11. Neuvo2020 neuvonta

En­tis­tä kat­ta­vam­pi maa­ti­lo­jen neu­von­ta­jär­jes­tel­mä (”Neu­vo 2020”) on ol­lut vil­je­li­jöi­den hyö­dyn­net­tä­vis­sä nyt pa­rin vuo­den ajan. Neu­von­ta­jär­jes­tel­mää laa­jen­ne­taan vuo­den 2017 ke­säl­lä kos­ke­maan maa­ti­lo­jen nyky­ai­kais­ta­mis­ta ja kil­pai­lu­ky­vyn pa­ran­ta­mis­ta, kun täs­tä aihe­a­lu­ees­ta vas­taa­vat neu­vo­jat on saa­tu va­lit­tua jär­jes­tel­mään mu­kaan.

Jos ti­laat maa­ti­la­si nyky­ai­kais­ta­mis­ta ja kil­pai­lu­ky­vyn pa­ran­ta­mis­ta kos­ke­van neu­von­ta­käyn­nin, neu­vo­ja te­kee maa­ti­la­si toi­min­nas­ta ja sen kan­nat­ta­vuu­des­ta ti­lan­ne­ar­vi­on ja laa­tii niis­tä las­kel­mat. Ta­voit­tee­na on kar­toit­taa maa­ti­la­si ta­lou­del­li­nen läh­tö­ti­lan­ne, sel­vit­tää tar­vit­ta­es­sa tuo­tan­to­suun­tien muu­tos­vaih­to­eh­dot ja do­ku­men­toi­da asi­at vaih­to­eh­tois­ten las­kel­mien avul­la. Kyse on siis laa­jem­mas­ta ko­ko­nai­suu­des­ta kuin vain ta­lous­neu­von­nas­ta.

Uu­den neu­von­ta­o­si­on myö­tä voit saa­da myös vero­neu­von­taa (ei vero­kir­jan­pi­toa), tar­vit­ta­es­sa suku­pol­ven­vaih­dos­neu­von­taa (ti­lan jat­ka­mi­sen edel­ly­tyk­set, ra­hoi­tus, ve­ro­tus, tuki­eh­dot jne.) tai maa­ti­lo­jen yh­ti­öit­tä­mi­seen liit­ty­vää neu­von­taa. Mi­kä­li pää­tät sel­vi­tys­ten pe­rus­teel­la ryh­tyä jo­hon­kin in­ves­toin­tiin, sitä var­ten tar­vit­ta­va lii­ke­toi­min­ta­suun­ni­tel­ma teh­dään neu­von­ta­kor­vauk­sen ulko­puo­lel­la.

Neu­von­nan aihe­pii­rit ja edel­ly­tyk­set

Voit saa­da neu­von­taa näis­tä aihe­pii­reis­tä:

Ko­ko­nai­suu­det ja nii­den ja­ot­te­lu neu­von­ta-ai­hei­siin sel­vi­ä­vät tar­kem­min lo­mak­keel­ta 454, jon­ka löy­dät osoit­tees­ta www.suo­mi.fi/lo­mak­keet haku­sa­nal­la ”mavi454”. Uusi neu­von­ta­osio li­sä­tään lo­mak­keel­le sit­ten, kun uusi osio voi­daan ot­taa käyt­töön.

Voit saa­da neu­von­taa, jos:

Neu­von­ta­käyn­nit rää­tä­löi­dään aina ti­la­si tar­peen mu­kaan. Neu­von­ta voi olla yk­sit­täi­nen neu­von­ta­käyn­ti tai laa­jem­mis­sa asi­ois­sa voit teet­tää:

Seu­raa­vat neu­von­nan aihe­a­lu­eet ei­vät kuu­lu tu­et­tuun neu­von­taan:

Neu­von­nan ha­ke­mi­nen ja kus­tan­nuk­set

Va­lit­se so­pi­va neu­vo­ja neu­vo­ja­re­kis­te­ris­tä osoit­tees­ta tila­neu­vo­jat.mavi.fi. Neu­vo­jat on lis­tat­tu re­kis­te­riin alu­eit­tain ja osaa­mis­ko­ko­nai­suuk­sien mu­kaan. Ota yh­teyt­tä neu­vo­jaan ja sovi neu­von­nas­ta. Neu­vo­ja ha­kee kor­vauk­sen neu­von­nas­ta ja se mak­se­taan suo­raan neu­vo­jal­le tai tä­män työn­an­ta­jal­le. Sinä mak­sat neu­von­nas­ta vain ar­von­lisä­ve­ron.

Voit hyö­dyn­tää neu­von­taa ti­lal­la­si 7000 eu­ron (ko­ro­tet­tu 3500 eu­ros­ta v. 2017) edes­tä koko oh­jel­ma­kau­den ai­ka­na. Yh­den neu­von­ta­ta­pah­tu­man enim­mäis­kus­tan­nus saa olla kor­kein­taan 1 500 eu­roa.

Tuen­ha­ki­jan pe­rus­opas 20176.3.2017