­si­fyll­da upp­gif­ter om går­den. De ak­tu­el­la upp­gif­ter­na som be­hövs för stö­dan­sö­kan finns på Ma­vis webb­plats på ad­res­sen www.mavi.fi.

De fles­ta stö­den kan du sö­ka el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten på ad­res­sen https://vipu.mavi.fi. Mer om Vi­put­jäns­ten be­rät­tas i av­snitt 5.2.

An­sök om de stöd som in­går i den sam­la­de stö­dan­sö­kan fö­re 15.6.2017 el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att läm­na in pap­pers­blan­ket­ter­na till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten för din kom­mun. För vis­sa na­tio­nel­la stöd och spe­ci­al­stöd kan det ock­så fin­nas and­ra stopp­da­tum för bi­la­gor.

Läm­na in de nöd­vän­di­ga bi­la­gor­na (full­mak­ter, kar­tor, han­dels­re­gis­ter­ut­drag etc.) fö­re ut­satt da­tum till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­ten är be­lä­gen.

Var­i­från kan jag få stö­dan­sök­nings­blan­ket­ter och ma­te­ri­al på pap­per?

I den sam­la­de stö­dan­sö­kan in­går föl­jan­de blan­ket­ter

Om det har bli­vit änd­ring­ar i de upp­gif­ter du läm­na­de år 2016 ska du ock­så läm­na in

Vil­ka stöd kan jag sö­ka se­nast 15.6.?

An­sö­kan om sam­la­de stö­dan­sö­kan: Vipu el­ler blan­kett 101B

And­ra an­sök­ning­ar

Registeruppgifternas offentlighet och utlämnande av dem

Mer­par­ten av de upp­gif­ter som finns lag­ra­de i lands­bygds­nä­rings­för­valt­ning­ens in­for­ma­tions­sys­tem är of­fent­li­ga. La­gen om of­fent­lig­het i myn­dig­he­ter­nas verk­sam­het (621/1999, of­fent­lig­hets­la­gen) tilläm­pas på upp­gif­ters och hand­ling­ars of­fent­lig­het, på ut­läm­nan­de av upp­gif­ter och hand­ling­ar och på av­gif­ter som even­tu­ellt tas ut för ut­läm­nan­det av dem, och per­son­upp­giftsla­gen (523/1999) tilläm­pas på be­hand­ling­en av per­son­upp­gif­ter.

När det gäl­ler upp­gif­ter­na i lands­bygds­nä­rings­för­valt­ning­ens in­for­ma­tions­sys­tem är föl­jan­de sek­re­tess­be­lag­da: 1) kre­dit­upp­lys­ning­ar om kun­den, 2) upp­gif­ter om stats­bor­gen och 3) det lå­ne­be­lopp som bor­gen av­ser samt 4) upp­gif­ter om lå­ne­be­lop­pet när det gäl­ler stöd i form av lån.

Stöden för 2016 som betalats från Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling offentliggörs i söktjänsten för uppgifter om EU-stöd. Uppgifterna kan granskas i söktjänsten per antingen kalender- eller räkenskapsår. EU:s räkenskapsår en ett år lång period (16.10–15.10). Uppgifterna offentliggörs inte om summan av alla stöd som du fått via de ovan nämnda fonderna är högst 1250 euro. Stöd som i sin helhet finansieras nationellt offentliggörs inte, eftersom EU-rättsakterna om offentliggörande av stöd gäller bara stöd som har betalts ur EU-fonderna. Kommissionens målsättning är att öka transparensen för användningen av landsbygdsfonderna, och därför förutsätter kommissionen att också uppgifterna om stöd till privatpersoner igen publiceras.

Stöd­upp­gif­ter­na får an­vän­das bland an­nat inom forsk­nings­verk­sam­he­ten. Dess­utom får Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens och med­lems­sta­ter­nas kon­troll- och un­der­sök­nings­or­gan be­hand­la stöd­mot­ta­gar­nas per­son- och stöd­upp­gif­ter.

Upp­gif­ter som of­fent­lig­görs:

Ut­läm­nan­de av upp­gif­ter

Be­slut om ut­läm­nan­det av re­gis­ter­upp­gif­ter och/el­ler do­ku­ment i lands­bygds­nä­rings­för­valt­ning­ens in­for­ma­tions­sys­tem fat­tas av den be­rör­da myn­dig­he­ten (Evi­ra, Mavi, Luke, NTM-cen­tra­len och kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het) i frå­ga om sin egen myn­dig­hets­upp­gift.

Ur lands­bygds­nä­rings­för­valt­ning­ens in­for­ma­tions­sys­tem kan dina kon­takt­upp­gif­ter (namn, ad­ress, te­le­fon­num­mer, e-post­ad­ress) läm­nas ut för di­rekt mark­nads­fö­ring och opi­ni­ons- el­ler mark­nads­un­der­sök­ning­ar, om du har gett ditt sam­tycke till ut­läm­nan­det. Som ur­vals­kri­te­ri­um vid ut­läm­nan­det får an­vän­das de per­son-upp­gif­ter som är lag­ra­de i in­for­ma­tions­sys­te­met samt upp­gif­ter om lä­ge, are­al och pro­duk­tions­in­rikt­ning. Sam­tycke till att upp­gif­ter­na läm­nas ut för mark­nads­fö­rings­än­da­mål kan du ge i Vipu i punk­ten Egna upp­gif­ter el­ler på Gårds­bruks­blan­kett 101D. På mot­sva­ran­de sätt kan du sam­tycka till att dina upp­gif­ter över­låts för råd­giv­nings­än­da­mål.

På Ma­vis webb­plats finns yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion om Ma­vis re­gis­ter, be­gä­ran om ut­läm­nan­de av upp­gif­ter och av­gif­ter­na för upp­gifts­läm­nan­det mavi.fi→ Om oss → In­for­ma­tions­tjäns­ter. Vid be­gä­ran om upp­gif­ter re­kom­men­de­ras att man an­vän­der blan­ket­ten för över­lå­tel­se av upp­gif­ter som finns på den ak­tu­el­la si­dan.

Spärr­mar­ke­ring

Mavi får till sitt sys­tem in­for­ma­tion om spärr­mar­ke­ring som du med­de­lat till be­folk­nings­da­ta­re­gist­ret. Mer info om spärr­mar­ke­ring och an­sö­kan om den får du hos ma­gi­stra­ten.

Re­gi­stre­ra­des (sö­kan­des) rät­tig­he­ter

Per­son­upp­gif­ter sam­las in till lands­bygds­nä­rings­för­valt­ning­ens in­for­ma­tions­sys­tem för sköt­seln av myn­dig­hets­upp­gif­ter. Du har rätt att ta del av de upp­gif­ter som nämns i per­son­upp­giftsla­gen (523/1999), så­som upp­gif­ter om re­gis­ter­fö­ra­ren, syf­tet med be­hand­ling­en av per­son­upp­gif­ter­na samt re­gel­rät­ta över­lå­tel­ser av upp­gif­ter. Vi­da­re har du rätt att kon­trol­le­ra dina egna upp­gif­ter som är lag­ra­de i in­for­ma­tions­sys­te­met och be­gä­ra att fel­ak­ti­ga upp­gif­ter ska kor­ri­ge­ras. Be­gä­ran om kon­troll kan inte fram­fö­ras per te­le­fon. Gör en spe­ci­fi­ce­rad och un­der­teck­nad be­gä­ran om kon­troll an­ting­en till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ler till Lands­bygds­ver­ket (kir­ja­a­mo@mavi.fi). Al­ter­na­tivt kan du boka tid hos kom­mu­nen för att stu­de­ra upp­gif­ter­na.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201717.3.2017