Ersättning för icke-produktiva investeringar

Ansökan om icke-produktiv investering

Du kan an­sö­ka om er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar (ak­tiv jord­bru­ka­re, re­gi­stre­rad för­e­ning, vat­ten­rätts­lig sam­man­slut­ning som sö­kan­de) samt för in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten (ak­tiv jord­bru­ka­re el­ler re­gi­stre­rad för­e­ning som sö­kan­de).

An­sök om er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar hos NTM-cen­tra­len se­nast 15.6.

An­sök om er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar för an­läg­gan­de av våt­mark med blan­kett 195 och för in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten med blan­kett 196.

Bi­la­gor som ska in­gå i an­sö­kan:

Våtmarksinvesteringar

Åt­gär­den ge­nom­förs ge­nom an­lägg­ning av våt­mar­ker som ska skö­tas, ked­jor av små våt­mar­ker samt våt­marks­lik­nan­de över­sväm­nings­om­rå­den och över­sväm­nings­pla­tå­er på plat­ser där de är na­tur­ligt fö­re­kom­man­de, på åk­rar som lätt sväm­mar över och på in­val­la­de torr­lägg­nings­om­rå­den samt ge­nom istånd­sätt­ning av få­ror i en­lig­het med prin­ci­pen om na­tur­en­lig vat­ten­bygg­nad. Skydds­om­rå­den som är till­räck­li­ga med av­se­en­de på sköt­seln hör till om­rå­det.

Våt­mar­ker och över­sväm­nings­om­rå­den kan du i förs­ta hand an­läg­ga ge­nom upp­däm­ning på så­da­na stäl­len på åker, skogs­mark el­ler im­pe­di­ment el­ler vid åker­kan­ter som är na­tur­ligt läm­pa­de för än­da­må­let. Av­lägs­na åkerns yt­skikt som in­ne­hål­ler rik­ligt med fos­for åt­min­sto­ne från om­rå­den som var­ak­tigt kom­mer att täck­as av vat­ten. Lämp­li­ga ob­jekt är t.ex. na­tur­li­ga sän­kor och däl­der, över­sväm­nings­äng­ar el­ler över­sväm­nings­åk­rar som lätt över­sväm­mas samt in­val­la­de torr­lägg­nings­om­rå­den. I en våt­mark som främ­jar vat­ten­skyd­det ska du kun­na töm­ma slam­met som an­sam­lats i det vat­ten­om­rå­de där fas­ta par­tik­lar se­di­men­te­ras. Du kan ock­så fäl­la ut fos­for med oli­ka ke­mis­ka äm­nen. Våt­mar­kens strän­der och få­ra kan du skyd­da mot ero­sion och ras ge­nom gräs­sådd, sten­be­lägg­ning el­ler plan­te­ring­ar. Våt­mar­ken kan, för­utom att den främ­jar vat­ten­vår­den och den bio­lo­gis­ka mång­fal­den, fun­ge­ra som re­ser­vo­ar för be­vatt­nings­vat­ten el­ler som fisk- el­ler kräf­t­od­lings­plats som grun­dar sig på na­tur­fo­der. Den kan ock­så an­vän­das för re­kre­a­tion.

I pro­jekt för na­tur­en­lig vat­ten­bygg­nad som för­bätt­rar få­ror­nas na­tur­till­stånd kan du åter­ska­pa över­sväm­nings­om­rå­de­na, an­läg­ga fle­ra små våt­mar­ker och över­sväm­nings­pla­tå­er samt an­läg­ga bot­ten­trösk­lar el­ler rör­dam­mar som hej­dar vat­ten­ström­ning­en. Dess­utom kan du för­se få­ror med ero­sions­skydd, plan­te­ra ut väx­ter, gö­ra bäck­ar sling­ri­ga­re och för­bätt­ra få­ror­nas dug­lig­het som livsmil­jö för fåg­lar, fis­kar och kräf­tor.

Din in­ve­ste­ring ska ha för­ut­sätt­ning­ar att främ­ja mins­kad vat­ten­drags­be­last­ning från jord­bruk och/el­ler öka den bio­lo­gis­ka mång­fal­den hos livsmil­jö­er­na i jord­bruks­om­rå­den med en­si­dig na­tur. Fi­nan­si­e­ring kan inte be­vil­jas för ob­jek­tet om:

Ge­nom­för in­ve­ste­ring­en inom två år från det att be­slu­tet om be­vil­jan­de av er­sätt­ning har fat­tats.

Våt­marks­pro­jek­tets are­al

Are­a­len för en våt­mark som an­läggs, över­sväm­nings­om­rå­de­na in­räk­na­de, ska vara åt­min­sto­ne 0,5 pro­cent av are­a­len för det ovan­för­lig­gan­de av­rin­nings­om­rå­det. Våt­mar­ker som an­läggs sam­ti­digt i det ovan­för­lig­gan­de av­rin­nings­om­rå­det el­ler har an­lagts där ti­di­ga­re, el­ler na­tur­li­ga våt­mar­ker som finns där från för­ut, kan in­räk­nas i den 0,5 pro­cent sto­ra mi­ni­mi­a­re­a­len. I våt­mar­kens to­ta­lare­al in­räk­nas för­utom vat­ten- och över­sväm­nings­om­rå­den ock­så val­lar och ett kant­om­rå­de som be­hövs för sköt­seln.

Are­a­len av ditt våt­marks­pro­jekt kan vara mind­re än mi­ni­mi­a­re­a­len, om det är frå­ga om:

Are­a­len för en våt­mark som främ­jar den bio­lo­gis­ka mång­fal­den (en­ligt punkt 4) kan vara mind­re än den ovan nämn­da are­a­len, om du ge­nom att an­läg­ga våt­mar­ken i be­ty­dan­de grad bi­drar till att jord­bruksmil­jö­er­na blir mång­si­di­ga­re i ett om­rå­de där fuk­ti­ga livsmil­jö­er inte finns.

Med hjälp av de åt­gär­der i mil­jö­för­bin­del­sen som gäl­ler skydds­zo­ner och fler­åri­ga mil­jö­val­lar gyn­nar du vat­ten­skyd­det i så­da­na kant­om­rå­den och över­sväm­nings­om­rå­den som hör sam­man med en våt­mark och av­ses för­bli åker. Skydds­zo­ner som grän­sar till det om­rå­de där pro­jek­tet ge­nom­förs och are­a­ler inom åt­gär­den fler­åri­ga mil­jö­val­lar kan be­ak­tas när våt­mar­kens mi­ni­mi­a­re­al grans­kas.

Er­sätt­nings­gil­la kost­na­der och in­komst­bort­fall

Kost­na­der för ge­nom­fö­ran­de av icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar kan er­sät­tas, om du har gett mo­ti­ve­ring­ar för ge­nom­fö­ran­det av åt­gär­den med tan­ke på att må­len för pro­jek­tet ska upp­nås. Du kan in­klu­de­ra skä­li­ga pla­ne­rings­kost­na­der i pro­jek­tets to­ta­la kost­na­der. Om an­vänd­ning­en av om­rå­det ger dig eko­no­misk nyt­ta i form av skörd el­ler an­nat ut­nytt­jan­de, med un­dan­tag av nyt­ta som upp­kom­mer inom skogs­bru­ket, ska du be­ak­ta nyt­tan som en fak­tor som mins­kar stö­det.

Du kan få er­sätt­ning för pro­jek­tets kost­na­der om du har be­talt dem själv och de är slut­li­ga, skä­li­ga och ve­ri­fi­er­ba­ra. En er­sätt­nings­gill kost­nad är slut­lig, om du inte har fått och inte kan få ra­batt, gott­gö­rel­se el­ler åter­bä­ring för el­ler på ba­sis av den. Tal­ko­ar­be­te för vil­ket ing­en eko­no­misk kom­pen­sa­tion har be­talts är en god­tag­bar kost­nad.

Om du av­vi­ker från de fast­ställ­da max­i­mi­kost­na­der­na (SRf om er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar, Bi­la­ga 1), ska du för att er­sätt­ning­en ska kun­na be­ta­las ut läg­ga fram en ut­red­ning om att kost­na­den grun­dar sig på en pris­ni­vå som är nor­mal för åt­gär­den. Åt­gär­den ska ock­så ha ge­nom­förts på det to­ta­leko­no­miskt mest för­del­ak­ti­ga sät­tet med be­ak­tan­de av ar­be­tets kva­li­tet och än­da­måls­en­lig­het när det gäl­ler må­len för åt­gär­den. NTM-cen­tra­len god­kän­ner en av­vi­kel­se från max­i­mi­kost­na­der­na från fall till fall.

God­tag­ba­ra kost­na­der för våt­marks­pro­jekt

Du kan be­vil­jas er­sätt­ning för an­lägg­ning av våt­mark, för­utom för de ovan av­sed­da kost­na­der­na, ock­så för be­höv­li­ga och skä­li­ga kost­na­der som för­an­leds av

Er­sätt­ning be­vil­jas inte för kost­na­der som för­an­leds av

Er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar kan inte be­vil­jas för åt­gär­der för vil­ka det re­dan be­ta­las an­nat stöd i en­lig­het med ett av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nen fi­nan­si­e­rat el­ler na­tio­nellt stöd­sys­tem.

För sköt­sel­dag­bok över in­sat­ser­na. För in­ve­ste­ring­en gäl­ler att den ska be­va­ras i fem år. In­ve­ste­ring­en ska vara i bruk en­ligt stöd­be­slu­tet i fem år från in­ve­ste­rings­be­slu­tet. Un­der den ti­den får ob­jek­tet inte per­ma­nent el­ler i be­ty­dan­de om­fatt­ning an­vän­das för an­nat än­da­mål förr­än fem år har gått till än­da. NTM-cen­tra­len är skyl­dig att på oli­ka sätt föl­ja upp att in­ve­ste­ring­ar som fått stöd har be­va­rats. När du har ge­nom­fört in­ve­ste­ring­en är du skyl­dig att in­gå ett fem­årigt mil­jö­av­tal om sköt­seln av ob­jek­tet.

Inledande röjning och stängsling av vårdbiotoper och naturbeten

Inom åt­gär­den re­stau­re­rar du istånd­sätt­nings­dug­li­ga vård­bio­to­per och na­tur­be­ten. I om­rå­de­na finns livsmil­jö­er för en mång­si­dig flo­ra och fau­na, kul­tur­arv på lands­byg­den som hör sam­man med lång­va­rig mar­kan­vänd­ning el­ler land­skap­s­vär­den. In­ve­ste­ring­en be­hövs på ob­jekt där det krävs istånd­sätt­nings­åt­gär­der in­nan den upp­rätt­hål­lan­de sköt­seln på­bör­jas.

Ge­nom åt­gär­den säk­ras ock­så upp­rätt­hål­lan­det av av­tals­om­rå­den som om­fat­tas av mil­jö­av­tal om sköt­sel av jord­bruksna­tu­rens bio­lo­gis­ka mång­fald. Åt­gär­den gör det möj­ligt att un­der av­tals­pe­ri­o­den sät­ta upp ett rov­djurs­stäng­sel runt ob­jekt som ska skö­tas ge­nom be­tes­gång och där det på and­ra sätt inte är möj­ligt att upp­nå må­len för sköt­seln och al­ter­na­ti­vet är att från­trä­da av­ta­let.

En för­ut­sätt­ning för att få er­sätt­ning för in­ve­ste­ring­en är att du ef­ter att in­ve­ste­ring­en har ge­nom­förts in­går ett fem­årigt spe­ci­al­stöds­av­tal om sköt­sel av jord­bruksna­tu­rens bio­lo­gis­ka mång­fald och land­ska­pet på ob­jek­tet. In­ve­ste­rings­er­sätt­ning för in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling kan be­vil­jas en gång in­nan av­tal om sköt­sel av jord­bruksna­tu­rens bio­lo­gis­ka mång­fald in­gås för ob­jek­tets del.

Be­vil­jan­de av er­sätt­ning för in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten

De ob­jekt som istånd­sätts ska ut­gö­ra livsmil­jö­er för en mång­si­dig flo­ra och fau­na, upp­vi­sa ett så­dant kul­tur­arv på lands­byg­den som hör sam­man med lång­va­rig mar­kan­vänd­ning el­ler ha land­skap­s­vär­den. Ef­ter istånd­sätt­ning­en ska djur kun­na gå på bete på om­rå­det. Er­sätt­ning be­vil­jas inte för istånd­sätt­ning av ob­jekt på åker­mark.

Åt­gär­der för istånd­sätt­ning av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten

In­le­dan­de röj­ning av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten kan in­be­gri­pa:

Det om­rå­de som ska istånd­sät­tas får du var­ken be­ar­be­ta, göds­la el­ler be­hand­la med be­kämp­nings­me­del. NTM-cen­tra­len kan från fall till fall god­kän­na att främ­man­de ar­ter punkt­be­käm­pas med ke­mis­ka pre­pa­rat i be­grän­sad ut­sträck­ning. Vård­bio­to­per som ska an­vän­das för be­tes­gång kan du av­skil­ja med stäng­sel från öv­ri­ga be­tes­val­lar. Du får var­ken dika el­ler be­skoga om­rå­det. För sköt­sel­dag­bok över åt­gär­der­na, el­ler för in mot­sva­ran­de an­teck­ning­ar i skif­te­s­an­teck­ning­ar­na, och an­teck­na ock­så ar­bets­tim­mar­na. För in­ve­ste­ring­en gäl­ler att den ska be­va­ras i fem år. In­ve­ste­ring­en ska vara i bruk en­ligt stöd­be­slu­tet i fem år från in­ve­ste­rings­be­slu­tet. Un­der den ti­den får ob­jek­tet inte per­ma­nent el­ler i be­ty­dan­de om­fatt­ning an­vän­das för an­nat än­da­mål förr­än fem år har gått till än­da. NTM-cen­tra­len är skyl­dig att på oli­ka sätt föl­ja upp att in­ve­ste­ring­ar som fått stöd har be­va­rats.

Kost­na­der­na för in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten

Kost­na­der för att ge­nom­fö­ra icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar kan er­sät­tas, om du ger mo­ti­ve­ring­ar för att den åt­gärd som ge­nom­förs be­hövs för att upp­nå må­len för pro­jek­tet. In­ve­ste­ring­en ska ha som mål att möj­lig­gö­ra be­tes­gång. Du kan in­klu­de­ra skä­li­ga pla­ne­rings­kost­na­der i pro­jek­tets to­ta­la kost­na­der. Om an­vänd­ning­en av om­rå­det ger dig eko­no­misk nyt­ta i form av skörd el­ler an­nat ut­nytt­jan­de, med un­dan­tag av nyt­ta som upp­kom­mer inom skogs­bru­ket, ska du i kost­nads­kal­ky­len be­ak­ta den­na nyt­ta som en fak­tor som mins­kar er­sätt­ning­en.

De kost­na­der som er­sätts ska ha be­ta­lats av er­sätt­nings­sö­kan­den och vara slut­li­ga, skä­li­ga och ve­ri­fi­er­ba­ra. En er­sätt­nings­gill kost­nad är slut­lig, om du inte har fått och inte kan få ra­batt, gott­gö­rel­se el­ler åter­bä­ring för el­ler på ba­sis av den. Na­tu­rapre­sta­tio­ner för vil­ka du inte har fått eko­no­misk kom­pen­sa­tion be­rät­ti­gar till er­sätt­ning.

Om du av­vi­ker från de fast­ställ­da max­i­mi­kost­na­der­na, mås­te du läg­ga fram ut­red­ning om att kost­na­den grun­dar sig på en pris­ni­vå som är nor­mal för åt­gär­den. Åt­gär­den ska ock­så ha ge­nom­förts på det to­ta­leko­no­miskt mest för­del­ak­ti­ga sät­tet så som för­ut­sätts i be­slu­tet om be­vil­jan­de av er­sätt­ning, med be­ak­tan­de av ar­be­tets kva­li­tet och än­da­måls­en­lig­het när det gäl­ler må­len för åt­gär­den. NTM-cen­tra­len god­kän­ner av­vi­kel­se från max­i­mi­kost­na­der­na.

Innehållet i den plan som fogas till en icke-produktiv investering

Er­sätt­ning kan be­vil­jas för så­da­na våt­marks­pro­jekt och så­dan in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten för vil­ka du har gjort upp en plan.

Pla­nen ska in­ne­hål­la:

  1. en all­män pre­sen­ta­tion av pro­jek­tet, in­be­gri­pet en be­skriv­ning av om­rå­dets na­tur­vär­den/mil­jö­pro­blem och må­len för in­ve­ste­ring­en vad dem be­träf­far
  2. pro­jek­tets are­al
  3. spe­ci­fi­ce­ra­de upp­gif­ter om sät­tet och tid­punk­ten för ge­nom­fö­ran­det av pro­jek­tet
  4. upp­gif­ter om dem som del­tar i pro­jek­tets ge­nom­fö­ran­de, om dem som an­sva­rar för ge­nom­fö­ran­det och fi­nan­si­e­ring­en och om even­tu­el­la av­tals­ar­ran­ge­mang
  5. ett kost­nads­för­slag för pro­jek­tet jäm­te kost­nads­spe­ci­fi­ce­ring och fi­nan­si­e­rings­plan
  6. en lä­ges­kar­ta över pro­jek­tet
  7. en kar­ta över pro­jekt­om­rå­det
  8. en ut­red­ning över om­rå­dets ägan­de­för­hål­lan­den och mar­k­ägar­nas till­stånd samt and­ra even­tu­el­la till­stånd som pro­jek­tet för­ut­sät­ter
  9. de myn­dig­hets­till­stånd som krävs för att ge­nom­fö­ra pro­jek­tet
  10. en ut­red­ning som i sto­ra drag be­skri­ver sköt­sel­åt­gär­der­na ef­ter an­läg­gan­det.

En plan för an­lägg­ning av våt­mark ska dess­utom in­ne­hål­la en ut­red­ning av

  1. åkerns an­del av av­rin­nings­om­rå­det
  2. för­hål­lan­det mel­lan våt­mar­kens are­al och det ovan­för­lig­gan­de av­rin­nings­om­rå­dets are­al
  3. åt­gär­der­na för an­lägg­ning av våt­mark
  4. led­ning och upp­däm­ning av vat­ten i våt­mar­ken
  5. val­lar, sän­kor, ud­dar, hol­mar och ve­ge­ta­tions­zo­ner på våt­marks­om­rå­det
  6. slam­töm­ning­en i våt­mar­ken
  7. det äm­ne och den me­tod som even­tu­ellt ska an­vän­das för fos­fo­rut­fäll­ning
  8. di­men­sio­ne­ring­en av våt­mar­ken
  9. vil­ka verk­ning­ar pro­jek­tet har på drä­ne­rings­si­tu­a­tio­nen i frå­ga om åk­rar som od­las ut­an­för våt­marks­om­rå­det el­ler på an­nan mar­kan­vänd­ning.

Er­sätt­ning kan be­vil­jas för skä­li­ga kost­na­der av­sed­da för in­le­dan­de röj­ning och stängs­ling av vård­bio­to­per och na­tur­be­ten som för­an­leds av:

Er­sätt­ning be­vil­jas inte för kost­na­der som för­an­leds av:

Er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar kan inte be­vil­jas för åt­gär­der för vil­ka det re­dan be­ta­las an­nat stöd i en­lig­het med ett av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nen fi­nan­si­e­rat el­ler na­tio­nellt stöd­sys­tem.

Ersättningens maximibelopp

I er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar be­ta­las högst föl­jan­de be­lopp per hek­tar, en­ligt de god­kän­da fak­tis­ka kost­na­der­na:

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Betalning av ersättning i form av engångsersättning

Om kost­nads­för­sla­get för en icke-pro­duk­tiv in­ve­ste­ring är högst 100 000 €, kan du an­sö­ka om er­sätt­ning i form av en­gångs­er­sätt­ning. NTM-cen­tra­len kan på an­sö­kan be­slu­ta att er­sätt­ning för ett pro­jekt be­vil­jas som en­gångs­er­sätt­ning. En för­ut­sätt­ning är att pro­jek­tet till sin art är så­dant att det läm­par sig för en­gångs­er­sätt­ning och att pro­jek­tet inte ge­nom­förs ge­nom of­fent­lig upp­hand­ling. I sam­band med an­sö­kan om en­gångs­er­sätt­ning ska du för fast­stäl­lan­de av er­sätt­ning­ens stor­lek läm­na ett de­tal­je­rat kost­nads­för­slag in­klu­si­ve mo­ti­ve­ring samt en upp­skatt­ning av de an­skaff­ning­ar som kom­mer att fö­re­tas hos ut­om­stå­en­de. En­gångs­er­sätt­ning­en be­ta­las som en klump­sum­ma när pro­jek­tet är klart. Pro­jek­tet ska mot­sva­ra pla­nen och be­slu­tet vad gäl­ler de ge­nom­för­da åt­gär­der­na och are­a­ler­na. Om pro­jek­tet inte mot­sva­rar be­slu­tet kan er­sätt­ning­en läm­nas obe­tald.

Betalning av ersättning på basis av kvitton

Er­sätt­ning­en be­ta­las i pos­ter ut­i­från de fak­tis­ka kost­na­der­na och på ba­sis av en sär­skild an­sö­kan om ut­be­tal­ning. En för­ut­sätt­ning för be­tal­ning av er­sätt­ning är att den åt­gärd som lig­ger till grund för den kost­nad som er­sätts har ge­nom­förts och att kost­na­den för åt­gär­den har be­ta­lats. Alla be­tal­ning­ar som in­ve­ste­ring­en för­an­le­der ska vara gjor­da in­nan an­sö­kan om den sis­ta er­sätt­nings­pos­ten görs.

Ett vill­kor för ut­be­tal­ning av er­sätt­ning är att du har en spe­ci­fi­ce­rad fak­tu­ra över de kost­na­der som ska er­sät­tas och ett ve­ri­fi­kat över att fak­tu­ran har be­ta­lats el­ler, om be­tal­ning­en inte grun­dar sig på fak­tu­ra, ett spe­ci­fi­ce­rat kvit­to. Den an­skaff­ning som gjorts ska fram­gå i de­talj av dina be­tal­nings­hand­ling­ar. Er­sätt­ning­en be­ta­las inte förr­än du har fört in ut­gif­ten i bok­fö­ring­en el­ler i an­teck­ning­ar­na om du inte är bok­fö­rings­skyl­dig.

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 201724.3.2017