5.1 Eläinten hyvinvointi

Vuon­na 2016 täy­den­tä­vien eh­to­jen eläin­ten hy­vin­voin­tia kos­ke­vat vaa­ti­muk­set laa­je­ni­vat kat­ta­maan kaik­ki maa­ta­lous­tar­koi­tuk­siin pi­det­tä­vät tuo­tan­to­e­läi­met. Vaa­ti­muk­sia tuli li­sää myös niil­le tuo­tan­to­e­läin­ryh­mil­le, jot­ka ovat ai­em­min­kin kuu­lu­neet täy­den­tä­vien eh­to­jen pii­riin. Ti­lan tuo­tan­to­suun­ta vai­kut­taa sii­hen, mitä vaa­ti­mus­ten laa­je­ne­mi­nen tar­koit­taa yk­sit­täi­sel­lä ti­lal­la käy­tän­nös­sä.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nan ulko­puo­lel­le voi­daan jät­tää seu­ra- ja har­ras­tus­e­läi­met, joi­ta ei käy­te­tä maa­ta­lous­toi­min­taan, vaan esi­mer­kik­si ur­hei­lu­tar­koi­tuk­seen tai lem­mik­kei­nä. Täy­den­tä­vät eh­dot ei­vät kos­ke myös­kään ns. koti­tar­ve­käyt­töä, ku­ten muu­ta­maa oman per­heen tar­pei­siin pi­det­tä­vää ka­naa. Alku­pe­räis­ro­tu­jen kas­vat­ta­mis­so­pi­muk­sen pii­ris­sä ole­vat eläi­met kuu­lu­vat kui­ten­kin täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­taan. Koti­e­läin­pi­ho­jen eläi­met ei­vät pää­sään­töi­ses­ti kuu­lu täy­den­tä­vien eh­to­jen pii­riin.

Vaik­ka vaa­ti­muk­sia tuli li­sää esi­mer­kik­si he­vos­ti­loil­le, ei val­von­ta kui­ten­kaan kos­ke ur­hei­lu­käy­tös­sä ole­via he­vo­sia tai yk­sit­täi­siä har­ras­te­he­vo­sia. Myös yh­den-kah­den he­vo­sen var­sot­ta­mi­set kat­so­taan har­ras­tus­toi­min­nak­si. Täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­ta ei myös­kään kos­ke he­vo­sia, joi­den he­vos­pas­sis­sa on mer­kin­tä, että ne ovat py­sy­väs­ti elin­tar­vi­ke­ket­juun kel­paa­mat­to­mia.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­set ei­vät kos­ke ka­lo­ja, ma­te­li­joi­ta, sam­mak­ko­e­läi­miä, nil­vi­äi­siä ja me­hi­läi­siä.

Vuo­des­ta 2016 läh­tien uu­sia val­von­ta­koh­tei­ta kai­kil­le tuo­tan­to­e­läi­mil­le ovat ol­leet ra­ken­nus­ten ja lait­tei­den ma­te­ri­aa­lit, pito­pai­kan tur­val­li­suus ja puh­taa­na­pito, ulko­tar­haa kos­ke­vat vaa­ti­muk­set, au­to­maat­tis­ten ruo­kin­ta- ja juot­to­lait­teis­to­jen käyt­tö ja tar­kas­ta­mi­nen, eläin­ten tar­kas­ta­mi­nen riit­tä­vän usein sekä kuol­leis­ta eläi­mis­tä pi­det­tä­vä kir­jan­pito. Li­säk­si eri eläin­la­jeil­le on ku­ta­kin eläin­la­jia kos­ke­via val­von­ta­koh­tei­ta, jot­ka löy­ty­vät liit­tees­tä 1 ja liit­tees­tä 2 ja li­säk­si muis­ti­lis­toi­na Evi­ran si­vuil­ta.

Eläin­ten hy­vin­voin­tia kos­ke­vat täy­den­tä­vät eh­dot muo­dos­tu­vat jo voi­mas­sa ole­vas­ta eläin­suo­je­lu­lain­sää­dän­nös­tä, ei­vät­kä siis tuo tuo­tan­to­e­läin­ten pi­dol­le uu­sia vaa­ti­muk­sia. Val­von­ta koh­dis­te­taan etu­kä­teen mää­ri­tel­tyi­hin lain­sää­dän­nön vaa­ti­muk­siin. Val­von­ta­koh­teet on mää­ri­tel­ty sekä va­si­koil­le että vä­hin­tään 6 kuu­kau­den ikäi­sil­le nau­doil­le, si­oil­le, lam­pail­le, vuo­hil­le ja mu­ni­vil­le ka­noil­le kul­le­kin erik­seen. Li­säk­si muil­le tuo­tan­to­e­läi­mil­le (mm. he­vo­set, bii­so­nit, tar­ha­tut peu­rat, strut­si­e­läi­met, an­kat, mys­ki­sor­sat, han­het, kalk­ku­nat, tur­kis­e­läi­met, broi­le­rit, tar­ha­tut riis­ta­e­läi­met, vii­ri­äi­set, ka­nit, tar­ha­tut po­rot) on ase­tet­tu omia vaa­ti­muk­sia. Kaik­kia tuo­tan­to­e­läi­miä kos­ke­va hy­vin­voin­ti­lain­sää­dän­tö on lu­e­tel­tu lu­vus­sa 8 Mi­hin täy­den­tä­vät eh­dot pe­rus­tu­vat.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen eläin­ten hy­vin­voin­nin otan­ta­val­von­nat koh­dis­te­taan pää­sään­töi­ses­ti nau­toi­hin, si­koi­hin, lam­pai­siin, vuo­hiin, yli 350 ka­nan mu­nin­ta­ka­na­loi­hin, broi­le­rei­hin ja kalk­ku­noi­hin. Kui­ten­kin myös mui­ta edel­lä mai­nit­tu­ja tuo­tan­to­e­läi­miä tar­kas­te­taan näi­den otan­ta­val­von­to­jen yh­tey­des­sä. Jos ti­lal­la tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä ha­vai­taan alku­pe­räi­seen otan­taan va­lit­tu­jen eläin­la­jien li­säk­si mui­ta tuo­tan­to­e­läi­miä, myös näi­den eläin­ten hy­vin­voin­nis­ta an­ne­tut vaa­ti­muk­set val­vo­taan. Esi­mer­kik­si, jos liha­kar­ja­tila on osu­nut tar­kas­tus­o­tan­taan ja ti­lal­la on myös ank­ko­ja ja han­hia, val­vo­taan näi­den kaik­kien eläin­ten hy­vin­voin­ti.

Tuo­tan­to­e­läin­ten hy­vin­voin­tia voi­daan suun­ni­tel­lun otan­nan li­säk­si tar­kas­taa täy­den­tä­vien eh­to­jen osal­ta myös ti­lan­teis­sa, jois­sa ti­lal­la on to­det­tu sää­dös­ten vas­tais­ta eläin­ten pi­toa jon­kin muun eläin­suo­je­lu­tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä. Jos ti­lal­la käy­vä eläin­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­nen to­te­aa eläin­ten hy­vin­voin­tiin liit­ty­viä sää­dök­siä ri­kot­ta­van, voi­daan tar­kas­tus laa­jen­taa kos­ke­maan täy­den­tä­viä eh­to­ja. Täl­löin ti­lal­le koh­dis­te­taan tar­kas­tus ni­men­o­maan täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­mus­ten osal­ta. Käy­tän­nös­sä ti­lal­la käy­vä eläin­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­nen on ylei­sim­min kun­nan­e­läin­lää­kä­ri, mut­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen laa­jen­nuk­sen te­kee lää­nin­e­läin­lää­kä­ri.

Kuva: A. Kivi­lah­ti

Tuo­tan­to­e­läi­miä kos­ke­va eläin­suo­je­lu­lain­sää­dän­tö on esi­tel­ty Evi­ran Eläin­suo­je­lu­lain­sää­dän­töä koot­tu­na -sar­jan eläin­laji­koh­tai­sis­sa esit­teis­sä, joi­ta on tu­los­tet­ta­vis­sa Evi­ran in­ter­net-si­vuil­ta (www.evi­ra.fi). Li­säk­si eläin­suo­je­lu­lain­sää­dän­tö on saa­ta­vis­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ös­tä pos­tit­se, pu­he­li­mit­se (p. 029 516 2200) ja in­ter­net-si­vuil­ta (www.mmm.fi). Li­säk­si eläin­suo­je­lu­lain­sää­dän­tö on saa­ta­vis­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ös­tä pos­tit­se, pu­he­li­mit­se (p. 029 516 2200) ja in­ter­net­sivuilta (www.mmm.fi).

Täy­den­tä­vät eh­dot20177.4.2016