Ei-tuotannollisten investointien korvaus

Ei-tuotannollisen investoinnin hakeminen

Voit ha­kea ei-tuo­tan­nol­li­sen in­ves­toin­nin kor­vaus­ta kos­teik­ko­jen pe­rus­ta­mi­seen (ha­ki­ja­na ak­tii­vi­vil­je­li­jä, re­kis­te­röi­ty yh­dis­tys, vesi­oi­keu­del­li­nen yh­dis­tys) sekä pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­seen ja ai­taa­mi­seen (ha­ki­ja­na ak­tii­vi­vil­je­li­jä tai re­kis­te­röi­ty yh­dis­tys).

Hae ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaus­ta ELY-kes­kuk­ses­ta vii­meis­tään 15.6.

Hae ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaus­ta kos­teik­ko­jen pe­rus­ta­mi­seen lo­mak­keel­la 195 ja pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­seen ja ai­taa­mi­seen lo­mak­keel­la 196.

Ha­ke­muk­seen si­säl­ly­tet­tä­vät liit­teet:

Kosteikkoinvestoinnit

Toi­men­pi­det­tä to­teu­te­taan pe­rus­ta­mal­la hoi­det­ta­via kos­teik­ko­ja, pien­ten kos­teik­ko­jen ket­ju­ja, kos­teik­ko­mai­sia tul­va-alu­ei­ta ja -ta­san­tei­ta nii­den luon­tai­sil­le pai­koil­le, her­käs­ti tul­vi­vil­le pel­loil­le ja pen­ger­re­tyil­le kui­va­tus­a­lu­eil­le sekä kun­nos­ta­mal­la uo­mia luon­non­mu­kai­sen vesi­ra­ken­ta­mi­sen peri­aat­tei­den mu­kai­ses­ti. Alu­ee­seen kuu­lu­vat hoi­don kan­nal­ta riit­tä­vät suo­ja-alu­eet.

Kos­tei­kot ja tul­va-alu­eet voit pe­rus­taa ensi­si­jai­ses­ti pa­to­a­mal­la luon­tai­ses­ti so­pi­viin paik­koi­hin pel­lol­le, pel­lon reu­na-alu­eel­le tai met­sä- tai jou­to­maal­le. Pois­ta run­saas­ti fos­fo­ria si­säl­tä­vä pel­lon pin­ta­maa ai­na­kin py­sy­väs­ti ve­den peit­tä­mäk­si jää­väl­tä alu­eel­ta. So­vel­tu­via koh­tei­ta ovat mm. luon­tai­set not­kot ja pai­nan­teet, her­käs­ti tul­vi­vat tul­va­nii­tyt tai -pel­lot sekä pen­ger­re­tyt kui­va­tus­a­lu­eet. Si­nun on voi­ta­va tyh­jen­tää ve­sien­suo­je­lua edis­tä­väs­sä kos­tei­kos­sa kiin­to­ai­nes­ta las­keut­ta­va vesi­alue sin­ne ker­ty­nees­tä liet­tees­tä. Voit myös sa­os­taa fos­fo­ria eri­lai­sil­la ke­mi­al­li­sil­la ai­neil­la. Kos­tei­kon ran­nat ja uoma voit suo­ja­ta eroo­si­ol­ta ja sor­tu­mil­ta nur­met­ta­mal­la, ki­ve­ä­mäl­lä tai is­tu­tuk­sin. Kos­teik­ko voi toi­mia ve­sien­suo­je­lun ja luon­non moni­muo­toi­suu­den edis­tä­mi­sen li­säk­si kas­te­lu­ve­den va­ras­to­na, luon­non­ra­vin­toon pe­rus­tu­va­na ka­lan- tai ra­vun­kas­va­tus­paik­ka­na sekä vir­kis­tys­käy­tös­sä.

Uo­mien luon­non­ti­laa pa­ran­ta­vis­sa luon­non­mu­kai­sen vesi­ra­ken­ta­mi­sen hank­keis­sa voit pa­laut­taa tul­va-alu­ei­ta, pe­rus­taa usei­ta pie­niä kos­teik­ko­ja ja tul­va­ta­san­tei­ta sekä ra­ken­taa ve­den vir­taa­maa hi­das­ta­via poh­ja­kyn­nyk­siä tai put­ki­pa­to­ja. Li­säk­si voit teh­dä uo­mien eroo­si­o­suo­jauk­sia, is­tut­taa kas­vil­li­suut­ta, li­sä­tä pu­ron mut­kai­suut­ta ja pa­ran­taa uo­mien laa­tua lin­tu­jen, ka­lo­jen ja ra­pu­jen elin­ym­pä­ris­töi­nä.

In­ves­toin­nil­la­si on ol­ta­va edel­ly­tyk­set edis­tää maa­ta­lou­den ve­sis­tö­kuor­mi­tuk­sen vä­hen­tä­mis­tä ja/tai li­sä­tä luon­nol­taan yksi­puo­li­sen maa­ta­lous­a­lu­een elin­ym­pä­ris­tö­jen moni­muo­toi­suut­ta.

Ra­hoi­tus­ta ei voi­da myön­tää koh­teel­le, jos:

To­teu­ta in­ves­toin­ti kah­den vuo­den ku­lu­es­sa sii­tä, kun pää­tös tuen myön­tä­mi­ses­tä on teh­ty.

Kos­teik­ko­hank­keen pin­ta-ala

Pe­rus­tet­ta­van kos­tei­kon pin­ta-alan, tul­va-alu­eet mu­kaan lu­kien, on ol­ta­va vä­hin­tään 0,5 pro­sent­tia ylä­puo­li­sen va­lu­ma-alu­een pin­ta-alas­ta. Ylä­puo­li­sel­le va­lu­ma-alu­eel­le sa­maan ai­kaan pe­rus­tet­ta­vat, ai­em­min pe­rus­te­tut tai siel­lä jo ole­vat luon­tai­set kos­tei­kot voi­daan las­kea mu­kaan edel­lä mai­nit­tuun 0,5 pro­sen­tin vä­him­mäis­a­laan. Kos­tei­kon koko­nais­a­laan las­ke­taan vesi- ja tul­va-alu­ei­den li­säk­si pen­ke­reet ja hoi­don kan­nal­ta tar­peel­li­nen reu­na-alue.

Kos­teik­ko­hank­kee­si pin­ta-ala voi olla vä­him­mäis­pin­ta-alaa pie­nem­pi, jos ky­sees­sä on:

Moni­muo­toi­suut­ta edis­tä­vän kos­tei­kon  pin­ta-ala voi olla tar­koi­tet­tua pin­ta-alaa pie­nem­pi, jos kos­tei­kon pe­rus­ta­mi­sel­la moni­puo­lis­tat mer­kit­tä­väs­ti maa­ta­lous­ym­pä­ris­tö­jä alu­eel­la, jol­la ei ole kos­tei­ta elin­ym­pä­ris­tö­jä.
Edis­tät kos­teik­koon liit­ty­vien, pel­lok­si jä­tet­tä­vien reu­na-alu­ei­den ja tul­va-alu­ei­den ve­sien­suo­je­lua ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen suo­ja­vyö­hyk­kei­tä ja moni­vuo­ti­sia ym­pä­ris­tö­nur­mia kos­ke­vil­la toi­men­pi­teil­lä. Hank­keen to­teu­tus­a­laan ra­jau­tu­vat suo­ja­vyö­hyk­keet ja moni­vuo­ti­set ym­pä­ris­tö­nur­met -toi­men­pi­teen alat voi­daan ot­taa huo­mi­oon kos­tei­kon vä­him­mäis­alaa tar­kas­tel­ta­es­sa.

Kor­vat­ta­vat kus­tan­nuk­set ja tu­lon­me­ne­tyk­set

Ei-tuo­tan­nol­li­sen in­ves­toin­nin to­teut­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­va kus­tan­nus voi­daan kor­va­ta, jos olet pe­rus­tel­lut to­teut­ta­mis­toi­men­pi­teen hank­keen ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sen kan­nal­ta. Hank­keen koko­nais­kus­tan­nuk­siin voit si­säl­lyt­tää koh­tuul­li­set suun­nit­te­lu­kus­tan­nuk­set. Jos saat alu­een käy­tös­tä ta­lou­del­lis­ta hyö­tyä sa­don­kor­juun tai muun hyö­ty­käy­tön kaut­ta, lu­kuun ot­ta­mat­ta met­sä­ta­lou­des­ta saa­ta­vaa hyö­tyä, ota tämä hyö­ty huo­mi­oon vä­hen­tä­vä­nä te­ki­jä­nä kus­tan­nus­las­kel­mas­sa­si.

Voit saa­da kor­vaus­ta hank­keen kus­tan­nuk­sis­ta, jos ne ovat itse mak­sa­mi­a­si, lo­pul­li­sia, koh­tuul­li­sia ja to­den­net­ta­vis­sa ole­via. Kor­vat­ta­va kus­tan­nus on lo­pul­li­nen, jos et ole saa­nut etkä voi saa­da sii­tä tai sen pe­rus­teel­la alen­nus­ta, hy­vi­tys­tä tai pa­lau­tus­ta. Tal­koo­työ , jos­ta ei ole mak­set­tu ra­hal­lis­ta kor­vaus­ta, on hy­väk­syt­tä­vä kus­tan­nus.

Jos poik­ke­at sää­de­tyis­tä mak­si­mi­kus­tan­nuk­sis­ta (VNa 238/2015 Ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vauk­ses­ta, Lii­te 1), esi­tä kor­vauk­sen mak­sa­mi­sek­si sel­vi­tys sii­tä, että kus­tan­nus pe­rus­tuu toi­men­pi­teen ta­van­o­mai­seen hin­ta­ta­soon. Täl­lai­sen toi­men­pi­teen tu­lee olla myös to­teu­tet­tu koko­nais­ta­lou­del­li­ses­ti edul­li­sim­mal­la ta­val­la ot­ta­en huo­mi­oon työn laa­tu ja asi­an­mu­kai­suus toi­men­pi­teen ta­voit­tei­den näkö­kul­mas­ta. ELY-kes­kus hy­väk­syy mak­si­mi­kus­tan­nuk­sis­ta poik­ke­a­mi­sen ta­paus­koh­tai­ses­ti.

Kos­teik­ko­hank­keen hy­väk­syt­tä­vät kus­tan­nuk­set

Si­nul­le voi­daan myön­tää kor­vaus­ta kos­tei­kon pe­rus­ta­mi­ses­ta edel­lä tar­koi­tet­tu­jen kus­tan­nus­ten li­säk­si tar­peel­li­sis­ta koh­tuul­li­sis­ta kus­tan­nuk­sis­ta, jot­ka ai­heu­tu­vat:

Kor­vaus­ta ei myön­ne­tä kus­tan­nuk­sis­ta, jot­ka joh­tu­vat:

Niis­tä toi­men­pi­teis­tä, jois­ta jo mak­se­taan muu­ta Eu­roo­pan uni­o­nin tai kan­sal­li­sen tuki­jär­jes­tel­män tu­kea, ei voi­da myön­tää ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaus­ta.

Pidä teh­tä­vis­tä toi­mis­ta hoi­to­päi­vä­kir­jaa. In­ves­toin­tia kos­kee vii­den vuo­den py­sy­vyy­den säi­lyt­tä­mi­nen. In­ves­toin­nin on ol­ta­va tuki­pää­tök­sen mu­kai­ses­sa toi­min­nas­sa vii­den vuo­den ajan in­ves­toin­ti­pää­tök­ses­tä. Koh­det­ta ei saa tänä ai­ka­na py­sy­väs­ti tai mer­kit­tä­väs­sä mää­rin käyt­tää muu­hun en­nen kuin vii­si vuot­ta on ku­lu­nut. ELY-kes­kuk­sel­la on vel­vol­li­suus seu­ra­ta tu­et­tu­jen in­ves­toin­tien py­sy­vyyt­tä eri ta­voin.  Kun olet to­teut­ta­nut in­ves­toin­nin, si­nul­la on vel­vol­li­suus teh­dä koh­teen hoi­dos­ta vii­si­vuo­ti­nen ym­pä­ris­tö­so­pi­mus.

Perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten alkuraivaus ja aitaaminen

Toi­men­pi­tees­sä kun­nos­tat kun­nos­tus­kel­poi­sia pe­rin­ne­bi­o­toop­pe­ja ja luon­non­lai­tu­mia. Alu­eil­la on moni­puo­li­sen kas­vil­li­suu­den ja eläi­mis­tön elin­ym­pä­ris­tö­jä, pit­kä­ai­kai­seen maan­käyt­töön liit­ty­vää maa­seu­dun kult­tuu­ri­pe­rin­töä tai mai­se­mal­li­sia ar­vo­ja. In­ves­toin­tia tar­vi­taan koh­teil­la, joil­la yllä­pi­tä­vän hoi­don on­nis­tu­mi­nen edel­lyt­tää kun­nos­tus­toi­men­pi­tei­tä en­nen hoi­don aloit­ta­mis­ta.

Toi­men­pi­teel­lä var­mis­te­taan myös maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suu­den hoi­to -ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­sen teh­nei­den so­pi­mus­a­lu­ei­den yllä­pito. Toi­men­pide mah­dol­lis­taa so­pi­mus­kau­den ai­ka­na peto­ai­dan ra­ken­ta­mi­sen lai­dun­ta­mal­la hoi­det­ta­viin koh­tei­siin, joil­la koh­teen hoi­don ta­voit­tei­den to­teut­ta­mi­nen ei muu­ten ole mah­dol­lis­ta ja vaih­to­eh­to­na on so­pi­muk­ses­ta luo­pu­mi­nen.

In­ves­toin­ti­kor­vauk­sen saa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että teet in­ves­toin­nin to­teut­ta­mi­sen jäl­keen koh­teen hoi­dos­ta vii­si­vuo­ti­sen eri­tyis­tuki­so­pi­muk­sen maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suu­den ja mai­se­man hoi­dos­ta. In­ves­toin­ti­kor­vaus­ta alku­rai­vauk­seen ja ai­taa­mi­seen voi­daan myön­tää ker­ran en­nen maa­ta­lous­luon­non moni­muo­toi­suu­den hoi­to -so­pi­muk­sen te­ke­mis­tä koh­teel­le.

Kor­vauk­sen myön­tä­mi­nen pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­ses­ta ja ai­taa­mi­ses­ta
Kun­nos­tet­ta­vil­la koh­teil­la on ol­ta­va moni­puo­li­sen kas­vil­li­suu­den ja eläi­mis­tön elin­ym­pä­ris­tö­jä, pit­kä­ai­kai­seen maan­käyt­töön liit­ty­vää maa­seu­dun kult­tuu­ri­pe­rin­töä tai mai­se­mal­li­sia ar­vo­ja. Kun­nos­tuk­sen jäl­keen alu­et­ta on voi­ta­va lai­dun­taa. Kor­vaus­ta ei myön­ne­tä pel­to­maal­la ole­vien koh­tei­den kun­nos­ta­mi­ses­ta.

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten kun­nos­tus­toi­men­pi­teet

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­seen voi kuu­lua:

Kun­nos­tet­ta­vaa alu­et­ta et saa muo­ka­ta, lan­noit­taa tai kä­si­tel­lä tor­jun­ta-ai­neil­la.  ELY-kes­kus voi ta­paus­koh­tai­ses­ti hy­väk­syä vie­ras­la­jien ke­mi­al­li­sen tor­jun­nan ra­joi­te­tus­ti pis­te­tor­jun­ta­na. Voit erot­taa lai­dun­net­ta­van pe­rin­ne­bi­o­too­pin ai­dal­la muis­ta lai­dun­nur­mis­ta. Et saa ojit­taa tai met­sit­tää alu­et­ta. Pidä toi­men­pi­teis­tä hoi­to­päi­vä­kir­jaa tai tee vas­taa­vat mer­kin­nät loh­ko­muis­tiin­pa­noi­hin, joi­hin si­nun tu­lee mer­ki­tä myös työ­tun­nit. In­ves­toin­tia kos­kee vii­den vuo­den py­sy­vyy­den säi­lyt­tä­mi­nen. In­ves­toin­nin on ol­ta­va tuki­pää­tök­sen mu­kai­ses­sa toi­min­nas­sa vii­den vuo­den ajan in­ves­toin­ti­pää­tök­ses­tä. Koh­det­ta ei saa tänä ai­ka­na py­sy­väs­ti tai mer­kit­tä­väs­sä mää­rin käyt­tää muu­hun en­nen kuin vii­si vuot­ta on ku­lu­nut. ELY-kes­kuk­sel­la on vel­vol­li­suus seu­ra­ta tu­et­tu­jen in­ves­toin­tien py­sy­vyyt­tä eri ta­voin.

Pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­ses­ta ja ai­taa­mi­ses­ta ai­heu­tu­vat kus­tan­nuk­set

Ei-tuo­tan­nol­li­sen in­ves­toin­nin to­teut­ta­mi­ses­ta ai­heu­tu­va kus­tan­nus voi­daan kor­va­ta, jos pe­rus­te­let to­teut­ta­mis­toi­men­pi­teen hank­keen ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sen kan­nal­ta. In­ves­toin­nin tu­lee täh­dä­tä lai­dun­nuk­sen mah­dol­lis­ta­mi­seen. Hank­keen koko­nais­kus­tan­nuk­siin voit si­säl­lyt­tää koh­tuul­li­set suun­nit­te­lu­kus­tan­nuk­set. Jos saat alu­een käy­tös­tä ta­lou­del­lis­ta hyö­tyä sa­don­kor­juun tai muun hyö­ty­käy­tön kaut­ta, lu­kuun ot­ta­mat­ta met­sä­ta­lou­des­ta saa­ta­vaa hyö­tyä, ota tämä hyö­ty huo­mi­oon vä­hen­tä­vä­nä te­ki­jä­nä kus­tan­nus­las­kel­mas­sa.

Kor­vat­ta­vien kus­tan­nus­ten tu­lee olla kor­vauk­sen ha­ki­jan mak­sa­mia, lo­pul­li­sia, koh­tuul­li­sia ja to­den­net­ta­vis­sa ole­via. Kor­vat­ta­va kus­tan­nus on lo­pul­li­nen, jos et ole saa­nut etkä voi saa­da sii­tä tai sen pe­rus­teel­la alen­nus­ta, hy­vi­tys­tä tai pa­lau­tus­ta. Luon­tois­suo­ri­tuk­set, jois­ta ei ole mak­set­tu ra­hal­lis­ta kor­vaus­ta, ovat tuki­kel­poi­sia.

Jos poik­ke­at sää­de­tyis­tä mak­si­mi­kus­tan­nuk­sis­ta, si­nun on esi­tet­tä­vä sel­vi­tys sii­tä, että kus­tan­nus pe­rus­tuu toi­men­pi­teen ta­van­o­mai­seen hin­ta­ta­soon. Toi­men­pi­teen tu­lee olla myös to­teu­tet­tu kor­vauk­sen myön­tä­mis­tä kos­ke­vas­sa pää­tök­ses­sä edel­ly­te­tyin ta­voin koko­nais­ta­lou­del­li­ses­ti edul­li­sim­mal­la ta­val­la ot­ta­en huo­mi­oon työn laa­tu ja asi­an­mu­kai­suus toi­men­pi­teen ta­voit­tei­den näkö­kul­mas­ta. ELY-kes­kus hy­väk­syy mak­si­mi­kus­tan­nuk­sis­ta poik­ke­a­mi­sen.

Ei-tuotannollisen investointiin liitettävän suunnitelman sisältö

Kor­vaus­ta voi­daan myön­tää sel­lai­ses­ta kos­teik­ko­hank­kees­ta ja pe­rin­ne­bi­o­toop­pien sekä luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­ses­ta ja ai­taa­mi­ses­ta, jos­ta olet laa­ti­nut suun­ni­tel­man.

Suun­ni­tel­maan on si­säl­lyt­tä­vä:

  1. hank­keen yleis­ku­vaus si­säl­tä­en ku­vauk­sen alu­een luon­to­ar­vois­ta/ym­pä­ris­tö­on­gel­mis­ta ja in­ves­toin­nin ta­voit­teet nii­den osal­ta
  2. hank­keen pin­ta-ala
  3. hank­keen yk­si­löi­ty to­teu­tus­ta­pa ja -aika
  4. hank­keen to­teut­ta­mi­seen osal­lis­tu­vat ta­hot, to­teu­tus- ja ra­hoi­tus­vas­tuut ja mah­dol­li­set so­pi­mus­jär­jes­te­lyt
  5. hank­keen kus­tan­nus­ar­vio kus­tan­nus­e­rit­te­lyi­neen ja ra­hoi­tus­suun­ni­tel­ma
  6. hank­keen si­jain­ti­kart­ta
  7. han­ke-alu­een kart­ta
  8. sel­vi­tys alu­een omis­tus­suh­teis­ta ja maan­o­mis­ta­jien lu­vat sekä muut mah­dol­li­set hank­keen edel­lyt­tä­mät lu­vat
  9. hank­keen to­teut­ta­mis­ta var­ten vaa­dit­ta­vat vi­ran­o­mais­lu­vat
  10. yleis­piir­tei­nen sel­vi­tys pe­rus­ta­mi­sen jäl­kei­sis­tä hoi­to­toi­men­pi­teis­tä.

Kos­tei­kon pe­rus­ta­mis­ta kos­ke­vaan suun­ni­tel­maan tu­lee li­säk­si si­säl­tyä sel­vi­tys:

  1. pel­to­jen osuu­des­ta va­lu­ma-alu­ees­ta
  2. kos­tei­kon pin­ta-alan suh­tees­ta ylä­puo­li­sen va­lu­ma-alu­een pin­ta-alaan
  3. kos­tei­kon pe­rus­ta­mis­toi­men­pi­teis­tä
  4. kos­teik­ko­a­lu­een ve­sien joh­ta­mi­ses­ta ja pa­to­a­mi­ses­ta
  5. kos­teik­ko­a­lu­een pen­ke­reis­tä, sy­vän­teis­tä, nie­mek­keis­tä, saa­rek­keis­ta ja kas­vil­li­suus­vyö­hyk­keis­tä
  6. liet­teen tyh­jen­tä­mi­ses­tä kos­tei­kos­ta
  7. mah­dol­li­ses­ta fos­fo­rin sa­os­tuk­seen käy­tet­tä­väs­tä ai­nees­ta ja me­ne­tel­mäs­tä
  8. kos­tei­kon mi­toi­tuk­ses­ta
  9. hank­keen vai­ku­tuk­sis­ta kos­teik­ko­a­lu­een ulko­puo­lel­la vil­jel­tä­vien pel­to­jen kui­va­tus­ti­lan­tee­seen tai muu­hun maan­käyt­töön.

Kor­vaus­ta voi­daan myön­tää pe­rin­ne­bi­o­toop­pien ja luon­non­lai­dun­ten alku­rai­vauk­ses­ta ja ai­taa­mi­ses­ta tar­koi­tet­tui­hin koh­tuul­li­siin kus­tan­nuk­siin, jot­ka ai­heu­tu­vat:

Kor­vaus­ta ei myön­ne­tä kus­tan­nuk­sis­ta, jot­ka joh­tu­vat:

Niis­tä toi­men­pi­teis­tä, jois­ta jo mak­se­taan muu­ta Eu­roo­pan uni­o­nin tai kan­sal­li­sen tuki­jär­jes­tel­män tu­kea, ei voi­da myön­tää ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaus­ta.

Korvauksen enimmäismäärä

Ei-tuo­tan­nol­lis­ten in­ves­toin­tien kor­vaus­ta mak­se­taan hy­väk­syt­ty­jen to­teu­tu­nei­den kus­tan­nus­ten mu­kaan heh­taa­ria koh­den enin­tään:

* La­taa tau­luk­ko pdf-tie­dos­to­na

Korvauksen maksaminen kertakorvausmenettelynä

Mi­kä­li ei-tuo­tan­nol­li­sen in­ves­toin­nin kus­tan­nus­las­kel­man mu­kai­nen kus­tan­nus­ar­vio on enin­tään 100 000 €, si­nul­la on mah­dol­li­suus ha­kea kor­vaus­ta ker­ta­kor­vaus­me­net­te­ly­nä. ELY-kes­kus voi ha­ke­muk­ses­ta päät­tää, että kor­vaus hank­kee­seen myön­ne­tään ker­ta­kor­vauk­se­na. Edel­ly­tyk­se­nä on, että han­ke on luon­teel­taan ker­ta­kor­vauk­seen so­vel­tu­va eikä han­ket­ta to­teu­te­ta jul­ki­se­na han­kin­ta­na.  Ker­ta­kor­vaus­ta ha­et­ta­es­sa si­nun on toi­mi­tet­ta­va kor­vauk­sen suu­ruu­den mää­rit­te­lyä var­ten yk­si­tyis­koh­tai­nen kus­tan­nus­ar­vio pe­rus­te­lui­neen sekä ar­vio ulko­puo­lisilta teh­tä­vis­tä han­kin­nois­ta. Ker­ta­kor­vaus mak­se­taan ker­ral­la hank­keen val­mis­tut­tua. Hank­keen pi­tää vas­ta­ta suun­ni­tel­maa ja pää­tös­tä to­teu­tet­tu­jen toi­men­pi­tei­den ja pin­ta-alo­jen osal­ta. Jos han­ke ei ole pää­tök­sen mu­kai­nen, kor­vaus voi­daan jät­tää mak­sa­mat­ta.

Korvauksen maksaminen kuittiperusteisella menettelyllä

Kor­vaus mak­se­taan eris­sä to­teu­tu­nei­den ku­lu­jen mu­kai­ses­ti eril­li­sen mak­su­ha­ke­muk­sen pe­rus­teel­la. Kor­vauk­sen mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että kor­vat­ta­van kus­tan­nuk­sen pe­rus­tee­na ole­va toi­men­pide on to­teu­tet­tu ja sii­tä ai­heu­tu­va kus­tan­nus on mak­set­tu. En­nen kor­vauk­sen vii­mei­sen erän ha­ke­mis­ta kaik­kien in­ves­toin­nis­ta ai­heu­tu­vien mak­su­jen on ol­ta­va suo­ri­tet­tui­na.

Kor­vauk­sen mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että si­nul­la on kor­vat­ta­vis­ta kus­tan­nuk­sis­ta yk­si­löi­ty las­ku ja to­si­te sen mak­sa­mi­ses­ta tai, jos mak­su ei pe­rus­tu las­kuun, yk­si­löi­ty kuit­ti. Mak­su­asia­kir­jois­ta­si tu­lee käy­dä yk­si­tyis­koh­tai­ses­ti ilmi mil­lai­ses­ta han­kin­nas­ta on kyse. Kor­vaus­ta ei mak­se­ta en­nen kuin olet kir­jan­nut me­non kir­jan­pi­toon tai muis­tiin­pa­noi­hin, jos et ole kir­jan­pito­vel­vol­li­nen.

Pää­tuki­haun tuet 201716.2.2017