4.2 Huolehdi rehujen turvallisuudesta

Täydentävien ehtojen valvontakohteet liittyvät rehujen turvallisuuteen ja jäljitettävyyteen:

Re­hut1) vai­kut­ta­vat osal­taan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suu­teen, jo­ten nii­den on ol­ta­va tur­val­li­sia ja jäl­ji­tet­tä­vis­sä. Rehu ei ole tur­val­li­nen, jos se vai­kut­taa hai­tal­li­ses­ti eläin­ten ter­vey­teen, ym­pä­ris­töön tai eläi­mes­tä tuo­tet­tu elin­tar­vi­ke ei ole re­hun vuok­si ih­mis­ra­vin­to­na tur­val­lis­ta. Re­hu­jen tur­val­li­suu­des­ta vas­taa­vat rehu­alan toi­mi­jat, mu­kaan lu­kien vil­je­li­jät.

Re­hu­jen jäl­ji­tet­tä­vyy­den ta­kia koko rehu­ket­jun alku­tuo­tan­nos­ta kau­pan por­taa­seen asti on re­kis­te­röi­dyt­tä­vä rehu­alan toi­mi­joik­si ja re­huis­ta on pi­det­tä­vä kir­jaa. Suo­mes­sa re­hua tuot­ta­van, se­koit­ta­van, val­mis­ta­van tai elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läi­miä ruok­ki­van vil­je­li­jän on re­kis­te­röi­dyt­tä­vä rehu­alan toi­mi­jak­si Evi­raan lo­mak­keel­la F. Rehu­alan toi­min­nois­sa ta­pah­tu­neet muu­tok­set il­moi­te­taan myös lo­mak­keel­la F. Vuo­si­na 2006-2009 re­kis­te­röi­ty­mi­sen pys­tyi te­ke­mään tuki­haku­lo­mak­keel­la.

Re­huil­le ase­tet­ta­vat vaa­ti­muk­set kos­ke­vat kas­vien vil­je­lyä ja sa­don­kor­juu­ta re­huk­si, re­hun se­koi­tus­ta ja val­mis­tus­ta omaan käyt­töön, myyn­tiin sekä vas­tik­keet­to­maan luo­vu­tuk­seen. Li­säk­si vaa­ti­muk­set kos­ke­vat elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läin­ten2) ruo­kin­taa ko­toi­sil­la ja te­ol­li­sil­la re­huil­la. Osa vaa­ti­muk­sis­ta, esi­mer­kik­si vaa­ti­mus rehu­kir­jan­pi­dos­ta ja re­kis­te­röi­ty­mi­ses­tä rehu­alan alku­tuo­tan­non toi­mi­jak­si, ei kos­ke elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läin­ten kas­va­tus­ta yk­si­tyi­seen koti­käyt­töön. Vaa­ti­muk­set kos­ke­vat re­hu­jen kul­je­tus­ta, va­ras­toin­tia ja kä­sit­te­lyä tuo­tan­to­pai­kal­la sekä alku­tuot­tei­den kul­je­tus­ta tuo­tan­to­pai­kal­ta vas­taan­ot­ta­jal­le, esi­mer­kik­si toi­sel­le maa­ti­lal­la tai rehu­teh­taa­seen.

Kuva: A. Kivi­lah­ti

1)Re­hul­la tar­koi­te­taan mitä ta­han­sa suun kaut­ta ta­pah­tu­vaan eläin­ten ruo­kin­taan tar­koi­tet­tua ai­net­ta tai tuo­tet­ta, mu­kaan lu­kien lisä­ai­neet, riip­pu­mat­ta sii­tä, onko se ja­los­tet­tu, osit­tain ja­los­tet­tu vai ja­los­ta­ma­ton. Esi­mer­kik­si eläin­ten ruo­kin­taan tar­koi­tet­tu vil­ja, hei­nä, te­ol­li­nen täys- tai täy­den­nys­rehu, c-vi­ta­mii­ni ja säi­lö­re­hun säi­lön­tä­aine ovat re­hua.
2)Elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läi­mel­lä tar­koi­te­taan eläi­miä, ku­ten nau­to­ja, si­ko­ja, ka­no­ja ja he­vo­sia, joi­ta tai joi­den tuot­ta­mia tuot­tei­ta käy­te­tään elin­tar­vik­kei­den tuo­tan­nos­sa.

Täy­den­tä­vät eh­dot20177.4.2016