4. Aktiiviviljelijä

Si­nun on täy­tet­tä­vä ak­tii­vi­vil­je­li­jän eh­dot, jos haet EU:n suo­ria ja oh­jel­ma­pe­rus­tei­sia tu­kia. EU:n suo­ria tu­kia ovat pe­rus- ja vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki, nuo­ren vil­je­li­jän EU-tuki, pel­to­kas­vi­palk­kio ja EU:n eläin­palk­ki­ot. Oh­jel­ma­pe­rus­tei­sia tu­kia ovat luon­non­hait­ta­kor­vaus, luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vaus, eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vaus, ym­pä­ris­tö­kor­vaus sekä ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaust. Ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen ym­pä­ris­tö­so­pi­mus­ten ja ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaus­ta voi­daan myön­tää li­säk­si tie­tyil­le muil­le ryh­mil­le (lue li­sää lu­vus­ta Ym­pä­ris­tö­so­pi­mus).

Ak­tii­vi­vil­je­li­jä­tar­kas­te­lu teh­dään joka vuo­si tuki­haun yh­tey­des­sä. Si­nun tu­lee täyt­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jän ehto koko ka­len­te­ri­vuo­den, jot­ta voit saa­da tu­kia. Jos si­nul­la on ym­pä­ris­tö-, eläin­ten hy­vin­voin­ti- tai luo­mu­kor­vaus­si­tou­mus, pi­tää ak­tii­vi­vil­je­li­jän ehto täyt­tää koko si­tou­mus­kau­den ajan. Jos olet aloit­ta­va vil­je­li­jä, tu­lee ak­tii­vi­vil­je­li­jän ehto täyt­tyä sii­tä het­kes­tä, kun olet aloit­ta­nut maa­ta­lous­toi­min­nan. Il­moi­ta kes­ken vuo­den ta­pah­tu­neis­ta muu­tok­sis­ta kun­taan.

Si­nut kat­so­taan ak­tii­vi­vil­je­li­jäk­si vuon­na 2017, jos olet saa­nut suo­ria tu­kia vuon­na 2016 yh­teen­sä enin­tään 5 000 eu­roa, riip­pu­mat­ta sii­tä mitä muu yri­tys­toi­min­ta­si on.

Si­nua ei kat­so­ta ak­tii­vi­vil­je­li­jäk­si, jos hal­lin­noit len­to­a­se­mia, rau­ta­tie­yh­ti­öi­tä, vesi­yh­ti­öi­tä, kiin­teis­tö­yh­ti­öi­tä, py­sy­viä ur­hei­lu­kent­tiä tai va­paa-ajan alu­ei­ta, ja olet li­säk­si saa­nut suo­ria tu­kia yli 5 000 eu­roa vuon­na 2016. Jos hal­lin­noit näi­tä toi­min­to­ja, jou­dut kiel­to­lis­tal­le. Kts. lisä­tie­to­ja koh­das­ta Kiel­to­lis­tal­ta va­pau­tu­mi­nen ja Kiel­to­lis­tan mää­ri­tel­mät.

Esi­merk­ki 1.
Olet ak­tii­vi­vil­je­li­jä, jos vuo­den 2016 suo­rat tu­ke­si oli­vat kor­kein­taan 5 000 eu­roa.

Esi­merk­ki 2.
Olet ak­tii­vi­vil­je­li­jä, jos vuo­den 2016 suo­rat tu­ke­si oli­vat yli 5000 eu­roa, mut­ta et hal­lin­noi len­to­a­se­mia, rau­ta­tie­yh­ti­öi­tä, vesi­yh­ti­öi­tä, kiin­teis­tö­yh­ti­öi­tä, py­sy­viä ur­hei­lu­kent­tiä tai va­paa-ajan alu­ei­ta.

Esi­merk­ki 3.
Voit osoit­taa ole­va­si ak­tii­vi­vil­je­li­jä toi­mit­ta­mal­la to­dis­tei­ta kun­taan, jos vuo­den 2016 suo­rat tu­ke­si oli­vat yli 5000 eu­roa ja hal­lin­noit len­to­a­se­mia, rau­ta­tie­yh­ti­öi­tä, vesi­yh­ti­öi­tä, kiin­teis­tö­yh­ti­öi­tä, py­sy­viä ur­hei­lu­kent­tiä tai va­paa-ajan alu­ei­ta, kts. Lisä­tie­to­ja koh­das­ta Kiel­to­lis­tal­ta va­pau­tu­mi­nen.

Hallinnointi

Hal­lin­noi­mi­sek­si kat­so­taan se, jos hal­lin­noit kiel­to­lis­tal­le joh­ta­vaa toi­min­taa.

Luon­nol­lis­ten hen­ki­löi­den ryh­mien ja oi­keus­hen­ki­löi­den hal­lin­noi­mi­sek­si kat­so­taan se, jos tuen­ha­ki­ja­na toi­mi­va ryh­mä tai oi­keus­hen­ki­lö hal­lin­noi kiel­to­lis­tal­le joh­ta­vaa toi­min­toa. Ryh­män tai oi­keus­hen­ki­lön yk­sit­täi­sen jä­se­nen hal­lin­noi­ma len­to­a­se­ma, rau­ta­tie­yh­tiö, vesi­yh­tiö, kiin­teis­tö­yh­tiö, py­sy­vä ur­hei­lu­kent­tä tai va­paa-ajan alue ei joh­da kiel­to­lis­tal­le. Ryh­mik­si kat­so­taan avio­puo­li­sot ja hei­hin rin­nas­tet­ta­vat, jos puo­li­sot omis­ta­vat ja hal­lit­se­vat maa­ti­laa yh­des­sä tai ovat vuok­ran­neet hal­lit­se­man­sa maa­ti­lan ko­ko­naan tai osit­tain. Ryh­mik­si kat­so­taan myös yh­ty­mät ja kuo­lin­pe­sät.

Oi­keus­hen­ki­löi­tä ovat osa­ke­yh­ti­öt, osuus­kun­nat, re­kis­te­röi­dyt yh­dis­tyk­set­se­kä avoi­met ja kom­man­diit­ti­yh­ti­öt.

Esi­merk­ki 1.
Vil­le Vil­je­li­jä omis­taa yk­sin maa­ti­lan ja toi­mii tuen­ha­ki­ja­na. Vil­le Vil­je­li­jä hal­lin­noi len­to­ase­maa ja jou­tuu kiel­to­lis­tal­le.

Esi­merk­ki 2.
Vil­le ja Vee­ra Vil­je­li­jä omis­ta­vat maa­ti­lan yh­des­sä ja ovat avio­pari. Vee­ra on val­tuut­ta­nut Vil­len ha­ke­maan maa­ta­lous­tuet mo­lem­pien puo­les­ta. Vee­ra omis­taa kiin­teis­tön­vä­li­tys­yh­ti­ön. He ei­vät hal­lin­noi kiel­to­lis­tal­le joh­ta­vaa yri­tys­tä yh­des­sä. Vil­le ja Vee­ra Vil­je­li­jä ovat avio­puo­li­soi­na yh­des­sä ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Esi­merk­ki 3. 
Osa­ke­yh­tiö Vil­je­ly Oy omis­taa maa­ti­lan ja on tuen­ha­ki­ja. Vil­je­ly Oy:n ensi­si­jai­nen vil­je­li­jä Vil­le Vil­je­li­jä omis­taa Vil­je­ly Oy:stä 60 % ja Vil­le Vil­je­li­jä hal­lin­noi myös len­to­ase­maa. Vil­je­ly Oy on ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Esi­merk­ki 4.
Osa­ke­yh­tiö Vil­je­ly Oy omis­taa maa­ti­lan ja on tuen­ha­ki­ja. Vil­je­ly Oy hal­lin­noi myös len­to­ase­maa. Vil­je­ly Oy jou­tuu kiel­to­lis­tal­le.

Kieltolistalta vapautuminen

Jou­dut kiel­to­lis­tal­le, jos hal­lin­noit len­to­ase­maa, rau­ta­tie­yh­ti­ö­tä, vesi­yh­ti­ö­tä, kiin­teis­tö­yh­ti­ö­tä, py­sy­vää ur­hei­lu­kent­tää tai va­paa-ajan alu­et­ta ja olet saa­nut yli 5 000 eu­roa suo­ria tu­kia vuon­na 2016. Voit va­pau­tua kiel­to­lis­tal­ta ak­tii­vi­vil­je­li­jäk­si, jos voit osoit­taa jo­tain seu­raa­vis­ta:

  1. saa­mie­si suo­rien tu­kien vuo­tui­nen mää­rä on vä­hin­tään 5 pro­sent­tia muus­ta kuin maa­ta­lous­toi­min­nas­ta pe­räi­sin ole­vis­ta koko­nais­tu­lois­ta vii­mei­sim­pä­nä vero­vuon­na, jon­ka ve­ro­tus on vah­vis­tet­tu,
  2. maa­ta­lous­toi­min­ta­si ei ole mer­ki­tyk­se­tön­tä. Maa­ta­lous­toi­min­taa ei kat­so­ta mer­ki­tyk­set­tö­mäk­si, jos maa­ta­lous­tu­lo­si ovat vä­hin­tään 5 % koko­nais­tu­lois­ta tai
  3. pää­toi­mi­a­la­si on maa­ta­lous­toi­min­nan har­joit­ta­mi­nen.

Jos haet va­pau­tus­ta kiel­to­lis­tal­ta koh­tien a–c pe­rus­teel­la, ota yh­teyt­tä kun­taan sel­vit­tääk­se­si, mitä to­dis­tei­ta si­nun täy­tyy toi­mit­taa. Lisä­tie­to­ja löy­dät myös koh­das­ta To­dis­tei­den toi­mit­ta­mi­nen.

Kieltolistalle johtavien toimintojen määritelmät

Len­to­a­se­ma
Len­to­a­se­mal­la tar­koi­te­taan maa-alu­et­ta, joka on eri­tyi­ses­ti jär­jes­tet­ty ilma-alus­ten las­kua, len­toon­läh­töä ja liik­ku­mis­ta var­ten, mu­kaan lu­kien len­to­lii­ken­teen ja ilma-alus­ten pal­ve­lu­jen tätä toi­min­taa var­ten edel­lyt­tä­mät lisä­ra­ken­nel­mat ja -lait­teet sekä kau­pal­li­sen len­to­lii­ken­teen tar­vit­se­mat ra­ken­nel­mat ja lait­teet.

Rau­ta­tie­yh­tiö
Rau­ta­tie­yh­ti­öl­lä tar­koi­te­taan jul­kis­ta tai yk­si­tyis­oi­keu­del­lis­ta yh­ti­ö­tä tai muu­ta yh­tei­söä, joka Eu­roo­pan ta­lous­a­lu­eel­la myön­ne­tyn toi­mi­lu­van no­jal­la pää­toi­me­naan har­joit­taa rau­ta­tei­den hen­ki­lö- tai ta­va­ra­lii­ken­net­tä ja joka on vel­vol­li­nen huo­leh­ti­maan veto­pal­ve­luis­ta, sekä yk­sin­o­maan veto­pal­ve­lu­ja tar­jo­a­vaa yri­tys­tä.

Vesi­yh­tiö
Vesi­yh­ti­öl­lä tar­koi­te­taan lai­tos­ta, joka huo­leh­tii so­pi­mus­a­si­ak­kai­den vesi­huol­los­ta. Vesi­huol­lol­la tar­koi­te­taan ve­den­han­kin­taa eli ve­den joh­ta­mis­ta, kä­sit­te­lyä ja toi­mit­ta­mis­ta ta­lous­ve­te­nä käy­tet­tä­väk­si sekä vie­mä­röin­tiä eli jäte­ve­den, hule­ve­den ja pe­rus­tus­ten kui­va­tus­ve­den pois­joh­ta­mis­ta ja kä­sit­te­lyä. Asi­ak­kaal­la tar­koi­te­taan kiin­teis­tön omis­ta­jaa tai hal­ti­jaa taik­ka muu­ta, joka te­kee vesi­yh­ti­ön kans­sa so­pi­muk­sen kiin­teis­tön liit­tä­mi­ses­tä lai­tok­sen ver­kos­toon tai lai­tok­sen pal­ve­lu­jen toi­mit­ta­mi­ses­ta ja käyt­tä­mi­ses­tä. Pää­o­sak­kuut­ta tai osak­kuut­ta vesi­o­suus­kun­nas­sa, joka on pe­rus­tet­tu oman vesi­huol­lon tur­vaa­mi­sek­si, ei kat­so­ta vesi­yh­ti­ön hal­lin­noi­mi­sek­si.

Kiin­teis­tö­yh­tiö
Kiin­teis­tö­yh­ti­öl­lä tar­koi­te­taan isän­nöin­ti­toi­mis­toa, pe­rus­ta­ja­u­ra­koit­si­jaa ja kiin­teis­tön­vä­li­tys­toi­mis­toa. Ma­joi­tus­pal­ve­lui­den tar­jo­a­mis­ta ti­lal­la ei pi­de­tä kiin­teis­tö­yh­ti­ö­toi­min­ta­na.

1) Isän­nöit­si­jäl­lä tar­koi­te­taan ta­hoa, joka huo­leh­tii kiin­teis­tön ja ra­ken­nus­ten pi­dos­ta ja hoi­taa yh­ti­ön muu­ta päi­vit­täis­tä hal­lin­toa hal­li­tuk­sen an­ta­mien oh­jei­den ja mää­räys­ten mu­kai­ses­ti. Pel­käs­tään tie­i­sän­nöin­ti- tai ta­lon­mies­pal­ve­lui­ta tar­jo­a­via toi­mi­joi­ta ei kat­so­ta kiin­teis­tö­yh­ti­ök­si.
2) Pe­rus­ta­ja­u­ra­koin­nil­la tar­koi­te­taan toi­min­taa, jos­sa ra­ken­nus­lii­ke suun­nit­te­lee, mark­ki­noi ja tuot­taa omis­ta­mal­leen ton­til­le, ja myy asun­to­ja sekä lii­ke- ja toi­mis­to­ti­lo­ja si­ten, että os­ta­ja saa hal­lin­ta­oi­keu­den ky­sees­sä ole­viin ti­loi­hin ja tont­tiin. Ra­ken­nus­yh­ti­ö­tä, joka ra­ken­taa toi­sen osa­puo­len omis­ta­mal­le ton­til­le, ei kat­so­ta kiin­teis­tö­yh­ti­ök­si.
3) Kiin­teis­tön­vä­li­tys­toi­mis­tol­la tar­koi­te­taan sitä, joka tu­loa tai muu­ta ta­lou­del­lis­ta hyö­tyä saa­dak­seen saat­taa so­pi­ja­puo­let kos­ke­tuk­siin tois­ten­sa kans­sa vä­li­tys­koh­det­ta kos­ke­van kau­pan, vaih­don tai vuok­ra­so­pi­muk­sen taik­ka muun käyt­tö­oi­keu­den luo­vu­tus­so­pi­muk­sen ai­kaan­saa­mi­sek­si.

Py­sy­vät ur­hei­lu­ken­tät ja va­paa-ajan alu­eet
Py­sy­vil­lä ur­hei­lu­ken­til­lä ja va­paa-ajan alu­eil­la tar­koi­te­taan alu­ei­ta, joi­ta käy­te­tään ur­hei­lu- ja vir­kis­tys­toi­min­taan ja joil­la on py­sy­viä ra­ken­tei­ta ja/tai py­sy­viä kat­so­mo­ra­ken­tei­ta. Täl­lai­sia alu­ei­ta ovat esim. golf­ken­tät, kil­pai­lu­ra­dat ja jal­ka­pal­lo­ken­tät.

*La­taa tau­luk­ko pdf-tie­dos­to­na

Esi­merk­ke­jä py­sy­vis­tä va­paa-ajan alu­eis­ta

Esi­merk­ki 1.
Riit­ta Rat­sas­ta­ja ha­kee vil­je­li­jä­tu­kia ja omis­taa rat­sas­tus­kou­lun, joka tar­jo­aa rat­sas­tus­tun­te­ja. Rat­sas­tus­kou­lul­la on ma­nee­si, jos­sa on kiin­teä kat­so­mo ja ulko­kent­tä il­man kat­so­mo­ra­ken­tei­ta. Riit­ta Rat­sas­ta­ja jou­tuu kiel­to­lis­tal­le.

Esi­merk­ki 2.
Riit­ta Rat­sas­ta­ja ha­kee vil­je­li­jä­tu­kia ja omis­taa rat­sas­tus­kou­lun, joka tar­jo­aa rat­sas­tus­tun­te­ja. Rat­sas­tus­kou­lul­la on ulko­kent­tä, jos­sa on kiin­teä kat­so­mo. Riit­ta Rat­sas­ta­ja jou­tuu kiel­to­lis­tal­le.

Esi­merk­ki 3.
Riit­ta Rat­sas­ta­ja ha­kee vil­je­li­jä­tu­kia ja omis­taa rat­sas­tus­kou­lun, joka tar­jo­aa rat­sas­tus­tun­te­ja. Rat­sas­tus­kou­lul­la ei ole ma­nee­sia tai kent­tää, jois­sa on kiin­tei­tä kat­so­moi­ta tai tuo­ma­ri­tor­ne­ja. Riit­ta Rat­sas­ta­ja on ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Esi­merk­ki 4.
Maa­ta­lous­oppi­lai­tos Kou­lu­tila ha­kee vil­je­li­jä­tu­kia ja kou­lut­taa rat­sas­tuk­sen­oh­jaa­jia ja sen pää­toi­mi­ala on ope­tus. Oppi­lai­tok­sel­la on kat­so­mol­li­nen ma­nee­si pel­käs­tään ope­tus­käyt­töä var­ten. Kou­lu­tila on ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Esi­merk­ki 5.
Tal­li He­vo­set Oy ha­kee vil­je­li­jä­tu­kia ja kas­vat­taa he­vo­sia sekä tar­jo­aa vuok­ra­he­vos­paik­ko­ja. He­vo­set Oy ei tar­joa rat­sas­tus­tun­te­ja. Tal­lil­la on pel­käs­tään omas­sa ja asi­a­kas­käy­tös­sä ole­va ma­nee­si, jos­sa on kiin­teä kat­so­mo. He­vo­set Oy on ak­tii­vi­vil­je­li­jä.

Todisteiden toimittaminen

Kiel­to­lis­tal­ta va­pau­tu­mi­sek­si si­nun tu­lee toi­mit­taa to­dis­teet kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le 15.6.2017 men­nes­sä. Et voi jät­tää to­dis­tei­ta Vipu-pal­ve­lus­sa. Toi­mi­ta to­dis­teet kun­taan pa­pe­ril­la. Lue lisä­tie­to­ja lu­vus­sa 5.3 ha­ke­muk­set ja liit­teet

a)

Voit osoit­taa, että saa­mie­si suo­rien tu­kien vuo­tui­nen mää­rä on vä­hin­tään 5 pro­sent­tia koko­nais­tu­lois­ta­si, jois­ta on vä­hen­net­ty maa­ta­lous­toi­min­nas­ta pe­räi­sin ole­vat tu­lot. Käy­tä tar­kas­te­lus­sa vii­mei­sim­män vah­vis­te­tun ve­ro­tuk­sen tie­to­ja. Jos vero­vuo­te­si on ka­len­te­ri­vuo­si, on vii­mei­nen vah­vis­tet­tu vero­vuo­si 2015.

b)

Har­joit­ta­ma­si maa­ta­lous­toi­min­ta ei ole mer­ki­tyk­se­tön­tä. Maa­ta­lous­toi­min­taa ei kat­so­ta mer­ki­tyk­set­tö­mäk­si, jos maa­ta­lous­tu­lot ovat vä­hin­tään 5 % koko­nais­tu­lois­ta­si. Käy­tä tar­kas­te­lus­sa vii­mei­sim­män vah­vis­te­tun ve­ro­tuk­sen tie­to­ja. Jos vero­vuo­te­si on ka­len­te­ri­vuo­si, on vii­mei­nen vah­vis­tet­tu vero­vuo­si 2015.

* La­taa tau­lu­kot a ja b pdf-tie­dos­to­na

Suo­rien tu­kien mää­rä

Vil­je­li­jän suo­rien tu­kien mää­rän tar­kas­te­lus­sa käy­te­tään vii­mei­sim­män val­mis­tu­neen vero­vuo­den tie­to­ja. Jos vero­vuo­si on ka­len­te­ri­vuo­si, niin vuon­na 2017 tar­kas­tel­laan vuo­den 2015 suo­rien tu­kien mää­rää. Suo­rien tu­kien mää­rä on se mää­rä, jo­hon olet oi­keu­tet­tu en­nen vä­hen­nyk­siä ja epää­mi­siä. Suo­rien tu­kien mää­räs­tä ei tar­vit­se toi­mit­taa to­dis­tei­ta kun­taan. Kun­ta tar­kis­taa suo­rien tu­kien mää­rän Maa­seu­tu­elin­kei­no­hal­lin­non tie­to­jär­jes­tel­mäs­tä.

Jos et ole ha­ke­nut vuon­na 2015 suo­ria tu­kia, niin suo­rien tu­kien mää­rä on las­ken­nal­li­nen. Las­ken­nal­li­nen mää­rä saa­daan ker­to­mal­la nii­den tuki­kel­pois­ten heh­taa­rien luku­mää­rä, joil­ta oli­sit ol­lut oi­keu­tet­tu saa­maan suo­ria tu­kia, suo­rien tu­kien heh­taa­ri­koh­tai­sel­la kan­sal­li­sel­la kes­ki­tu­el­la. Kun­ta las­kee si­nul­le suo­rien tu­kien las­ken­nal­li­sen mää­rän.

Maa­ta­lous­toi­min­nan tu­lot
Maa­ta­lous­toi­min­nas­ta pe­räi­sin ole­via tu­lo­ja ovat tu­lot, jot­ka olet saa­nut ti­la­si maa­ta­lous­toi­min­nas­ta, mu­kaan lu­kien suo­rat ja oh­jel­ma­pe­rus­tei­set tuet ja maa­ta­lous­toi­min­taan myön­ne­tyt kan­sal­li­set tuet.

Maa­ta­lous­toi­min­nal­la tar­koi­te­taan maa­ta­lous­tuot­tei­den tuot­ta­mis­ta, kas­va­tus­ta tai vil­je­lyä.  Maa­ta­lous­toi­min­taa on myös sa­don­kor­juu, lyp­sä­mi­nen sekä tuo­tan­to­e­läin­ten kas­va­tus ja pito maa­ta­lous­tar­koi­tuk­siin sekä maa­ta­lous­maan säi­lyt­tä­mi­nen sel­lai­ses­sa kun­nos­sa, että se so­vel­tuu lai­tu­mek­si tai vil­je­lyyn il­man, että sitä pi­täi­si val­mis­tel­la muu­toin kuin ta­van­o­mai­sil­la maa­ta­lous­me­ne­tel­mil­lä ja -ko­neil­la. Mui­ta kuin täs­sä mai­nit­tu­ja tu­lo­ja pi­de­tään muus­ta kuin maa­ta­lous­toi­min­nas­ta pe­räi­sin ole­vi­na tu­loi­na.

Myös maa­ta­lous­tuot­tei­den ja­los­tuk­ses­ta pe­räi­sin ole­via ti­lan tu­lo­ja pi­de­tään maa­ta­lous­toi­min­nas­ta pe­räi­sin ole­vi­na tu­loi­na, jos ja­los­te­tut tuot­teet jää­vät omis­tuk­see­si ja täl­lai­sen ja­los­tuk­sen tu­los on maa­ta­lous­tuo­te. Täl­lai­sek­si maa­ta­lous­tuot­teek­si voi­daan kat­soa esi­mer­kik­si jau­ho, jon­ka olet jau­ha­nut omas­ta vil­jas­ta myyn­tiin.

Maa­ta­lous­tu­lois­ta ote­taan huo­mi­oon vain maa- ja puu­tar­ha­ta­lous­tuo­tan­toon liit­ty­vät tu­lo­si. Esi­mer­kik­si kone­u­ra­koin­tiin tai loma­mök­ki­toi­min­taan liit­ty­vät tu­lot ei­vät ole maa­ta­lous­tu­loa, mut­ta ne las­ke­taan mu­kaan koko­nais­tu­loi­hin.

Koko­nais­tu­lot
Koko­nais­tu­loi­hin las­ke­taan mu­kaan kaik­ki tu­lot.

Sekä maa­ta­lous- että koko­nais­tu­loil­la tar­koi­te­taan brut­to­tu­lo­ja en­nen asi­aan liit­ty­vien kus­tan­nus­ten ja ve­ro­jen vä­hen­tä­mis­tä. Edel­lä mai­nit­tu­jen a) ja b) koh­tien tulo­tar­kas­te­lus­sa käy­te­tään vii­mei­sim­män val­mis­tu­neen vero­vuo­den tie­to­ja. Toi­mi­ta kun­taan ve­ro­tus­pää­tös. Toi­mi­ta kun­taan myös mah­dol­li­nen maa­ta­lou­den vero­il­moi­tuk­sen 2- lo­ma­ke. Li­säk­si maa­ta­lous- ja koko­nais­tu­lo­jen tie­to­ja löy­tyy vuo­sit­tain maa­ti­lal­le­si lä­he­tet­tä­väs­tä tuki­yh­teen­ve­dos­ta. Tar­vit­ta­es­sa kun­ta voi pyy­tää si­nul­ta li­säk­si kir­jan­pi­don tai ti­lin­pää­tök­sen tie­to­ja ja mui­ta toi­min­nan har­joit­ta­mi­seen liit­ty­viä tulo­to­sit­tei­ta.

c)

Voit tar­kis­taa pää­toi­mi­ala­tie­don Y-tun­nuk­sel­la­si yri­tys- ja yh­tei­sö­tie­to­jär­jes­tel­mäs­tä ytj.fi. Voit osoit­taa ole­va­si ak­tii­vi­vil­je­li­jä toi­mit­ta­mal­la kun­taan ot­teen ytj-re­kis­te­ris­tä, jos­ta il­me­nee yri­tyk­se­si pää­toi­mi­alan ole­van maa­ta­lous­toi­min­ta. Si­nua pi­de­tään ak­tii­vi­vil­je­li­jä­nä, jos yri­tyk­se­si pää­toi­mi­ala on Ti­las­to­kes­kuk­sen toi­mi­ala­luo­ki­tuk­sen Ti­las­to­kes­kuk­sen toi­mi­ala­luo­ki­tuk­sen mu­kai­ses­ti luo­kan 01 alle kuu­lu­vat kas­vin­vil­je­ly ja koti­e­läin­ta­lous, ei kui­ten­kaan met­säs­tys ja sitä pal­ve­le­va toi­min­ta eikä maa­ta­lout­ta pal­ve­le­va toi­min­ta pait­si luok­ka 01612 Maa­ta­lous­maan pi­tä­mi­nen vil­je­ly­kel­poi­se­na.

Tuen­ha­ki­jan pe­rus­opas 20176.3.2017