INFORMATION OM UTBETALNING

Senast uppdaterad 15.1.2018

Be­tal­nings­an­sö­kan

Be­tal­nings­an­sö­kan görs i förs­ta hand i nät­tjäns­ten Hyr­rä som upp­rätt­hålls av Lands­bygds­ver­ket.

Man kan ock­så an­sö­ka skrift­ligt om ut­be­tal­ning på blan­kett nr 3315A, som Lands­bygds­ver­ket har fast­ställt (se Blan­ket­ter för fö­re­tags­stöd). En skrift­lig be­tal­nings­an­sö­kan in­läm­nas till den nä­rings-, tra­fik- och mil­jö­cen­tral som be­vil­jat stö­det.

I be­tal­nings­an­sö­kan ska ges en ut­red­ning om hur åt­gär­den ge­nom­förts un­der den tid för vil­ken ut­be­tal­ning söks. Dess­utom ska till be­tal­nings­an­sö­kan fo­gas de ut­red­ning­ar och bok­fö­rings­do­ku­ment som är nöd­vän­di­ga med tan­ke på för­ut­sätt­ning­ar­na för ut­be­tal­ning av stö­det i en­lig­het med Lands­bygds­ver­kets be­tal­ning fö­re­skrift som gäl­ler fö­re­tags­stöd.

An­sök­nings­tid för ut­be­tal­ning

An­sö­kan om ut­be­tal­ning av den sis­ta stöd­pos­ten för den åt­gärd som stöds ska läm­nas inom fyra må­na­der från det att ti­den för ge­nom­fö­ran­det av åt­gär­den har löpt ut.

Stöd kan be­ta­las på ba­sis av en an­sö­kan som gjorts ef­ter ut­satt tid, om stöd­mot­ta­ga­ren an­ger vä­gan­de skäl till att an­sö­kan för­se­nats, om an­sö­kan inte har för­se­nats vä­sent­ligt, om den om­stän­dig­he­ten att ut­be­tal­ning söks ef­ter ut­satt tid inte har in­ver­kat på ge­nom­fö­ran­det av åt­gär­den, om för­se­ning­en inte för­svå­rar lands­bygd­s­pro­gram­mets ge­nom­fö­ran­de och om en be­tal­ning inte in­ver­kar på kra­vet på lik­vär­dig be­hand­ling av sö­kan­de­na.

Be­tal­nings­pos­ter

In­ve­ste­rings­stöd be­ta­las i högst fyra pos­ter.

Eta­ble­rings­stöd be­ta­las i minst två och högst tre pos­ter.

För­ut­sätt­ning­ar för ut­be­tal­ning av in­ve­ste­rings­stöd och stöd för ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning av in­ve­ste­ring­en

En för­ut­sätt­ning för ut­be­tal­ning av stö­det är att de ut­gif­ter som åsam­kats stöd­ta­gar­na är fak­tis­ka, slut­li­ga och ve­ri­fi­er­ba­ra samt hän­för sig till den åt­gärd som ska stö­das. Stöd­ta­ga­ren ska fö­re­te do­ku­ment och ut­red­ning­ar som gäl­ler des­sa för­ut­sätt­ning­ar.

Räk­ning­ar samt kon­tout­drag el­ler be­tal­nings­ve­ri­fi­kat som be­vi­sar att de är be­tal­da ska fö­re­tes över de kost­na­der som ge­nom­fö­ran­det av åt­gär­den or­sa­kar. Över kost­na­der be­träf­fan­de vil­ka ing­en räk­ning kan fö­re­tes, så som lö­ner, ska mot­sva­ran­de be­vis­kraf­ti­ga do­ku­ment fö­re­tes.

En ut­gift är slut­lig om stöd­mot­ta­ga­ren inte har fått och inte kan få ra­batt, gott­gö­rel­se el­ler åter­bä­ring för el­ler på grund­val av ut­gif­ten. Stö­det be­ta­las inte in­nan ut­gif­ten har re­gi­stre­rats i fö­re­ta­gets bok­fö­ring el­ler i an­teck­ning­ar­na för en skatt­skyl­dig som är an­teck­nings­skyl­dig.

För­ut­sätt­ning­en för att den sis­ta stöd­pos­ten ska be­ta­las ut är att in­ve­ste­ring­en el­ler ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning­en av in­ve­ste­ring­en har ge­nom­förts i sin hel­het.

Till den del som kost­na­der­nas skä­lig­het inte har ut­retts i stö­dan­sö­kan, ska stöd­ta­ga­ren foga re­do­gö­rel­se för kost­na­der­nas skä­lig­het till be­tal­nings­an­sö­kan.

Om kost­na­der­nas skä­lig­het inte grun­dar sig på re­fe­rens­kost­na­der, ska stöd­ta­ga­ren i frå­ga om köp som över­sti­ger 2 500 euro läm­na in en ut­red­ning om den nor­ma­la pris­ni­vån, ett till­räck­ligt an­tal än­da­måls­en­li­ga an­bud el­ler nå­gon an­nan ut­red­ning ut­i­från vil­ken kost­na­der­nas skä­lig­het kan be­dö­mas.

Stöd som be­ta­las för in­ve­ste­ring­ar samt ge­nom­för­bar­hets­ut­red­ning av in­ve­ste­ring­en

I stöd be­ta­las högst den an­del av de god­tag­ba­ra kost­na­der­na en­ligt be­tal­nings­an­sö­kan som mot­sva­rar stöd­ni­vån och be­lop­pet av det be­vil­ja­de stö­det.

Den sis­ta pos­ten av in­ve­ste­rings­stöd som be­vil­jats för upp­fö­ran­de, ut­bygg­nad el­ler om­bygg­nad av en bygg­nad är minst 20 pro­cent av det to­ta­la stöd­be­lop­pet.

Om icke stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der har in­gått i be­tal­nings­an­sö­kan, av­dras des­sa från i be­tal­nings­an­sö­kan re­do­vi­sa­de kost­na­der när det stöd­be­lopp som ska be­ta­las fast­ställs.

Om det stöd­be­lopp be­träf­fan­de vil­ket ut­be­tal­ning sökts i be­tal­nings­an­sö­kan är mera än 10 pro­cent stör­re än det fast­ställ­da stöd­be­lop­pet ef­ter gransk­ning av de stöd­be­rät­ti­gan­de kost­na­der­na, mins­kas det stöd­be­lopp som ut­be­ta­las dess­utom i en­lig­het med ar­ti­kel 63 i kom­mis­sio­nens för­ord­ning (EU) Nr 809/2014. Av­drag tilläm­pas inte om det inte är stöd­ta­ga­rens fel att icke stöd­be­rät­ti­gan­de ut­gif­ter upp­getts.

En för­ut­sätt­ning för att stö­det ska be­ta­las är att stöd­ta­ga­ren har iakt­ta­git stöd­vill­ko­ren i stöd­be­slu­tet.

Stöd som be­ta­las för eta­ble­ring av fö­re­tags­verk­samhe

Eta­ble­rings­stöd be­ta­las på grund­val av ge­nom­fö­ran­det av en god­känd åt­gärds­plan.

Den förs­ta pos­ten av ett eta­ble­rings­stöd kan be­ta­las när åt­gärds­pla­nen har god­känts ge­nom ett stöd­be­slut och fö­re­ta­get har grun­dats och i en­lig­het med gäl­lan­de be­stäm­mel­ser an­teck­nats i han­dels­re­gist­ret, i re­gist­ret över mer­vär­des­skatt­skyl­di­ga och i för­skotts­upp­börds­re­gist­ret.

Den and­ra pos­ten av eta­ble­rings­stö­det kan be­ta­las när minst hälf­ten av de ge­nom stöd­be­slu­tet god­kän­da åt­gär­der en­ligt åt­gärds­pla­nen har ge­nom­förts, om det inte är frå­ga om den sis­ta be­tal­nings­pos­ten.

Den sis­ta pos­ten av ny­e­ta­ble­rings­stö­det kan be­ta­las när samt­li­ga åt­gär­der­na en­ligt den god­kän­da åt­gärds­pla­nen har ge­nom­förts.

En för­ut­sätt­ning för att stö­det ska be­ta­las är att stöd­ta­ga­ren har iakt­ta­git stöd­vill­ko­ren i stöd­be­slu­tet.

HYR­RÄ-AN­VIS­NING­ARFö­re­tags­stöd28.4.2015